kralen,  soutache

Soutache inspiratie

broche soutache diydiva

Wat is soutache?

Als je een beetje rondkijkt op Pinterest of in hobbyland, dan ben je het vast tegengekomen: soutache. Net als ik denk je dan waarschijnlijk: “Wat is dat nou weer?” Zoeken op internet levert echter weinig Nederlandstalige informatie op. Dus heb ik alles voor je op een rijtje gezet:

2 soorten

Er zijn 2 soorten soutache:
1. Versiering van kleding met koord. Dit is een ouderwetse techniek. Kijk maar eens naar deze doopjurk uit de collectie van het Museum Rotterdam.

2. Sieraden gemaakt van koord. Kleurrijk, niet duur, lichtgewicht en helemaal hip nu! Hier op Pinterest vind je mijn favorieten. Op deze blogspotpagina ga ik het verder over de sieraden hebben. Het lijkt erop dat soutache (ook wel “sutasz”) met name populair is in landen zoals Polen en Rusland, maar ook op Spaanstalige sites heb ik veel moois voorbij zien komen.

Tulp soutache

Wat heb je nodig?

Op zich weinig: speciaal soutache band, naald, draad en kraaltjes naar keuze. Met een beetje goed online zoeken vind je dit band voor zo’n 0,75 Euro per meter. Ik heb mijn bestelling bij www.wirwarkralen.nl gedaan en dat is goed bevallen. Hun webshop heeft veel keuze qua kleuren en de levering verliep snel en goed.
 
Je ziet hier 3mm soutacheband. Het bestaat uit 2 delen, met ertussen een gootje. Daar naai je alles met kleine steekjes vast, bij voorkeur met garen in een kleur die niet opvalt. Op zich schijn je de binnendraad in de 2 delen apart van elkaar strakker te kunnen trekken. Ik heb dat eigenlijk nog niet nodig gevonden/uitgeprobeerd.

Er is ook band met standaard 3 yards (=2,75 meter) op een kartonnetje.

 
In je ontwerp gebruik je verschillende lagen band op elkaar, met af en toe grote en kleine kralen ertussen.
Holland soutache 1 diydiva
 
De uiteinden gaan meestal wat rafelen. Een drupje lijm of tijdelijk een plakbandje doen wonderen. Afhechten doe je aan de achterkant. Een paar maal vastmaken en uiteindelijk een klein lapje vilt erover naaien.
 

In het begin zul je gewoon wat fantasiedroedels maken, zoals je creativiteit ingeeft.

Maar bij soutache is het handig vooruit te denken, zodat je niet veel hoeft aan- en af te hechten. Zet daarom je plan eerst op papier, waardoor je werk ook wat strakker wordt.

2 reacties

  • Vera Goes

    Leuke site, proficiat! Weet jij soms waar kan ik de naalden kan kopen voor soutache juwelen te maken ? (draad vind ik wel, maar de naalden niet…) Alvast bedankt voor je antwoord. Groetjes Vera

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.