Kralenbeursjes breien
Kralenbeursjes breien
Op mijn middelbare school zag ik het voor het eerst: op de markt bij ons schooljubileum waren er klasgenootjes van mijn zus bezig met kralen breien. Ik vond het gelijk geweldig! Ze maakten de kleine versie, of ‘ie uberhaupt open kon weet ik niet meer. Vaag weet ik wel dat er dubbeltjes in pasten??? Misschien was het er wel net eentje als ik vorige Koningsdag kocht: dicht, voor aan een ketting.
Ik ben als historica gek op Nederlandse klederdracht. Een kralenbeursje of kralentasje is daar vaak een onderdeel van. Je ziet ze ook nog regelmatig in musea liggen.
Op mijn bucketlist kwam het ook voor: zelf zoʻn kralenbeurs breien. Hoe dat is afgelopen zie je verder op deze pagina. Daarnaast geef ik hier veel tips en zie je lekker veel fotoʻs.
ABOUT
De
DIY Diva
Welkom op hét gezelligste Nederlandse DIY blog, met een voorliefde voor fashion. Deze Diva zonder sterallures houdt van naaien, haken, breien, kralen rijgen, kortom: alles voor een unieke outfit! Iedere maandag vind je hier een nieuw snufje creatieve lifestyle, flink wat optimisme en tutorials
Volg de DIY Diva achter de schermen op Instagram, bekijk haar creatieve ideeen op Pinterest. Je vindt haar ook op Facebook, Bloglovin en YouTube.
Benodigdheden voor kralen breien
Boodschappenlijstje
– Kralenbuidels sluiten met een trekkoord, maar kralenbeursjes hebben een (zilveren) beugel als sluiting. De mijne kocht ik op Marktplaats. Reken op zoʻn 30-40 Euro.
- Een patroon. Je kunt het ook zelf ontwerpen op ruitjespapier.
-
Ik gebruikte heel dun (haak)garen: garen anchor 40 voor 4,50 Euro.
-
Hele dunne breinaalden, 33 cm lang 1 mm dik. Ik betaalde 4 Euro voor 4 stuks.
-
Kralen, veel kralen… De beste kwaliteit zijn Japanse miyuki kralen. Ik gebruikte 11/0 grootte. Het is belangrijk dat de kralen even groot zijn en onderling niet te veel verschillen. Circa 15 Euro en dan hou je mogelijk nog over.
Werkwijze
<p>Foutje?!
Het maken van zo’n kralenbeurs is een precisiewerkje. Je moet namelijk eerst alle kraaltjes op de goede volgorde rijgen op een draad. Daarmee ga je breien. Het is gebruikelijk om onderaan het tasje te beginnen.
Als tussendoor blijkt dat je een fout hebt gemaakt met de kraaltjes, dan kun je niets meer invoegen! Bij een kraaltje teveel valt er met een nijptang nog wat te regelen… Die crash je gewoon kapot.
Een geweldige handleiding, van rijgen tot breien en aan de beugel naaien, vind je op:
http://www.kralenwerk.nl/Kralenwerksite/uitleg.html
<h2>Patronen</h2>
<p>Boeken met patronen: je kunt proberen of ze via Bol (tweedehands) verkrijgbaar zijn!<br />- Henny Abbink, Anke & Connie Grevers, Gebreide kralen tasjes<br />- E. de Jong-Kramer, Classic beaded purses.
Enkele patronen: https://kralentassen.nl/product-categorie/patronen/
Patronen met een roos of een ster zie je regelmatig terugkeren.
Het patroon rechts ontwierp ik zelf. Het is aan de brede bovenzijde 68 kralen (per kant), dus in totaal brei je met 136 kralen op een rij. Onderaan ga je dan minderen, tot je op 34 kralen per kant, dus 68 uitkomt. Mijn ontwerp was 86 rijen hoog.
Shop mijn favorieten
Als je via deze link verder shopt, verdien ik een paar extra centen om mijn site te onderhouden. Jou kost het niets extra!
De DIY Diva heeft een eigen Youtube kanaal met ruim 9.000 volgers. Ze gaat voor de 10 K! Neem er eens een kijkje.
YouTube kanaal
https://youtu.be/lkpjssN3VrA
Speciale kralenbeursjes
Kralenbeursjes in Nederland
Mijn ervaring…
https://youtu.be/BATeUGxqzNs
Mocht het breien helemaal niet lukken, dan heb ik nog een andere escape: ik kan het patroon immers ook weven op mijn kralenweefraam…