Knipster 2017 finale
Knipster

Knipster 2017 Finale!

Een verslag en wat verdere mijmeringen over het meedoen aan de grootste naaiwedstrijd van Nederland…

Outfits

Uit mijn vijf kledingsets voor Knipster kun je veel afleiden over mijzelf:

Knipster 2017 Martine

1. Ik durfde met elk ontwerp buiten mijn comfortzone te gaan: de dubbelzijdige kimono (en ook de bomber) die gekeerd moest worden. De stretch nepleren stof waarmee ik nog nooit gewerkt had, voor een voor mij gewaagde leren broek. Daar twijfelde ik namelijk al zo’n 30 jaar over… De jeansjurk en jas met een full bust adjustment op een 100jarige naaimachine zonder zigzagsteek en tenslotte werkte ik met het altijd-moeilijke satijn en paste de volledige schouderlijn aan.

Ik ben een koukleum…

2. Ik ben een koukleum. Elk ontwerp bevatte een bijbehorend jasje, zelfs de zomerjurk…

3. Ik hou van drukke prints.

4. Ik leer graag iets bij: het keren van een mouw kent geen geheimen meer voor mij. Ik schuif ze binnenstebuiten, dan naast elkaar leggen, ééntje omvouwen aan het manchet, andere eroverschuiven en vastnaaien, dan terugkeren. Nog een voorbeeld van kennis toename: ook bij nepleer gebruik je op de naaimachine een leernaald.

 

Wedstrijd

Verder merkte ik weer dat ik heel iebelig wordt van commentaar van Facebook trollen en Instagram heksen. Niet eens per sé over mijzelf (“Dat macaron bomberjack is niets voor een volwassen vrouw, maar meer iets voor een tienjarige”. – Tsja, ik blijf een volger van Pippi: #nevergrowup), maar ook wat betreft opmerkingen over andere deelnemers… Op straat roep je toch ook niet tegen een onbekende: “Och, wat staat dat armoedig”. Nou, dan plaats je dat zeker niet onder een Instagram foto! Hoe denk je dat dit aankomt???

Ik ga voor positiviteit! Wat vond ik van iedereen het mooiste of het interessantste?

  • Van Christa vond ik haar tropische set, een kimono met toebehoren het leukste. Niet alleen qua stof en kleuren en Spaans kant, maar ook lekker praktisch! Helaas was ze ziek op de dag van de finale, dus ze was er niet bij.
  • Hoewel Elly’s corset outfit van denim mooi was, kies ik bij haar toch voor de eerste grafische outfit. Geweldige stoffen koos zij. Ik wou dat ik die eerder had gezien bij Nooteboom… Ze heeft een mooi figuur, waarop dat jasje ook mooi stond!
  • Ik ben “jaloers” (in positieve zin) op de lingerie die Xandra maakte. Onderbroeken maken lukt al wel, maar ik heb verder nog veel te leren. De zwegger (swagger?) jas outfit was het mooist.
  • Mariska maakte een bijzondere broek, met alleen een gestikte kruisnaad en een sluiting bovenaan met bandjes en losse zijnaden! Vóór de finale hingen onze outfits uitgestald op kledingrekken. Ik heb eens uitgebreid gekeken hoe dat in elkaar zat! Ik voel mij verwant met haar motto: “Gewone kleren koop je maar in de winkel!”. Haar clutch met Shakespeare motto erop geborduurd krijgt van mij een eervolle vermelding.
  • Van Marlies vond ik haar denim broekpak met schmokwerk het mooiste. Dat ga ik zelf ook eens proberen!
  • Tenslotte: Ingrid, de benjamin. Hoewel ze jong is, maakte ze al bijzondere stukken. De outfit met bomberjack (tweezijdig draagbaar!) en leren broek met aparte zijkant vond ik het mooiste. De sluiting van het bomberjack was heel vernuftig, toen ik ‘m van nabij bekeek: met magneetjes!

Knipster 2017 finaleCredits foto: KnipMode.nl

 

Dat gaat naar den bosch toe…

Alle deelneemsters werden al om 12 uur verwacht bij het Stoffenspektakel in Den Bosch voor een lekkere lunch. Het was zo leuk om elkaar weer te spreken! Daarna begon de live finale, gepresenteerd door Janice Bosmans. We maakten ieder twee rondjes over de catwalk. Op zich had ik daar best tegenop gezien. Ik ben immers Doutzen niet… Maar ik zal eerlijk zijn: ik heb ervan genoten! Eigenlijk simpel, want je loopt in jouw kleding, waar je je goed in voelt en waar je trots op bent. Dan ga je vanzelf stralen. Omdat de catwalk meer een gele loper was voor het podium, ontbrak ook de kans dat je er vanaf kiepen kon…

Nadat iedereen had gelopen en gestraald, verzamelden we op het podium voor wat vragen van Janice. Ik ben op zich wel benieuwd naar wat Xandra bedoelde met: “Ik had er andere verwachtingen van [van Knipster]”. Maar zij verzamelde na afloop gelijk haar kleding en vertrok al voordat ik mijn champagneglas leeg had. Janice vroeg (begrijpelijk) ook niet door. In alle drukte vergat hij ook de latere winnares Marlies tweemaal, net als de prijs en sponsors.

Jury rapport

De hoofdredacteur Peggy Weijergang las van ons allemaal een juryrapport voor. Dat was zo leuk, vond ik. Want ik maak mijn kleding intïutief, hoe ik het leuk vind. Maar nu benoemde de jury iets, wat ik zeker kan beamen, maar zelf nooit gezien heb. Ik ben gek op taal (en vandaar dat ik blog!). Volgens de Knip jury vertel ik met mijn kleding een verhaal. Voor Sweet Romance gebruikte ik geen ruches, maar liet ik de stof met zoete macarons spreken. Ook mijn matrozenjurk van Do it with Denim sprak via de geborduurde schakelketting met anker en de gequilte windroos met borduursel achterop. Zo leuk om te horen!

Allemaal winnaars!

En jawel, Marlies heeft gewonnen. Maar eigenlijk hebben wij allemaal gewonnen. Want ik had de volgende dag spierpijn van het sjouwen van de goodiebags (en mijn outfits). We hebben zoveel gekregen! Van Nooteboom Textiles ontvingen wij een stoffenpakket, met flinke lappen. Blijkbaar zijn ze daar helderziend, want het is helemaal mijn smaak!

Nooteboom Textiles goodiebag Knipster diydivaJullie zien vier lappen, ik zie (vlnr) een yogabroek/joggingbroek, een blouse van Annick met nepleren schouderpas van een restje, een zomer spijkerbroek (gewassen maar nog niet gestreken…) en een heerlijke sweater in zachtblauw met regenboog glitterstreep!

Ook bij G. Brouwer fournituren en Bernina hebben ze blijkbaar een glazen bol: mijn scharen wilde ik al laten slijpen, maar nu kreeg ik een perfect borduurschaartje met een grote broer van een mooi design. Mijn lockmachine heeft wegloop neigingen, maar in de Bernina box zat een schattig zelfmaak onderkleed met mandjes voor spelden en wonderclips etc!

Daarnaast kregen we natuurlijk allereerst de benodigde stoffen voor onze outfits van Nooteboom Textiles, waarbij de grens werd gelegd bij je eigen beleefdheid. Van KnipMode kregen wij een jaarabonnement.

Nooteboom Textiles Tilburg Knipster 2017 dediydiva Martine

Pittige tijden

Hoewel het pittig was en veel meer tijd kostte dan iedereen dacht, denk ik met echt heel veel plezier terug aan Knipster! Volgend jaar komt er weer een nieuwe ronde. Dus als je enthousiast bent geworden door mijn verhalen, dan zou ik vanaf november/december zeker de KnipMode in de gaten houden en je aanmelden!

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.