lavendelzakjes borduren diydiva borduurmachine
lavendel,  Pfaff

Lavendelzakjes borduren

Hallo, welkom bij een nieuwe aflevering van borduren voor Dummies;-) Tenmiste, zo voelt het soms. Toch is het niet echt moeilijk om met een borduurmachine te werken. Ik ben een beginner en al doende leer ik weer bij. Zoals nu bij het maken van deze gezellige lavendelzakjes.

lavendelzakjes borduren diydiva borduurmachine

Lavendelzakken

Mijn moeder kwam met een ´bestelling´. Ze wilde graag wat flinke zakken om te vullen met lavendel uit eigen tuin, lekker voor in de linnenkast. Aangezien mijn moeder voor mij als kind de sterren van de hemel heeft getoverd uit haar naaimachine (en omdat ze gewoon lief is) doe ik graag iets terug. Tot nu toe had ik mij vooral bezig gehouden met kleine, beschaafde lavendelzakjes, bijvoorbeeld voor aan een kledinghanger, maar nu zag ik weer een mooie kans om met de Pfaff Creative 1.5 iets nieuws uit te proberen…

Ik begon het lavendelzakjes borduren met een stoere stof. Op de cremekleurige canvas borduurde ik een geweldig moederpatroontje: een rood hart. Het leuke is dat je zelf je kleuren kunt bepalen. Het beeldschermpje geeft wel aan wat er aan de beurt is, maar je krijgt geen foutmelding als je in plaats van rose een rood klosje pakt;-)

Bij het hart was de rechterhelft rose en de linkerhelft lichtrose, maar ik heb ervoor gekozen om beiden rood te maken. Dat scheelt ook weer een kloswissel! (Geen spoelwissel trouwens, bij een borduurmachine heb je meestal een witte onderdraad voor alle patronen. Alleen de bovendraad is in kleur. Nooit geweten…)

Applicaties

Op verschillende restlapjes heb ik diverse borduurpatroontjes gemaakt, met als thema bloemen. Ik wilde graag zelf een applicatie uitproberen. Op mijn eerste probeersel, het roltasje, staat weliswaar een applicatie, maar die had ik onder begeleiding van de educator van Pfaff gemaakt.

Er worden veel patronen met de Creative 1.5 meegeleverd, een aantal in de machine, maar de meesten op een losse USB stick. Op het overzicht staat ook duidelijk aangegeven welk type het is. Bij de bloem op het rechter bovenzakje stond dus dat ‘ie voor applicatie gebruikt kon worden. Dat houdt in dat je het extra lapje (dus de spijkerstof) op de borduurring met onderlapje en stik en trek versteviging legt. Daarna gaat de machine tweemaal rond met een stiksteekje van de buitenkant van de bloem. Vervolgens knip je voorzichtig langs het randje de overtollige spijkerstof weg. Dan kan de machine gewoon verder borduren. Op de foto zie je dat ik het randje nog iets korter had kunnen knippen, maar goed, ik leer nog!

Heel enthousiast ging ik verder met het tweede bloempatroon, op de blauw witte streepjesstof. Oeps. Na de eerste steken bemerkte ik mijn fout al… De machine ging gewoon borduren. Er kwam geen nette omtrek van de bloem die ik weg kon knippen. Een blik op het patronenoverzicht maakte alles duidelijk: hier stond geen applicatielogo bij. Uiteindelijk heb ik de hele bloem laten borduren en heb ik daarna de restjes spijkerstof weggeknipt, maar echt een mooie applicatie werd het niet.

Ook was ik niet tevreden over het zakje linksonder, omdat het wringt. Een dunne streepjesstof combineren met robuuste jeans is gewoon geen goed idee.

Eigen ontwerp

Het meest trots ben ik op het zakje van spijkerstof linksboven met het woord Lavendel erop geborduurd. Het borduurprogramma bevat ook diverse alfabetten! Van het ene heb ik een versierde hoofdletter L met bloemetjes geselecteerd, van een ander heb ik de overige mooie letters in schuinschrift genomen.

6d embroidery pc ontwerpen zelf diydiva

Bij de Creative 1.5 zit ook een basisversie van het computerprogramma 6D Embroidery. Het is prettig te bedienen, gewoon: what you see is what you get. Het enige wat ik even lastig vond, is hoe je iets kunt toevoegen aan je eigen ontwerp: via file en dan insert en dan het nieuwe patroon toevoegen. Gewoon een speciale knop hiervoor bovenaan je werkblad had iets handiger geweest.

Daarna kun je er alles mee doen: vergroten, verkleinen, spiegelen enz. Als je ontwerp klaar is, sluit je het af met colorsort, zodat je het minste aantal kleurwisselingen krijgt en daarna combine en save je jouw ontwerp op de bijgeleverde USBstick. Die stick gaat dan in de borduurmachine. Je ziet dat de letters op het scherm rose zijn, maar ik was gewoon eigenwijs en gebruikte een turquoise klosje garen.

Vullen

Op de foto zie je dat de zakjes nog leeg zijn. Aan de zijkanten heb ik een stuk opengelaten om de lavendel erin te kunnen doen. Dan naai ik het eerst met een rijgdraadje dicht, waarna ik waarschijnlijk nog een siersteek erop loslaat. Ma mag kiezen welke…;-)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.