muts jak zeeland onderjurk diydiva
klederdracht,  klederdracht Zeeland maken

Hoe staat het met de klederdracht? Update

De Walcherse klederdracht voor Hanna vordert aardig! Ik heb al diverse dingen gemaakt, maar ook gekocht. Op Marktplaats vind je soms verrassende historische kledingstukken. Ik laat ze zien, en leg meteen uit waarom ik in vredesnaam bood op een Volendamse kraplap…

Wat vooraf ging…

Ik ga voor Hanna een Walcherse streekdracht outfit maken. Die gaat zij dan dragen op de nationale feestdag in Noorwegen, haar nieuwe vaderland, wanneer iedereen in eigen klederdracht loopt. Het is onwijs leuk om te doen. Ik ben immers een historicus die graag achter de naaimachine zit!

Gemaakt

Het schort is af. Ik koos niet voor een zondagse zwarte rok, maar wilde per sé het mooie Zeeuwse schortenbont gebruiken. Zo heet die heerlijke stevige Zeeuwse katoen.

Ook de onderrok is bijna af. Ik moet alleen de onderlengte zomen, en daarop een gezellig broderierandje stikken. Ik kies ervoor niet heel veel onderrokken te maken, omdat dit outfit op 15 mei (lees: al wat warmer weer, ook in Noorwegen) gedragen zal worden.walcherse klederdracht diydiva

Het witte doekje is klaar om gevouwen te worden.

Op het stoffenspectakel ga ik zwarte (gebloemde) stof kopen voor de rok en een bont lapje voor de beuk. Ook moet er nog zwart fluweel voor het jak komen. Een mooi voeringkatoentje voor het jak heb ik al.

Gekocht

Walcherse muts achterkant diydiva

Ik kocht een broderie ondermuts, plus opgemaakte bovenmuts op Marktplaats. Daar ben ik heel blij mee, want nu hoef ik niet aan de slag met stijfsel om een glanzend gestreken kapje te krijgen.Een geweldige pluche omslagdoek was zo groot, dat ik ‘m kon splitsen. Nu heb ik dus ook lekker een Zeeuwse warme doek voor koude dagen. Hanna’s omslagdoek sluit met een Zeeuwse knop broche. Uiteraard…

muts jak zeeland onderjurk diydiva

Het oorijzer wordt momenteel gemaakt door Sietske, van Juh sieraden uit Leiden. Om het vast te zetten heb ik al 2 mutsenspelden. Wel met Zeeuwse knop, helaas nog geen gelijkvormig paar. Maar ja, vaak wordt er maar ééntje tegelijk op Marktplaats aangeboden.

Ik heb zowel een moderne bloedkoralen ketting (dankzij Aliexpress) als een ouderwetse nepperd. Van een restje bloedkoralen kralen kon ik een armband maken.

Kraplap

zilveren beugel klederdracht kralenbeurs diydiva
volendamse kraplap diydiva
waterverf volendam sweater diydiva

Zeker 5x per week speur ik nu op Marktplaats, met trefwoorden als “klederdracht kleding” of “Zeeuwse sieraden”. Ik kan je vertellen: dit is heel gevaarlijk! Voor je portemonnee, bedoel ik. Onderstaande beugel voor een kralenbeursje heeft inmiddels ook al een draag ketting gekregen.Al een paar avonden zag ik op Marktplaats een geborduurde Volendamse kraplap voorbij komen. Oud, handgemaakt en prachtig. Ik kon ‘m niet meer uit mijn hoofd krijgen. Het idee om de kraplap te combineren met een sweater met speciale halsuitsnijding groeide… Lang verhaal kort: de kraplap lag eergisteren in mijn brievenbus!Voor deze tekening kwam de inspiratie trouwens uit Als je denkt dat waterverf saai is lees dan dit boek.

Hebben jullie dat ook weleens, leuke “bijvangsten” op Marktplaats?

2 reacties

  • de DIY Diva

    O ja, dat is “veilig” zoeken. Want dan zul je weinig naaidingen tegenkomen als je kijkt voor bruine koffiepotjes… Kringloopwinkels bij mij in de buurt hebben bijna nooit leuke naaispulletjes. En misschien is dat maar goed ook 😉

  • sewing à la carte

    Het vordert lekker, ben benieuwd naar het eindresultaat. Ik kijk wel eens op marktplaats maar dan is het om voor mijn moeder bruine koffiepotjes te kopen. Ze breekt zo af en toe het filter en soms de tuit van het potje. Voor de rest haal ik naai-gerelateerde items vooral bij kringloopwinkels zoals knopen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.