Walcheren jak patroon zondagse dracht diydiva
klederdracht

Jakkie, een jak?!

Zelfs met veel naaiervaring zet je niet zomaar een Zeeuws jak in elkaar! Het is een heel andere techniek, met vouwen en plooien, en een voering. De DIY Diva ging op zoek naar een jakpatroon en mijmert over een een 2017-versie ervan voor haarzelf…

Belofte

Ik ga waarschijnlijk een volledig Zeeuwse outfit maken, die Hanna kan dragen in Noorwegen (waar zij woont) op de nationale feestdag wanneer iedereen in dracht loopt. Dus ben ik op zoek gegaan naar patronen. Als je geïnteresseerd bent, verwijs ik naar het boek van Zeeuwsedrachten.nl De productie daarvan kan beginnen aan het einde van dit jaar, wanneer de fundraising gelukt is. Als particulier kun je ook je steentje bijdragen!
Maar omdat mijn outfit klaar moet zijn in mei 2018, wilde ik daar niet op wachten.

Patronen

Een rondje internet leerde mij dat een jakpatroon nog aanwezig was voor 39 Euro bij het Zeeuws Museum in Middelburg. Dit is een voortvloeisel van de tentoonstelling in 2015, die ik gezien heb, met een eigentijdse “jak trui”.

handwerken Zeeuws Museum jak jaktrui diydivaHet kon nog beter! Dankzij een lieve medewerker van het Openluchtmuseum in Arnhem kwam uit de diepten van het magazijn nog één gekreukt exemplaar uit 1983 (!) van alle patronen om een volledige Walcherse zondagse dracht te naaien!

De patronen zijn heel overzichtelijk, gemaakt voor ongeveer maat 40. Laat ik nou net een kleine 42 dragen… Dus ik tekende het patroon van het jak meteen over op gecentimeterd ruitjespapier, want de patroondelen variëren van 1:2 tot 1:4. Dit zag er best lastig uit, al wist ik dat er flink gevouwen moest gaan worden. Maar hoe moest je dan voeren?

Walcheren jak patroon zondagse dracht diydiva

Helderheid

Het Zeeuws Museum heeft echter samen met de Costuum Opleiding (waarom heb ik die nooit gezien, toen ik van de middelbare school kwam…) een YouTube video gemaakt over een “how to” jakvouwen.
Heel helder wordt uitgelegd hoe je begint met een lap en een voeringlap van 115 x 80 cm. Zonder patroon zie je stap voor stap (of beter: vouw na vouw) een lijfje ontstaan in de stof. Het is een kwestie van uitmeten en plooien en dan stikken.

Ik heb ademloos de half uur durende video zitten bekijken. Nou ja, figuurlijk dan. Nu ik vandaag alleen thuis ben (tijdens schooluren), weet ik wat mij te doen staat! Van een oud laken en een lelijke kleur voering ga ik een toile of pasmodel maken. Ik zet straks de laptop en naaimachine naast elkaar op de grote eettafel en ga stap voor stap een jak maken.

Zelf

Het jak pas ik daarna eerst zelf, waarna ik kan noteren wat er in het “echie” anders moet. Vervolgens gaat het proefmodel richting Noorwegen, waarna Hanna het kan passen. Zo kunnen we nog zaken veranderen, voordat de mooie stof gebruikt wordt.

zijden rok wassen diydiva

Eigenlijk droomde ik meteen verder, over een eigen jak in de mooie zwart-rode ruit zijde, die overbleef na het maken van mijn strijkdisaster rok. Dit combineer ik met een restant nepleer van mijn Knipsterbroek, voor de beuk onder het jak… Dat maakt het gelijk een heel erg moderne versie! Ik ga ‘m niet op de lange rokken dragen, maar gewoon op mijn leren broek of mijn zwarte jeans! In de patroonuitleg stond ook dat de beuk alle modes volgde van het moment. Dan kan ik best voor nepleer kiezen.

Alleen vind ik de uitsnijding van de hals wel erg laag. Ik zal kijken of dit op het patroon ook zo diep is. Anders pas ik ‘m aan. Plus: wanneer je er een rok onder draagt, dan gaat het grootste gedeelte van het jak daaronder schuil. Maar ik wil juist een broek aan. Is verlengen aan de onderkant dan mooier?

Ook zo leuk: aan de achterkant komt een patje (stukje stof), waarop een kenmerk van de maakster van het jak staat. Natuurlijk ga ik met mijn Pfaffje daar een tekst borduren. Waarschijnlijk wordt het iets van “Martine me facit” voor Hanna, of zo…, plus het jaartal.

Walcheren klederdracht patroon diydivaLeren

Weet je, ik schrijf het wel vaker op mijn blog. Ik word erg gelukkig van iets nieuws leren. Dat gaat helemaal op voor het maken van deze klederdracht. En het bijpassende oorijzer…? Nou, waarom mag deze moderne versie niet uit de 3D printer komen, van veel lichter plastic, met wel ijzeren krullen? Heerlijk, dat ga ik ook eens lekker ontwerpen!

Hebben jullie nog nieuwe projecten onder handen?

4 reacties

  • de DIY Diva

   Ja, inderdaad, het is wel een kwestie van durven. Ik draag dit soort kleding ook alleen als het goed gaat (en dat gaat het gelukkig vaak), maar anders draag ik ook wel een onopvallend shirt en broek. Ik las al ergens dat je een patroon gaat testen. Ben benieuwd! Dat lijkt mij ook weleens leuk om te doen. Nadeel is dan vaak dat er ook een verplicht tijdvak voor staat dat het af moet. En omdat ik zoveel tegelijk doe, is dat iets dat mij een beetje tegenhoud…
   Groetjes
   Mar10 van de DIY Diva

 • De Breimeisjes

  Wow, jij borrelt weer van de ideeën! Mijn moeder heeft voor zichzelf Friese kostuums gemaakt en mijn ouders hebben jaren lang gedanst én geschaatst in Friese klederdracht. De kostuums zijn nu naar een andere eigenaar.
  Wat een idee: een oorijzer uit de 3D-printer 🙂
  Succes met al deze plannen! Ik lees er vast nog meer over bij je!
  Groetjes,
  Akkelien

  • de DIY Diva

   O wat ontzettend leuk: schaatsen in klederdracht! Ik zie het helemaal voor mij. Het is toch belangrijk dat de klederdracht en vooral de patronen bewaard blijven voor de latere generaties. Ik ga weer vrolijk verder met mijn jak.
   Groetjes
   Mar10 van de DIY Diva

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.