fashion show kindernaaimachine diydiva
kinderen

Sint of kerstkado: naaimachine voor een kind?

Stel: je hebt een creatief kind, dat altijd rond je naaimachine drentelt als je bezig bent. Combineer dit met de zoektocht voor een leuk kado in december… Maar welke naaimachine is nu echt geschikt voor een kind? De DIY Diva geeft raad.

Kind (M/V)

Zoals je ziet spreek ik heel bewust over een creatief kind en niet over meisje. Ik hoef weinig uit te leggen, als je dit filmpje hebt gezien over die lieve, naaiende jongen:

Jongens kunnen dus ook van naaien houden. Trouwens, nog steeds zijn in Nederland de meeste couturiers mannen. Wijlen Edgar Vos begon zijn eerste (poppen) collectie achter de naaimachine van zijn moeder. Maar dat wil ik per sé niet. Mijn naaimachine is van mij. Ik wil niet dat kindlief erachter gaat, want meestal gaat er dan toch iets mis. Met MIJN machine…

 

Kindernaaimachine

Een kindernaaimachine is een kado van alle tijden. In het Museum van de twintigste eeuw in Hoorn zag ik een vitrine vol. Dit waren handnaaimachines.

handnaaimachine kinderen diydivaOp zich is dat een heel veilig kado, zonder stroom. Door aan het wiel te draaien met je rechterhand, gaat de naald op en neer. Leuk voor de motoriek, dus sowieso een win-win situatie. Bovendien heb je geen stopcontact in de buurt nodig. Kindermodellen zijn sporadisch op Marktplaats te vinden, maar je kunt natuurlijk ook een “grote mensen” handnaaimachine kopen. Die zijn wel voor zo’n 20 Euro te krijgen en mogelijk nog goedkoper. Met een goede schoonmaak en en drupje olie is zo’n machine snel tevreden. Omdat er geen gevaar is met oude stroomdraden kun je dit helemaal zelf doen.

 

Nepnaaimachines

Je ziet al aan de titel dat mijn enthousiasme over dit soort naaimachines nihil is… Rondom de kinderprogramma’s op tv komen ze weleens voorbij op de reclame. Ook staan er een aantal in de gidsen van Bart Smit, Intertoys of digitaal op de website van Bol.com. Naast onderstaande Fashion show heb je de Fashion studio en (een ander systeem, dat ik niet eens naaien zou noemen) de Sew cool. Het principe daarvan is dat je niet met alle stof werkt, maar speciale lapjes. Het klinkt als naaldvilten, waardoor ze zonder draad aan elkaar worden gezet.

fashion show kindernaaimachine diydivaDe Sint bracht onze jongste al eens zo’n speelgoed ding. Het was de Fashion show. Nou, dat is geen aanrader. Of eigenlijk: dat is een weggegooide 30 Euro! Een raar spoeltje, haperend mechanisme, lastig in te rijgen en eigenlijk toch te moeilijk voor een 8 jarige om alleen mee te kunnen spelen.

 

Een echt oudje

Dit is de naaimachine van de jongste. Dolgraag wilde ze zelf een naaimachine. Ik heb haar regelmatig weg moeten plukken bij de mijne, terwijl zij in bed had moeten liggen. Dan hoorde ik opeens mijn naaimachine ratelen op zolder… Dus daarom keken wij uit naar een echte naaimachine, liefst met wat ‘ervaring’. Een gloednieuwe durfden wij niet aan met deze ‘onderzoekster’, die graag sleutelt…

kind-en-naaimachine

Het is een Pfaff Tipmatic 1051 geworden. Via m’n schoonmoeder kwam ‘ie uit een erfenis. Hij liep nog als een zonnetje, maar was zo eigenwijs dat ‘ie niet zigzagde en alleen maar rechtuit stikte. De machine is helemaal nagekeken. Zo’n opknapbeurt moet je trouwens niet onderschatten, reken maar op dik 100 Euro. Daarvoor krijg je wel veel goeds terug. Eigenlijk is het laten nakijken van een vintage naaimachine letterlijk van levensbelang!

Van oma kreeg ik destijds haar hele oude Pfaff. Ik denk dat deze echt diep uit de sixties stamde. Hij was van dat groene ijzer, loodzwaar en het voetpedaal werd zo lekker warm als je met de naaimachine werkte. Omdat ik zo’n koukleum was, vond ik dat laatste niet zo’n probleem. De naaimachineboer wel. Hij vertelde dat het pedaal kortsluiting maakte en dat ik op die manier weleens letterlijk mijn allerlaatste werkstuk had kunnen naaien… Dus: een servicebeurt is een must.

Jongste is er erg blij mee en pakt nog regelmatig de machine uit de kast om doelloos wat lapjes aan elkaar te naaien, of lekker spoeltjes te vullen. Maar dat is niet erg. Ze heeft nu een stevige machine, die ooit mee kan als ze op kamers gaat 😉

 

Welk kado kies ik?

De DIY Diva heeft in deze blogpost veel opties op een rijtje gezet. De beste keus voor een kind? Gewoon lekker een oude handnaaimachine! Stevig en relatief veilig. Want tsja, ik denk dat iedere naaister wel eens een naaldje in de directe nabijheid van haar nagels heeft gehad… Toch?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.