klederdracht

De Zeeuwse streekdrachten

Samen met heel veel anderen heb ik heel lang naar deze boeklancering uitgezien! Toen ik voor Hanna een Walcherse klederdracht outfit wilde gaan maken, had ik natuurlijk patronen nodig. Dat werd een enorme zoektocht. In samenwerking met uitgeverij Wbooks geef ik jullie een kijkje in het nieuwe boek “De Zeeuwse streekdrachten. Handboek voor kleding maken”. Het mooiste is, dat het niet alleen terugkijkt, maar ook kan dienen als inspiratie voor mode van nu!

Hét boek

In 2009 verscheen bij Wbooks een boek met de titel De Zeeuwse streekdrachten 1800-2000. Dit gaf een mooi historisch overzicht van een verdwijnende traditie. De nieuwe uitgave is praktisch van aard, en heeft als ondertitel Handboek voor het maken van kleding.“De Zeeuwse streekdrachten” is haast een koffietafelboek, met veel prachtige foto’s.

Er staan patronen in voor dames, om het stiklief (heel oud bovenstuk), keuzen (=rokken) en jakken (bovenstukken) te maken. De mannenpatronen bestaan uit een kniebroek, lange broek, boezeroen en jasje.

Verwachting

Ik verwachtte een boek, met achterin een mapje patronen. Maar het was nog mooier! De Zeeuwse patronen zijn gemaakt volgens het Ensaid systeem. Dat houdt in dat je zelf even flink moet meten, rekenen en tekenen, maar dat je vervolgens een perfecte pasvorm hebt! Ik maakte ooit een slip volgens dit systeem, samen met de anderen van de Facebookgroep zelf lingerie maken. Het is mijn favoriet geworden, die ik vanwege het lekkere draagcomfort als eerste uit de la pak.

walcherse beuk maken diydiva

Dat is dus veelbelovend voor de streekdracht patronen. Je werkt vanuit een basispatroon, dat pas je dan aan voor het model dat je wilt maken.

Foto’s

de zeeuwse streekdrachten diydiva

Het boek is een geweldig naslagwerk. Ik had al via het Openluchtmuseum patronen uit de jaren tachtig gescoord, maar die lieten weleens ruimte voor twijfel. Heel veel twijfel zelfs. Zo is de beschrijving van het witte doekje bijvoorbeeld erg beknopt. Het bleef onduidelijk hoe de gevouwen plooien bleven zitten. Bij het naaien van het witte doekje in het jak kwam ik aan de achterkant voor het probleem te staan hoe “het de hoek om moest”. Eén heldere foto in De Zeeuwse streekdrachten, plus een werkbeschrijving van de plooien en het is mij nu duidelijk! Niet vierkant in de hoeken stikken, maar netjes met een bochtje, waardoor het niet gaat trekken. Kortom: dit is de inside information die je nodig hebt om de technieken uit het verleden te begrijpen.

plannen

Ik maakte al (na één test jak) twee moderne jakken, die ik gewoon aandoe in het dagelijks leven.

Deze maakte ik van resten spijkerbroeken, met een wijde Walcherse beuk. Bij het jak gebruikte ik de eeuwenoude vouwtechniek, maar in het boek is gekozen voor een methode met gestikte naden. Dat begrijp ik wel, want hoe leg je het anders in vredesnaam uit op papier? Dit zou heel erg omslachtig worden.

Het boek geeft mij ook nieuwe inspiratie. Ik wil zeker uit De Zeeuwse streekdrachten nog een jak met die bijzondere voorsluiting gaan maken. Het Axelse jak, met de “hoge schouders” lokt ook. Zo’n bijbehorende Axelse beuk met de vele kraaltjes is ook interessant!Het was leuk om met waterverf dit idee op papier te zetten. Wat ik met de strik doe, weet ik nog niet. Misschien op een bijbehorende tas???

Een stiklief trekt mij niet zo, al ga ik het patroon misschien gebruiken als basis voor een Markens “giletje”. Maar eigenlijk lijkt een mannen boezeroen mij eveneens aardig om te doen. In het boek staat ook een meisje met een heel mooie moderne variant daarvan.

Aanrader?

Is “De Zeeuwse streekdrachten” een aanrader? Hier kan ik heel kort over zijn: “Ja!”

Eén reactie

Hoi, wat vind jij hiervan? (Je reactie wordt keurig via de wettelijke AVG regels verwerkt!)

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: