aangepast Marken middel
klederdracht,  klederdracht Marken

Klederdracht in 2020

Een tijd geleden kocht ik via Marktplaats een echt klederdracht item: een middeltje zoals dat in Marken gedragen werd. Toen ik het paste, bleek een veel voorkomend probleem met oude, vintage kleding: als echte Hollandse meid uit 2020 pas ik er niet in… De DIY Diva ging aan de slag met een aanpassing en haalde daarbij zelfs hulp uit China!

Marken

Marken rijglijf diydiva

Ik vind het altijd zo wonderlijk: dan borduren ze een prachtige brede gordel en in de klederdracht zie je maar een gedeelte ervan. De rest zit onder weer een ander laagje stof. Deze foto nam ik in het helaas door corona ter zielen gegane klederdrachtmuseum in Amsterdam.

Het ligt al bijna een jaar in huis, het Marker middeltje. Ik kocht ʻm op Marktplaats.

Marker middeltje diydiva

Maar het paste aan geen kanten, terwijl ik het juist zo graag op een mooie blouse wilde gaan dragen.

Marken middeltje diydiva

Afgelopen voorjaar ging ik aan de slag en durfde ik tornmesje en schaar erin te zetten. Ik haalde de onder- en bovenband eraf. Want door het invoegen van tussenstukken zou ik nooit genoeg band hebben.

Fluweel

Het middeltje is van wol, maar dat heb ik niet in voorraad. Wel had ik nog mooi zwart fluweel liggen. Aan beide zijkanten heb ik 7 cm (mooi getal) toegevoegd.

Daarna bleef het middeltje weer liggen. Ik had geen geschikt band en kon dat ook niet zo snel vinden. Een maand geleden ontdekte ik op Ali express de juiste kleur, breedte en stevigheid. Gisteren bracht de postbode het. Ik ging gelijk aan de slag. Een van mijn mede-naaigekkies op Insta zei het mooi: dat zoʻn Hollandse klederdracht met hulp uit China wordt gemaakt… Zij had helemaal gelijk. Het is een werelddracht geworden zo 😉

De komende week ga ik met de hand het band aan twee kanten vastnaaien. Machinaal stikken is niet mogelijk, denk dat mijn naaimachine gaat flippen van al die metalen baleinen waar ʻie dan overheen (doorheen?) moet.

Instagram

Ook een leuk nieuwtje trouwens: ik heb op Instagram de 1.000 volger grens gehaald! Heb jij al eens gekeken daar? Het is leuk als je me daar ook wilt volgen, klik maar op de foto. Meestal zie je ʻachter de schermen fotoʻsʻ van de vele projecten waar ik aan bezig ben.

Veel thuisblijven is momenteel het veiligst, en ook het prettigst met dit herfstweer. Dus ik ga weer lekker aan de crea. Ik maakte tussendoor nog een luiertaart voor een collega van manlief. Ik ga beginnen aan kado-sok nummer twee, dus dat gaat lekker. Ik ben benieuwd of ik na de persconferentie van dinsdag nog naar het werk mag met mijn collegaʻs…

Ik wens jullie allemaal een fijne week!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.