zelf foute kersttrui maken diydiva
kerstmis,  outfit

Wintertruiendag! Fout kerstvest is af

Vandaag is het de officiële Christmas ugly sweater day oftewel wintertruiendag! De DIY Diva doet dit jaar mee, met een refashion van een oude Puma trui. Nu loop ik lekker rond in mijn zelfgemaakte foute kerstvest! Hij was precies op tijd klaar. O ja, de kerstmuts op mijn hoofd dient uitsluitend om mijn bad hairday te verbergen 😉

Fout kerstvest

Ik zag de foute kerstvesten in november al bij de Primark, maar kocht ze toch niet. Genoeg is genoeg en ik twijfel ook over de kwaliteit en achtergrond van de kleding. Daarnaast kan ik niet zo goed tegen die wollen stof waarvan ze gemaakt waren. Zelfs met een bloesje eronder kriebelt het, vind ik. Het vest was geweldig leuk om te zien, maar `mocht´ ook niet van mijn meewinkelende man en kind…

Daarom maakte ik ‘m nu lekker zelf! Zo werd het geen foute kersttrui maar een kerstvest. Ook lekker praktisch voor een koukleum als ik. Dit vest kan ik over een trui aandoen indien nodig.

zelf foute kersttrui maken diydiva“Fout” kerstvest kun je ook nog op een andere manier lezen: met alleen lekker eten, feestkleding en schattige dorpjes in de sneeuw vier je nog niet het hele Feest. Ik ga voor “food for thought”.

Refashion

Ik maak mijn vest van een Puma trui, die zijn langste tijd gehad heeft. Het was een heerlijke trui, maar de kleur is (na jaren dragen!) vaal geworden en er zitten wat vlekjes op. Ik zette de schaar erin!

zelf fout kerst vest maken diydiva

Voorkant

Voor de voorkant gebruikte ik een rode rits uit voorraad, van een voormalig kleuterjasje. Door de rits is het nu makkelijk om de achterkant onder de borduurmachine te leggen.

Met rode en witte merino wol die ik kocht voor 3 Oktober en de breimachine maakte ik een roodwit boord als zuurstok idee. Die wol is heerlijk zacht en warm in mijn nek.

Je ziet op deze foto ook duidelijk waarom ik aan de slag ging met deze trui. Hij is behoorlijk vaal geworden. De applicaties en borduurtjes zullen de aandacht daarvan moeten afleiden. De besneeuwde bergen knipte ik zelf uit een restje groene en witte stretchfluweel. Dat geeft een mooi effect, maar het geeft van die kleine glinsterende draadjes door je hele kamer als je ermee bezig bent. De bergen verbergen het Puma logo.zelf foute kersttrui maken diydiva

Borduren

Aan de voet van de bergen borduurde ik een dorpje in de sneeuw. Het ontwerpje Snowy village was van Advanced Embroidery. Ik heb daar al best veel besteld, naar volle tevredenheid, maar achteraf gezien vond ik dit borduursel vrij grof. Toch heeft ieder nadeel zijn voordeel: toen de borduurmachine vastliep en niet meer goed op de juiste plek verder ging, heb ik ‘m gestopt. Daarna heb ik handmatig nog wat extra kleur gezigzagd, hetgeen niet zo opviel door het grove borduursel.

Op de achterkant staat een heel eenvoudig kerststal motiefje, dat ik online kocht voor 4 Euro bij Embroidery Library (www.emblibrary.com). De zwevende engelen hoorden er ook bij. Mijn aanvankelijke plan, een gequilte ster van Betlehem gemaakt van kerststofjes, liet ik varen. Ik hield het gewoon bij de ster die in het borduurtje zat.zelf foute kersttrui maken diydivaDe achterkant heb ik bewust heel sober gehouden. Dit lijkt mij duidelijk zo, ik wil niet mensen met bijbelteksten om de oren slaan.

Omdat ik niet werkte met een volledig uitgewerkt plan, was het borduren soms wat lastiger. Dan zat er al een dik halsboord aan, dus kon dat niet meer in de borduurhoepel geklemd worden. Maar dan legde ik het maar bovenop het stik-en-trek papier…

Mouw

De mouw was opengeknipt vanwege het borduren van de peperkoekmannetjes. Dat applicatie patroon kocht ik op Etsy. Als je “gingerbread man” intypt, stroomt je beeldscherm automatisch vol met varianten. De mouw is later weer dichtgelockt.

zelf fout kerst vest maken diydiva

 

De kosten

Veel was gratis: de trui had ik al jaren en de rits kwam uit een kinderjasje. De bergen zijn gemaakt van restjes stof. Van de roodwitte merinowol ga ik nog sokken breien, dit is maar een klein stukje van de bol. Laten we zeggen dat ik 1 Euro gebruikte. Die bollen waren beiden 4 Euro per stuk.

De meeste kosten zitten in de borduurtjes. Het peperkoekmannetje was 3,82 Euro, de kerststal kostte 4 Euro en het bergdorpje 2,61 Euro.zelf foute kersttrui maken diydiva

Kortom: de voldoening is sowieso veel groter dan die circa 12 Euro in totaal!

Hebben jullie ook een foute kersttrui? Zelfgemaakt of zelfgekocht?

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.