badpak KnipMode juli 2011 diydiva
lingerie naaien,  lingerie tutorial

Tutorial badkleding zelf maken voor beginners

Het zelf maken van badkleding is geen rocket science, maar er zijn wel een paar dingen waar je op moet letten. Deze zomer naaide de DIY Diva haar eerste badpak zelf. Zij verzamelde informatie en deelt haar ervaringen hier.

In deze tutorial gaat het om een badpak, maar dat verschilt uiteraard niet zoveel van het maken van een bikini. Alhoewel: bikinitops kunnen wat moeilijker zijn.

Patroon

Al een tijdje had ik de KnipMode van juli 2011 apart gelegd, vanwege het badpak patroon. Dit soort patronen zie je niet zo vaak. Zelfs in de KnipMode webshop is er geen badkleding te vinden. Op zich heb ik getwijfeld of ik niet zou beginnen met een bikini. Ik heb immers al ervaring met slips en daarmee dus al de helft gewonnen. Maar een bh heb ik nog nooit gemaakt… Omdat dit een vrij simpel badpak patroon leek, besloot ik voor één keer verstandig te beginnen.

Ik werkte indien mogelijk met mijn nieuwe wonderclips (lang leve Aliexpress) en anders gewoon met spelden.

Lycra ?

Ik kocht in de herfst op het Stoffenspektakel 1 meter lycra met een petrol ruitje voor 7 Euro. Lycra is zowel voor sportkleding als badpakken te gebruiken. En ook voor gewoon ondergoed, trouwens. Lycra kan verschillen in de dikte van de stof en de stretchrichting (alleen naar één kant of naar beide kanten). Let op de kleur, wit kan snel doorschijnen als het nat wordt. Sowieso moet je vooraf je gekochte stof even testen in het water, voor je alle moeite gaat doen om een badpak te naaien.

Badpakelastiek

Mijn zoektocht naar ervaring en benodigdheden begon. Een handige handleiding over het inzetten van het elastiek vond ik op:
http://frobels.blogspot.nl/2010/07/tutorial-elastiek-in-badkleding-naaien.html

In de tutorial is sprake van bloot elastiek. Huh? Wat is dat? Het blijkt ook wel rubber elastiek of badpak elastiek genoemd te worden. Dat heb je dus nodig. Vouwelastiek of elastisch biasband kan ook. Bij de Nederlandse Poetsie webshop zag ik wit blootelastiek voor 0,80 Euro per meter, 8 mm breed. Ik kocht 3 meter.

Voering

Heb je voering nodig? Ja, en dat heet heel simpel badpakvoering. Dat is snel drogend en niet doorschijnend. Ik wilde huidkleur, en dat kostte 3,50 Euro per 25 cm (x 150 cm breed) eveneens bij Poetsie. Achteraf vraag ik mij af of dit echt nodig is. Ik maakte het bovenstukje van dubbele lycra en volgens mij kun je dit ook bij het kruis doen. Nadeel hiervan is dat het niet snel zal drogen.

Naald voor lycra

Volgens de hiervoor gemelde elastiektutorial naai je met microtexnaald 70 of de ballpointnaald. Ik gebruikte uiteindelijk een HAx1 SP, 15 x 1 SP, 75/11 naald. Deze Schmetz set van 5 naalden kreeg ik toen ik vroeg om een “badpaknaald” bij de naaimachineboer. Op internet staan ze ook aangeprezen als superstretchnaalden voor extreem rekbare dunne stretchstoffen. Dus dit zijn precies de goede!

Het begin

Het begin verliep soepel. Volgens mijn nieuwe naaimodus begon ik braaf met het doorslaan van het patroon. Ik reeg volgens de richtlijnen alles eerst en paste toen de basis (nog zonder het bh stuk eraan vast). Ook het stikken verliep goed.

Je hoort het: de tekst werkt ergens naar toe… (Zie verder bij tip 3).

Tip 1. Eerst oefenen

Zorg dat je ervaring hebt opgedaan met het maken van lingerie. “Gewoon” kleding naaien is namelijk anders, omdat je daar nauwelijks elastiek in meestikt. Dat is een aparte tak van sport. Maak eens een slip, zodat je ervaring krijgt met de hoeveelheid elastiek die je nodig hebt en met hoe je dat moet vaststikken.

Tip 2. Wonderclips!

Op zich kun je lycra wel spelden, maar ik vond het prettiger om wonderclips te gebruiken. Dat zijn een soort miniatuurknijpers van plastic. Hierdoor hoef je geen gaatjes te maken met spelden in je kwetsbare lycra.

Tip 3. Blijf passen

Toen ik het bovenstukje erop zette ging het mis. Het stiksel aan de bovenkant van de cup bobbelde door een te strak stiksel. Toen ik de steek wat vergrootte en ook de persvoetdruk losser zette ging het beter bij de rechtercup. Daarna paste ik … en bleek ondanks dat ik het decolleté al een centimetertje verhoogd had, alles veeeeeeeeeeeeeeeeeel te laag. Balen!

Probeer zoveel mogelijk te meten en te passen. Hou het papieren patroon dat je net hebt overgenomen al tegen je lijf en kijk of het bevalt. Is het niet te laag uitgesneden, of is het patroon wel erg braaf? Rijg de delen en pas ze voor het stikken.

badpak KnipMode juli 2011 diydiva

Tip 4. Strak

Uiteraard is dit eerste badpak niet perfect. Het is iets te groot. Toen ik ‘m van tevoren paste (droog), zat het lekker. In het water wordt alles toch een beetje losser.

Een badpak hoort strak te zitten als je ‘m past als je droog bent…

Hou daar rekening mee en maak je badpak iets strakker dan je bijvoorbeeld een bodystocking zou maken.

Tip 5. Kies je materiaal

Neem voor deze eerste poging niet gelijk de duurste materialen. Koop niet iets dat je lelijk vindt, maar wel goedkoop is. Dat is namelijk ook zonde van je tijd…

Want hoewel de print echt aardig is, vind ik mijn badpak echter ook hartverscheurend saai. Ik denk dat ik er nog een beetje mee ga spelen. Om de lengte iets in te korten, zal ik het bovenstukje en de bovenste zijnaad daarvan loshalen, om daar een centimetertje of 2 weg te halen. Van het rokje wil ik nog een reepje snijden, om bijvoorbeeld 2 of zelfs 3 (achter) gekruiste bandjes toe te voegen aan het reeds bestaande bandje. Want dat veranderde ik aan het patroon, geknoopte bandjes in mijn nek vind ik niet lekker. Dus de mijne zitten vast aan het rugpand.badpak KnipMode juli 2011 diydiva

Tip 6. Koop extra stof

Koop extra stof, voor als je fouten maakt, maar ook voor een los rokje erbij.

Het rokje: Tsja. Hoe zal ik mijzelf omschrijven… Zeppelin met rokje? Ik zie heel duidelijk hoe dit echt niets toevoegd. Terwijl ik bij mijn Marlies Dekkers bikini’s altijd koos voor een Marktplaatsje met bijbehorend rokje. Die stonden wel leuk… (Denk ik. Eigenlijk nooit teruggezien op foto’s 😉 ).

Extra stof is eveneens leuk voor een bijpassende kimono. Zelf heb ik bij mijn badkleding graag ook iets om er snel overheen te doen. Wij lopen altijd naar het zwembad op het vakantiepark, dus dan is dat handig. Zo hoef je je niet steeds helemaal om te kleden, want douchen na afloop doen we lekker in het huisje.

Mijn wens

Mijn eerste badpak is goed bevallen, hoewel er enige verbeterpunten zijn. Wanneer mijn overige stoffenvoorraad opgenaaid is (hahaha #schaterlach), kijk ik bij stoffenzaken naar een lycraprint, die liefst ook in een andere stofsoort verkrijgbaar is voor een kimono. Het moet wel een opvallende print zijn, want anders wordt dat saai badpak nummer 2. Dan pas ga ik nieuwe badkleding maken…

Zelf doen?

Je hebt nu een heel seizoen om aan de slag te gaan. Loop jij volgende zomer ook te flaneren in zelfgemaakte badkleding?

 

6 reacties

  • de DIY Diva

   Hoi Cathy,
   Voor mijn badpak had ik ruim voldoende aan 1 meter lycra. Ook voor een bikini is 1 meter genoeg. Ik zou niet minder kopen. Soms is het nodig bij een foutje opnieuw een onderdeel te knippen. De lycra die ik kocht was ook niet superduur, dat koos ik bewust, want een eerste badpak blijft een uitprobeersel.
   Groetjes en succes,
   Mar10 van de DIY Diva

 • De Breimeisjes

  Ik vond het heel leuk om te lezen, al ga ik zeker weten nooit gebruik maken van al je handige tips! Ik kocht een nieuw badpak voor 10 euro en dat vond ik zelf best leuk. Ook niet teruggezien op foto’s overigens 😀
  Groetjes,
  Akkelien

  • de DIY Diva

   Wow, een badpak voor een tientje… Dat was ik al zo’n beetje kwijt aan fournituren 😉 Ik begon aan mijn badpak, omdat mijn overige badkleding niet beviel. Ik denk dat als ik iets fijns had kunnen kopen, ik niet aan dit avontuur was begonnen.
   Groetjes
   Mar10

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.