Makkelijke kersthuisjes zelf maken

Het is een leuke bezigheid om samen met kinderen te doen: alvast een miniatuurdorpje maken van papier of karton voor kerstmis! Het is niet moeilijk. Samen met de DIY Diva maak je heel snel een schattig dorpje!

kersthuisje maken diydiva

Kersthuisjes bouwplaten

Natuurlijk kun je zelf een basishuisje tekenen, met 4 muren en een dak. Dat is niet super moeilijk. Maar op internet staan de meest geweldige bouwplaten, die je zo kunt uitprinten. Een tip: als je via Google zoekt, gebruik dan de zoekterm ‘putz house template’. Want zo noemen Amerikanen dit soort huisjes, en een template is een voorbeeld. Gemak dient de mens immers.

kershuisje maken diydiva papier

Versieren

Een enkel huisje is al helemaal in kleur, maar de meesten kun je lekker zelf kleuren of versieren met lijm en glitters. Dan maak je zo’n huisje helemaal naar eigen smaak. Gezellig om met kinderen te doen! De combinatie glitters en kinderen is iets minder ‘gelukkig’. Reken erop dat je na het stofzuigen nog enkele weken later toch glitters tegenkomt…

Ik vond dit peperkoek huisje een geweldig ontwerp! Als je precies dezelfde ‘villa’ als op de foto wilt maken: de credits daarvoor liggen bij Phee McFaddell. 

patroon huisje lage resolutie diydiva

Als je liever een echt eetbaar peperkoekhuisje wilt maken, dan heb ik ook nog wel wat tips voor je!

Een heel kerstdorp

Een paar huisjes samen in een vaas zijn leuk als decoratie. Als je veel kersthuisjes hebt gemaakt (of gekocht, ze kosten tegenwoordig bijna niets…) dan kun je natuurlijk een heel dorp maken! Met led lichtjes maak je het dorpje nog gezelliger. Hang ze hoog aan satéprikkers en je hebt echte kerstverlichting!

Klei

Met papier werken is leuk, maar je kunt ook met klei aan de slag. Bij het grijze grachtenpand hieronder gebruikte ik zo’n vierkant theedoosje van Lipton als basis. Ook het witte huisje dat je rechts daarvan (half) ziet is handwerk. Als de klei droog is, kun je het karton eruit slopen. Ook de schaatsers op de voorgrond zijn zelf gemaakt van klei. In de schaatsers zit een cocktailprikkertje voor de stevigheid en ze staan op een voetstukje. Behalve de gevallen schaatser natuurlijk 😉

Landschap maken

Ga je het echt groots aanpakken, op een houten stellage, met bergen van papier maché of piepschuim? Kijk dan eens bij mijn YouTube tutorial kerstdorp maken. Daar zie je het dorp stap voor stap groeien.

Meer kerstsfeer…

Als je nog meer gezelligheid in huis wilt halen, dan kun je verder kijken op mijn speciale kerstpagina.

windlicht kerst diydiva

 

Love, de DIY Diva.

Hoi, wat vind jij hiervan? (Je reactie wordt keurig via de wettelijke AVG regels verwerkt!)