Zeeuwse kralenbeursjes
bucketlist,  kralenbeurs

My bucketlist: kralenbeursje breien

Dit zijn Zeeuwse kralenbeursjes. Je herkent ze altijd aan de rode ster en de blauwe achtergrond. Ze zijn ook op een aparte manier gebreid. Ik weet nog niet welke techniek ik ga kiezen, om dit onderdeel van mijn bucketlist te voltooien!

Hoewel het natuurlijk ook een modegril is, vind ik een bucketlist toch ook belangrijk. Niet zozeer het wensenlijstje op zich, maar vooral het idee dat je eens stilstaat in je drukke leven, om na te denken wat je nog zou willen doen. Zo’n rustmoment is goed. Je kunt niet door blijven hollen, gedreven door de waan van de dag. Sta stil, kijk om wat geweest is en kijk dan vooral vooruit. Daarom heb ik ook zo’n wishlist gemaakt. Bovenaan mijn blog zie je via het tabblad de lijst tot nu toe. Ik trap af met mijn eerste bucketlistblogpost over kralenbeursjes breien.

Kralenbeursjes

Onlangs was ik bij een vriendin en mede-crea bea. In haar vitrine kast zag ik twee onbekende schatten: kralenbeursjes! Deze zijn gebreid door haar beide oma’s, dus er zit nog een familieverhaal aan vast!

kralenbeursje diydiva

Deze kralenbeursjes zijn rond gebreid, waarbij je onderaan begint en dan omhoog werkt. De Zeeuwse kralenbeursjes hebben een andere techniek: die beginnen in het hart van de ster, en worden vandaar uit breder.

Het grappige is dat er toch een soort universele patronen van zijn, want op een braderie in Barneveld vorig jaar zag ik een soortgelijk rozenpatroontje als op het rechter blauwe kralenbeursje. Kijk maar in het midden van die foto. De roos is wel gespiegeld daar.

kralenbeursjes diydiva

Precies werkje

Het maken van zo’n kralenbeurs is een precisiewerkje. Je moet namelijk eerst alle kraaltjes op de goede volgorde rijgen op een draad. Daarmee ga je breien. Als tussendoor blijkt dat je een fout hebt gemaakt met de kraaltjes, dan kun je niets meer invoegen! Bij een kraaltje teveel valt er met een nijptang nog wat te regelen… Die crash je gewoon kapot.

Benodigdheden

  • beugel als sluiting
  • patroon
  • draad
  • breinaalden
  • kralen, veel kralen…

Bucketlist

Terugkerend naar mijn lijstjes-idee: ik wil ooit nog weleens een kralenbeursje zelf breien! Een beugel heb ik nog niet, maar ik denk dat ik gewoon een moderne neem (of marktplaats.nl nu mag afstruinen met een goede reden: een zilveren beugel…).

Het patroon moet ik dan ook nog regelen. In ieder geval moet ik de hoeveelheden kralen en breisteken weten. De tekening wordt waarschijnlijk een roos, waarbij ik misschien zelf het ontwerp maak of aanpas.

Ik wil de easy way home nemen: 1 kant breien en de achterkant, die toch tegen je lijf hangt, maak ik van fluweel. Mocht het breien helemaal niet lukken, dan heb ik nog een andere escape: ik kan het patroon immers ook weven op mijn kralenweefraam

Eén reactie

  • tanya

    Hallo

    Weet iemand van jullie waar ik patronen kan kopen over kralen beursjes breien. Ik zit op een cursus waar je tasjes met hele kleine kraaltjes leert breien en dat is ontzettend leuk maar nu zoek ik daar patroontjes van, heb al wel varschillende patroontjes maar ik zou graag nog meer willen hebben maar daar is erg moeilijk aan te komen, dus als jullie iets weten hou ik mij erg aanbevolen. Alvast bedankt voor de moeite

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.