Volendam sweater diydiva klederdracht
klederdracht

Volendam sweater

Ik begon aan dit project net voor de hittegolf afgelopen zomer begon… Dus bleef de trui maandenlang in de beginfase liggen. Begin dit jaar maakte ik de sweater, die geïnspireerd is op de Volendamse klederdracht, af. Ik vertelde er al wel over, maar liet ‘m nog niet zien. Tot vandaag!

Kraplap

Het begon allemaal met een kraplap, als “bijvangst”. Ik zocht voor Hanna naar Zeeuwse klederdracht onderdelen op Marktplaats. Met de algemene zoekterm “klederdracht” kom je natuurlijk pareltjes tegen uit heel Nederland. Ik viel gelijk voor deze Volendamse kraplap!

volendamse kraplap diydiva

Volendamse klederdracht.

Hier zie je een originele versie van de Volendamse klederdracht, gefotografeerd in het museum in Hellendoorn. Waarschijnlijk is dit geen machinaal geborduurde kraplap, zoals de mijne. Die sjaal vond ik te opvallend voor mijn eigen ontwerp.

Volendam klederdracht diydiva

Moderne versie

Voor mijn ontwerp van een moderne versie van de Volendamse klederdracht ging ik lekker aan de slag met waterverf. En merkte ik weer hoe leuk dat is!

waterverf volendam sweater diydiva
Volendam

Modern Volendams

Ik moest het blauwe randje wel van de kraplap losmaken. Hoewel het heel kenmerkend is, bleek het veel te strak om mijn eenentwintigste eeuwse nek te zitten… Het liefst had ik eigenlijk nog wat meer halsruimte gemaakt. Dat was voor mij ook weer duidelijk een aanwijzing dat ik moet oppassen met authentieke klederdracht van Marktplaats: het zal meestal te strak zijn voor mij.

Volendam sweater diydiva klederdracht

Het was een sweater met hindernissen. Ik knipte het patroon wat groter, maar hield geen rekening ermee dat de hals dan wijder zou worden. Daar heb ik dus een kunstgreep moeten doen: ik heb een stukje eraan gestikt.

Het was mijn bedoeling om de sweater met klittenband vast te maken aan de kraplap, zodat deze makkelijk los gemaakt kon worden vóór het wassen. Want ik voorzie dat een zwarte joggingstof gaat afgeven op de witte lap. Maar dat gaf zulke lelijke “gaten”, vooral aan de achterkant, waar ik niet goed bij kon. Dus heb ik uiteindelijk de achterhals van de sweater maar vastgestikt op de kraplap. Als ik ‘m ga wassen, dan zal ik het eerst los moeten tornen. Kortom: niet echt praktisch, maar ja. Praktisch is niet gelijk het eerste woord waar ik aan denk bij klederdracht!

Ook had ik achteraf liever mooie manchetten gebruikt, in plaats van een tunnel met breed elastiek.

Volendam sweater diydiva klederdracht

Maar: ik heb er een unieke trui bij. Nu het maar geen lente wil worden, draag ik ‘m vaak. Het is een comfortabele trui. Tot mijn verbazing zijn de reacties vrij gematigd. Het valt mensen niet eens op dat dit een Volendamse trui is 😉

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.