Zeeuwse klederdracht maken

  • Hier vind je alle informatie om zelf Zeeuwse klederdracht te maken. Ik koos de Walcherse dracht, maar veel tips zijn algemeen bruikbaar.

Let op: deze pagina is nog niet af, ik ben er mee bezig!

Inhoudsopgave

klederdrachtmuseum Amsterdam diydiva

about

De
DIY Diva

oud en nieuw Zeeuws jak

Welkom op hét gezelligste Nederlandse DIY blog, met een voorliefde voor fashion. Deze Diva zonder sterallures houdt van naaien, haken, breien, kralen rijgen, kortom: alles voor een unieke outfit! Iedere maandag vind je hier een nieuw snufje creatieve lifestyle, flink wat optimisme en tutorials.

copyright foto Annelies Rigter

De omslagdoek draag ik over mijn “gewone” kleren in de zomer, in plaats van een jas. Reuze praktisch, warm genoeg en de doek past opgevouwen in mijn tas.

Klederdracht patronen en videoʻs met voorbeelden

De Zeeuwse streekdrachten

Samen met heel veel anderen heb ik heel lang naar deze boeklancering uitgezien! Toen ik voor Hanna een Walcherse klederdracht outfit wilde gaan maken, had ik natuurlijk patronen nodig. Dat werd een enorme zoektocht. In samenwerking met uitgeverij Wbooks geef ik jullie een kijkje in het nieuwe boek “De Zeeuwse streekdrachten. Handboek voor kleding maken”. Het mooiste is, dat het niet alleen terugkijkt, maar ook kan dienen als inspiratie voor mode van nu!

Lees verder »
Walcheren jak patroon zondagse dracht diydiva

Jakkie, een jak?!

Zelfs met veel naaiervaring zet je niet zomaar een Zeeuws jak in elkaar! Het is een heel andere techniek, met vouwen en plooien, en een voering. De DIY Diva ging op zoek naar een jakpatroon en mijmert over een een 2017-versie ervan voor haarzelf…

Lees verder »

Onderdelen van de Walcherse klederdracht

modern jak walcheren dediydiva

Via Marktplaats vond ik een kettingslot (geen goud maar nep) in de vorm van een Goesse knoop.

Ik kocht in China via Aliexpres echt bloedkoraal: een beetje langwerpige kralen, cilindervorm. Je ziet het op deze foto. Prachtig, maar: ondraagbaar. Zeker bij een ketting met drie snoeren loop je krom vanwege dat gewicht. Daarom ging ik nu voor gemak: gewone rode ronde houten kralen. Ook een nadeel: zo’n ketting zit best strak om je nek, ook al bepaal je het formaat zelf. Ik kan er niet zo aan wennen.

De zwarte rok, die onder het schortenbont wordt gedragen, is officieel van merinos wol. Dat is of zeer duur, of niet meer te krijgen. Ik ben hier heel praktisch geweest: voor een zwarte rok die bijna volledig ergens onder valt, kocht ik op een stoffenmarkt een gewone lap zwarte “wollige” stof.

Daaronder zit een witte onderrok, met onderaan een randje broderie.

De bovenste laag is het schort, dat met spelden wordt dichtgemaakt. Ook kun je op zoek naar een zilveren sluiting, oftewel schortenhaak/gesp.

Het lijfje heet een jak en daaronder draag je een hemd. Mijn eerste jak poging begon met zwart fluweel. Prachtig om te zien, ellendig om te verwerken. Uiteindelijk koos ik voor zwart stretchfluweel, dat werkte heerlijk en was een stuk dunner. De voering daar kun je elk willekeurig katoentje voor kopen. Let op: stretchfluweel rekt… katoen niet. Toch ging dat best samen. De  mouwen /manchetten zijn vaak wel een strookje zwart fluweel. Mouwtjes zitten best strak. Daar moet je als modern mens aan wennen.

 

De beuk was een feestje om te maken. Ik gebruikte lichtblauw satijn van dikke kwaliteit. Ik heb alles van satijn gemaakt. Uit besparing kozen de Zeeuwen er vaak voor om de onzichtbare stukken (gedragen onder jak) van goedkoper katoen te maken. Maar dat vond ik zo’n gedoe… Ik stikte bovenin als versiering zigzagjes van gekleurde garens, met aan de achterkant hoedenelastiek (dun en rond). Knoopje aan een kant, en dan straktrekken hoeveel als nodig, en dan een knoopje aan andere kant.

Het witte doekje hoort een randje te vormen tussen beuk en jak. Dit was zo’n getob met plooien, dat heb ik weggelaten.

Het witte avonddoekje is een kleine gehaakte of gebreide omslagdoek. Patronen vind je in de webshop van Blij dat ik brei – Arnemuiden. Daar hebben ze ook patronen voor mouwwarmers, oftewel labadissen.

Het opzetten van het broderiemutsje met daar overheen een gesteven kapje, of vooral het vastzetten, is best lastig. De “gouden” krullen heb ik door een edelsmid laten maken, maar dat was eigenlijk te dik en daardoor te zwaar. Bij de Action hebben ze misschien nog dik gouden ijzerdraad bij de crea spullen. Nadeel: makkelijk te vervormen, maar het blijft wel zacht. Kwetsbaar dus.

Zeeuws meisje

De krullenbellen (hangers aan krullen) maak ik zelf op de 3D printer in plastic. Ik kan ze laten uitprinten bij een bedrijf in metaal met goudkleurtje. Mooi, stevig (wel iets grover dan in plastic) maar zwaaaaar van gewicht.  Hiermee ben ik nog verder aan het experimenteren.

Voor originele exemplaren: JanKees Goud, bereikbaar als “Webdress” in Putten, via Marktplaats. Een grote kenner van klederdracht, en verzamelaar.

Zeeuwse strik

Kosten en verkoopadressen

  • Het is niet goedkoop als je een complete set Zeeuwse klederdracht wilt samenstellen. Onderstaande lijst met de Walcherse streekdracht komt al op ongeveer 500 Euro. Vaak heb ik dan een goedkope keuze gemaakt. Veel is gekocht via www.marktplaats.nl. Bedenk in dat geval dat het gaat om een momentopname. Misschien lukt het jou om goedkoper uit te zijn, misschien heb je pech en wordt er weinig aangeboden…

Shop mijn favorieten

Als je via deze link verder shopt, verdien ik een paar extra centen om mijn site te onderhouden. Jou kost het niets extra!

De DIY Diva heeft een eigen Youtube kanaal met bijna 9.000 volgers. Neem er eens een kijkje!

YouTube kanaal

Een Walcherse dracht voor Hanna in Noorwegen: eindresultaat

Zeeuwse strik diydiva

Het is goud dat er blinkt

Een bericht met een gouden randje… Nou ja, ik vond laatst een trouwring, die ik heel graag terug wil geven aan de eigenaar, die in 1974 getrouwd is met zijn vrouw Hennie. Daarnaast ben ik ook weer bezig geweest met mijn 3D printer, waarmee ik de klederdrachthangers (Zeeuwse strikken) namaakte.

Lees verder »
haken opspannen avonddoekje klederdracht diydiva

Avonddoekjes in veelvoud

Er is weer een leuk nieuw project in handwerkland: de Zeeuwse meebreideken. Deze is gebaseerd op het ajourbreiwerk van de “avonddoekjes”, de witte omslagdoekjes van de klederdracht. Zelf haakte ik zo’n avonddoekje, want die techniek wordt ook wel gebruikt. Dus er is weer een item voor de Walcherse outfit van Hanna af!

Lees verder »