peperkoekhuis gingerbread house diydiva
kerstdecoratie,  kerstknutselen,  kerstmis

5 tips om een geweldig peperkoekhuis te maken

Al jaren staat ’t op mijn verlanglijstje: een peperkoekhuis maken! Dit jaar probeerde ik het, samen met de jongste, en het is erg leuk om te doen. In deze blogpost vertel ik je hoe je in deze kersttijd op een stressvrije manier een geweldig peperkoekhuis in elkaar zet!

Tip 1: Vraag hulp uit het Noorden

De basis van een peperkoekhuis bestaat uit 2 lage muren, 2 muren met een punt, 2 gelijke dakdelen en 4 schoorsteenstukken. Op internet vind je met de trefwoorden “recept peperkoekhuis” al snel diverse mogelijkheden, maar wij gaan vandaag voor de stressvrije manier!

Een peperkoekhuis maken is een noordelijke traditie. Dus maak het jezelf gemakkelijk en loop de Ikea of Flying Tiger binnen en koop een peperkoekhuis-kit! Zo weet je zeker dat je stevige onderdelen hebt, die niet snel zullen breken. Bovendien duurt het versieren van een peperkoekhuis een tijdje, als je ‘m dan ook nog eens zelf bakt, dan loop je aan tegen de korte spanningsboog van kinderen…

Doen: ruik even aan de onderdelen, een heerlijk luchtje!

peperkoek huis maken diydivaHet viel mij reuze mee. De onderdelen zijn stevig verpakt en kwamen heelhuids thuis!

Tip 2: Inkopen doen

Let op: in de doos zitten alleen de onderdelen van het huis, maar geen monteer- of versierspullen!

peperkoekhuis Ikea Flying Tiger diydivaDie koop je dus zelf. Wij kozen voor de chocoladestiften in verschillende kleuren van Dr. Oetker en een grote zak M&M’s voor op het dak. [#no sponsor] Absolute noodzaak is een grote bus poedersuiker. Daarmee maak je de “lijm” om het huis te monteren.

Neem een bakje, doe daarin een goede lading poedersuiker (zeker een centimeter) en druppel daar wat water bij. Voeg steeds wat druppels water toe, tot het een mooi witte dikke massa wordt. Het is belangrijk om niet teveel water te gebruiken voor het glazuur, dan plakt het namelijk niet. Hoe minder water, hoe makkelijker lijmen!

Tip 3: Heb geduld!

Misschien is dit wel de belangrijkste tip… Want dit huis kun je niet in een uurtje in elkaar zetten, pauzes zijn noodzakelijk!

Daar kun je natuurlijk ook pedagogisch je voordeel mee doen: “Je mag eerst de muren versieren met chocolastiften, daarna ga je douchen. Als vervolgens je haar uitgekamd is, dan zetten we de muren in elkaar”. Ook handig: “Als je morgen snel je bed uitkomt, dan kunnen we als je klaar bent het dak erop zetten.

peperkoek huis maken diydivaNeem echt de tijd, zodat alles goed droogt. Draaiboek met de ideale volgorde:

  • Versier de daken, het duurt echt wel een nacht zodat de M&M’s niet van het dak afkomen…
  • Versier alle muren, laat dit een uurtje drogen.
  • Pak een stevige snijplank en ga daarop alles in elkaar zetten.
  • Plak met poedersuikerglazuur 1 lage muur aan 1 puntmuur. Doe dat 2x, maar let op dat het als een puzzel in elkaar past! Laat zo’n 2 uur drogen. Gebruik diverse glazen potten (appelmoes!) als steun, zodat alles recht staat.
  • Plak nu alle muren aan elkaar. Laat deze basis 2 uur drogen.
  • Ga alleen verder als de onderkant helemaal droog is (en dus stevig!). Snij het overtollige glazuur op de bodem van de snijplank los van het huisje en verplaats alles naar een schone snijplank. Dan heb je gelijk de ultieme test van stevigheid 😉
  • Lijm 1 dakdeel op de muren, zorg dat je bovenaan niet te ver uitsteekt. Er moet immers nog een dakdeel komen… Stut weer met glazen potten. Na 2 uur plak je het tweede dakdeel.

Het is handig om de snijplank met het glazuurbakje twee dagen op de keukentafel of aanrecht te laten staan. Je bent immers steeds kort bezig, waarna het weer moet drogen.

Tip 4: Vergeet de schoorsteen niet

peperkoekhuis gingerbread house diydivaTsja, dit is ons geweldige, stressvrij gemaakte peperkoekhuis. Zonder schoorsteen… Heel enthousiast had de jongste het hele dak versierd met M&M’s, waarna later bleek dat daardoor de schoorsteen niet paste. Hou dus op de twee dakdelen een ruimte leeg, waar later de schoorsteen komt.

De schoorsteen smaakte overigens prima, vonden wij. Een mooi voorproefje 😉

Tip 5: Geniet!

Natuurlijk kun je helemaal over de top gaan. Online zag ik foto’s van peperkoekhuisjes met (eetbaar???) gekleurd papier achter de ramen en een ledlichtje erin. Geweldig!

Maar het allerbelangrijkste van dit huisje vond ik om gezellig creatief bezig te zijn met de jongste. Geniet van het maakproces en haast je vooral niet. Mislukt het? Dan ben je niet de enige. Lees maar het hilarische verhaal van Hare Maristeit over haar poging…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.