slip tekenen Ensaid diydiva
lingerie naaien,  lingerie tutorial

Slipcursus

Nee, niet op een snel parcours in een auto, maar achter het gaspedaal van je naaimachine met lingerie aan de slag. Ik heb al diverse slips genaaid, maar toch wilde ik graag meedoen met de Facebook groep special van Zelf kleding maken in de `Beginnersgroep basisslip´. Waarom?

Beginners?

Na zoveel slips meedoen met de beginners? Eh…ja! Ik heb altijd het gevoel dat ik maar iets doe als ik lingerie naai. Ik heb het mijzelf geleerd, op basis van mijn gewone naaiervaring en Engelstalige tutorials op internet, maar de precieze regels en berekeningen ken ik niet.

slip tekenen Ensaid diydivaGelukkig zag de vrij strenge juf niet dat ik en de DIY Diva dezelfde persoon zijn, want anders was ik uit de groep geknikkerd, zoals diverse anderen met meer ervaring… De cursus zou vier weken duren. Elke week moest er een deel van de slip worden gemaakt. Daarvan plaatste je dan een foto in de besloten Facebookgroep. Als er dan iets op het oog niet klopte, kreeg je van de juf een berichtje. Als je het ‘huiswerk’ niet af had voor zondagavond 21 uur, dan werd je uit de groep gezet. En terecht, vind ik. Want de juf stak hier veel tijd in en dan mag je ook een tegenprestatie verwachten. (Zeg ik nu, toen ik ’s avonds laat tegen de deadline aan zat te naaien, was ik er niet echt blij mee 😉 ).

Vier weken bezig

Het begon met het nemen van drie maten van jezelf, waarna we met behulp van een handleiding zelf een patroon tekenden. De basis is de Ensaid modevakschool methode. Ik weet gelijk weer waarom ik zo’n hekel heb aan zelf tekenen: het is opletten geblazen, plus een portie rekenwerk.

De volgende opdracht was het knippen van de stof en het in elkaar zetten van zijnaden en kruisje. Een eye-opener voor mij was het platstikken van de zijnaden (i.p.v. een lockje) als afwerking. Voor het comfort scheelt dat een hoop. Je krijgt dan niet alle stoflagen op elkaar, maar je stikt eerst de zijnaad en daarna de twee uiteindjes allebei naar hun kant. Dan knip je de overtollige stof af.

slip tekenen Ensaid diydivaDe derde week was de moeilijkste volgens de juf: tijd om het elastiek vast te naaien. Dat was inderdaad het punt waar ik het meeste tegen opzag toen ik begon met lingerie. Hoeveel elastiek had je nodig en hoe stikte je dit? Op mijn blog zijn enkele ufo’s langsgekomen, die ik ooit begon, maar pas onlangs, na enige ervaring opgedaan te hebben, wel goed kon afmaken.

Ik koos voor gewoon ondergoed elastiek voor de pijpen. Uit diverse erfenissen heb ik nog meters en meters liggen, terwijl mijn picot elastiek bijna op is. Toch nam ik daar een stukje rood van voor de taille. Daar leek gewoon elastiek mij niet zo comfortabel.

slip tekenen Ensaid diydiva

Ook nu leerde ik wat nieuws: normaal stikte ik twee stiksels over elkaar bij het elastiek. Maar dat blijkt niet de bedoeling te zijn! Want dan stik je over reeds uitgerekt elastiek. Ik moet kleinere stiksels (qua) breedte gebruiken en die twee moeten naast elkaar worden gezet. De eerste gaat dicht bij de schulprand van het picot elastiek en de tweede precies aan de andere (rechte) kant! Super, daarom hou ik zo van cursussen! Dit soort trucs kende ik nog niet!

Tenslotte was er een week voor frivoliteiten. Hoe kan ik variëren met dit basispatroon? En vooral: hoe kan ik werken met kant? Het spiegelen van kant is immers belangrijk!

De feiten

Kosten: geen. Alles komt uit mijn oude voorraad.

Benodigdheden: jersey (de juf adviseerde eigenlijk lycra) en ondergoed elastiek

Tijd: Oelala… Veel! Het tekenen van de slip kostte mij de meeste tijd. Daar heb ik echt wel ruim 2 à 3 uur over gedaan. Ik ben zelfs een keer opnieuw begonnen. Maar als je eenmaal een basisslip hebt, kun je uiteraard veel sneller werken (en ook variëren).

De slip zelf had ik in anderhalf uur in elkaar. En dat had nog sneller gekund als ik niet eerst het kruisje met de voorkant aan de achterkant stikte met een stretch steek… Tenslotte kostte het elastiek toevoegen ongeveer 3/4 tot een uurtje.

 

Het resultaat

Hoewel het de bedoeling was met lycra te werken, koos de DIY Diva toch weer eigenwijs voor jersey. Om precies te zijn voor een refashion van een jersey top, die bij het dragen net iets te kort bleek. Maar de (Stenzo) stof vond ik zo geweldig… Bij nadere beschouwing zag ik al wat pluisjes (pilletje), maar goed: het is een oefenslip.

Ik ben niet zo’n lycra type. Lycra is voor mij betreft voor badgoed, maar niet lekker voor slips. Tuurlijk, je doet er wel een badstof of katoenen kruisje in, maar toch blijft ’t zweten…

Ik tekende een vrij brede (hoge) slip. Dat zit heerlijk, maar een echt vlotte slip is het niet. Het is meer een tentje… Maar ik heb geleerd om dit aan te passen.

 

En verder?

Veel dames in de groep hebben de smaak te pakken. Dus onvermijdelijk kwam (ook bij mij) de vraag op: wil onze juf doorgaan met een uitleg om een bh zelf te maken? Daarover was zij terecht heel helder: Nee, zij wilde niet andere vrouwen die officieel lesgeven in hun atelier over het bh-maken in de wielen rijden. Dat is immers ook hun bron van inkomsten…

Jammer voor ons, maar heel netjes. Natuurlijk ga ik zelf het wiel uitvinden qua bh. Ik had ooit met de Kerstactie van Knipmode de mazzel van een gratis download van een slip én bh patroon. Al denk ik dat ik eerst eens ga beginnen met een bralette, dat is nog een niveautje makkelijker. Ik heb ergens een leuke free download gezien…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.