Nooteboom Textiles Tilburg Knipster 2017 dediydiva Martine
Knipster

Stoffenwalhalla!

Afgelopen woensdag mochten we voor de Knipster 2017 wedstrijd stoffen uitzoeken bij Nooteboom Textiles. In Tilburg gingen de deuren van het stoffenwalhalla voor ons open! Normaal kom je hier nooit, want Nooteboom verkoopt niet aan particulieren. Hoewel ik online mij had voorbereid en in diverse webshops de Nooteboom collecties al had bekeken, was het geweldig om zoveel moois bij elkaar te zien (en te voelen!)

Knipster wedstrijd Knipmode 2017 dediydiva Martine

Knipster begint!

Vooraf had ik al digitaal kennisgemaakt met enkele andere deelnemers aan Knipster. Via de hashtag #knipster2017 had ik @sewingridd en @mariskaph gezien op Instagram en bij het uitzoeken van de stoffen zag ik de rest. De ontvangst bij Nooteboom Textiles in Tilburg was echt hartelijk Brabants, uiteraard met worstenbroodjes op tafel! Hoofdredactrice van KnipMode Peggy Weijergang lichtte haar 5 moodboards van de opdrachten toe. Afgelopen week waren de 5 thema’s al per mail bekend gemaakt, zodat we ons konden voorbereiden. Nu was het dus de kans om nog vragen te stellen. Modeontwerper Janice (o.a. bekend van tv van Project Catwalk) deed zijn verhaal en toen mochten we de stoffenhal in!

Nooteboom Textiles Tilburg Knipster 2017 dediydiva Martine

Biologisch?

De laatste tijd ben ik bewuster bezig met de relatie tussen kleding en mens en milieu. Naast dat ik het ontzettend leuk vind om zelf te naaien, is de slechte kant van fast fashion ook een reden voor mij om achter de naaimachine te kruipen. Ik wil niet dat wat ik aantrek wordt gemaakt door mensen die onder slechte arbeidsomstandigheden werken met grondstoffen die op een slechte, milieuvervuilende manier worden geproduceerd.

Dus was het voor mij een logische vraag om te informeren of ze bij Nooteboom Textiles ook biologische stoffen hadden. Helaas, dat was niet het geval. Het antwoord luidde dat de vraag nog té klein was, om dat te doen. Toch verwacht ik dat dit langzaam maar zeker wel zal komen, ik ben positief!

Nooteboom Textiles Tilburg Knipster 2017 dediydiva Martine

Kiezen is moeilijk

De hal met de collectie is enorm groot. Je kunt er heel lang dwalen. Gelukkig had ik dit voorbereid als een soort militaire operatie. Nadat de thema’s zeker waren, had ik alle patronen al uitgekozen (en zelfs al overgetrokken). Maar toch blijven er dan onzekerheden over, die pas met de stof in de hand opgelost worden. Diverse keren heb ik mij laten leiden door mijn gevoel…

Plan B

Wanneer ik van tevoren thuis niet helemaal zeker was, had ik ook een plan B ingetekend, compleet met de hoeveelheid benodigde stoffen. Dat viel mij trouwens op: de KnipMode rekent heel ruim bij het advies hoeveel meter je nodig hebt. Op ons laminaat had ik met washitape een vlak van 70 cm bij 2 m afgezet, om zo te kunnen passen en meten met patroondelen. In veel gevallen kon ik door de onderdelen tegen elkaar in te leggen flink besparen op de benodigde meters. Dat kan natuurlijk niet als een stof een duidelijke boven en onderkant heeft, maar dat zie je niet zo vaak.

Na het uitzoeken was het tijd voor het interview op video. Dat komt binnenkort op het YouTube kanaal van KnipMode. Zo kun je met ons digitaal kennismaken! Normaal zijn er voor mijn eigen YouTube videos veel takes nodig, voordat ik tevreden ben. Maar nu verliep dat heel soepel. In één keer stond alles erop!Nooteboom Textiles Tilburg Knipster 2017 dediydiva Martine

Aan de slag

Op zich ben ik erg goed geslaagd. Soms had ik ook geluk: éénmaal bleek er een gat in de stof te zitten, dus dat kreeg ik extra mee. Net als nadat een medewerker per ongeluk de stof te kort voor mij had afgeknipt (en ik echt per ongeluk een verkeerd stuk met meer meters had meegenomen #bloos). Mijn keuze voor outfit 1 is helemaal naar wens verlopen, dus daarmee ga ik de komende tijd enthousiast aan de slag! Ik weet eigenlijk niet of ik het thema al mag delen, maar ik geef een hint: de kleuren komen voor in de grootste hit van mijn jeugdidool Frank Boeijen [hahaha]. En als je meer wilt weten, dan kun je uiteraard op de site van KnipMode terecht!

Voortaan kun je iedere vrijdag een Knipster update op mijn blog verwachten! Deze week zet ik ook mijn korte videovlog bij Nooteboom Textiles online. Nu kun je alvast kijken naar mijn “naaiatelier”…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.