pauwenketting diydiva
ketting,  kralen,  kralen weven,  sieraden,  weven

Pauwenketting patroon en tips

 
pauwenketting 1

Blikvanger

De pauwenketting is een enorme aandachtstrekker. Niet alleen vanwege de flinke omvang, maar ook door de prachtige glimmende kralen. Het is typisch zo’n sieraad dat je omdoet als je lekker in je vel zit en op pad gaat. Dit is niet iets voor doordeweekse of depri dagen… Herken je dat?

Kralenweefraam

Om deze ketting te maken is een kralenweefraam nodig. Neem eens een kijkje op www.marktplaats.nl en zoek op weefraam. Ik zag ze voor prijzen tussen de 5 Euro en 25 Euro. Zelf had ik het geluk om op Koningsdag er eentje voor 3 Euro te scoren!
Je kunt op zich ook zelf zo’n weefraam maken van een schoenendoos met inkepingen, maar dat werkt vooral voor smalle armbandjes. Dit patroon, met zo’n 45 draadjes, is toch lastiger op een schoenendoos te maken.

Patroon

pauwpatroon diydiva

Het patroon vond ik online, op Pinterest. Dat blijft een heerlijke bron van inspiratie. Ook van frustratie trouwens, want ik zie zoooo veel dat ik nog wil maken… Het patroon komt van een Russische site (www.biser.if.ua). Ik heb de pauw zonder achtergrondcirkel (zon?) gemaakt. Dat had een puur praktische reden: mijn beadsloom rekje was niet breed genoeg daarvoor. Bovendien is het zo’n opvallend patroon, zo’n cirkel zou het nog extravaganter maken, vond ik.

 

 

Tips en trucs

Open deur: zorg dat je op de juiste plek begint. Eerst rekenen dus. Mijn loomrekje was vrij smal, waardoor ik moest passen en meten. Ik begon onderaan met de staart. Nou ben ik normaliter niet zo’n rekenaar, maar hier viel het mee: gelijk goed!

 
pauw bead weaving loom diydiva

Armbandjes met een kralen weefraam maken is makkelijk. Die zijn immers altijd even breed. Dit stuk is veel lastiger, omdat de breedte varieert. Zodoende blijven veel draden lange tijd leeg. Bij een klein stukje zonder kralen ‘neem’ je die draden er gewoon bij, bij het omslaan naar de volgende rij. Straktrekken dus.

 
kralen weefraam diydiva pauw

Zelf heb ik het weefraam gespannen door gewoon door te gaan met draad (dus boven, wat normaal is, maar ook onder het weefraam door). Dat bleek heel handig bij het afhechten. Als er een beperkt stukje met lege gespannen draad was, kon ik dat wat langer trekken. Zo had ik een langere draad bij het afhechten.

 
pauwenketting diydiva

Afhechten is het mooist door de kralen heen, dus horizontaal. Als je verticaal gaat weven, kan dat wel met een enkele draad, maar bij meer draden wordt dat echt lelijk. Heel even verticaal en dan zo gauw mogelijk weer horizontaal dus. Deze kralenset komt trouwens van de.pandahall.comDit is ‘m dus geworden. Ik ben er trots op! Het was ook ontzettend leuk om uit te proberen.

5 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.