Marker middeltje diydiva
klederdracht

Sint Marktplaats kwam vroeg

Sint Marktplaats kwam ruim voor 5 december dit jaar. Mijn eindejaarsbonus is al uitgegeven aan iets dat ik heel graag wilde. Ik ben de trotse bezitter geworden van een oud klederdracht kledingstuk: een middeltje uit Marken! Kijk en geniet mee van prachtig borduurwerk…

Een Marker middeltje

De klederdracht van Marken is misschien wel de kleurrijkste van Nederland. Als ver familielid van Pippi Langkous, ben ik dus een groot liefhebber van die dracht. Het mooiste vind ik de rijk geborduurde middeltjes.

Niemand in het dorp draagt het nog, sinds in 2018 de laatste inwoonster in dracht verhuisde naar een verzorgingstehuis buiten het eiland. Ik heb de indruk dat deze dracht ook veel minder op Marktplaats wordt aangeboden, dan bijvoorbeeld Spakenburgse of Zeeuwse kleding.

Marktplaats

En toen opeens stond de advertentie voor een Marker middeltje op Marktplaats… Ik vroeg de verkoopster om meer foto’s… En nog meer toen ik van haar hoorde dat ze nog een gaaf exemplaar had… En ik aarzelde…

Marker middeltje diydiva

Maar ik heb ‘m gekocht! Voor zo’n 50 Euro inclusief verzenden was het middeltje van mij. Op de foto zie je de achterkant.

Geborduurd Markens middeltje

Er zijn diverse borduurtechnieken gebruikt, zoals de kettingsteek (mijn favoriet op de lagere school….not!) en de herringbone steek. Raar, maar die ken ik eigenlijk alleen met de Engelse naam. Echt weer die YouTube invloed.

Marker middeltje diydiva

Je ziet hoe mooi en regelmatig er geborduurd is. In het lijfje zitten trouwens baleinen, en ook de rondjes van de sluiting hebben een ringetje als hulpmiddel erin.

Marker middeltje diydiva

Blij

Ik ben er als een kind zo blij mee. Voorlopig ga ik ‘m in mijn historische vitrine leggen, bij mijn Thoolse keuvel met koperen krullen. Dit is trouwens de binnenkant van het middeltje.

Marker middeltje diydiva

Toch wil ik er wat mee doen. De laatste jaren draag ik allerlei drachten, maar wel op de Diva-manier, aangepast naar deze tijd. Ik heb al twee Zeeuwse jakken (ben bezig met een fluwelen derde), ik heb twee bijbehorende beuken en ik draag graag mijn Volendamse sweater met kraplap.

Breed

Nu ben ik afgelopen jaar gezonder gaan eten, waardoor mijn buik echt dunner is. Maar het formaat van dit middeltje zal ik nooit halen, als echte twintigste eeuwer.

Marker middeltje diydiva

Nou las ik in een blog van iemand die ook een Marker middeltje heeft, waaraan je kunt zien dat diegene “gegroeid” is. Er zijn stukken tussengezet. Nu denk ik erover om zelf ook een stuk te borduren, zodat het middeltje voor mij draagbaar wordt. Misschien wordt dat het mooiste als ik dan de onder en bovenband helemaal vervang, zodat het ook minder opvalt.

Een leuk klusje om eens op zoek te gaan naar gelijksoortig band…

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.