slip namaken diydiva
lingerie naaien,  lingerie tutorial

Zelf een favoriete slip namaken

Eigenlijk is het niet moeilijk, zelf ondergoed maken. In deze blogpost laat ik zien hoe je het patroon van een favoriete gekochte slip kunt tekenen, om daarna nog vele nieuwe toppers zelf te maken!

slip namaken diydiva

Patroonpapier

Ik had al ervaring met het overnemen van een gekocht (“RTW” ready to wear) hemdje. In principe kun je alles namaken wat je wilt, mits het patroon niet te ingewikkeld is met coupnaden en dergelijke.

Je neemt patroonpapier en legt de slip daar gevouwen op. (Want je patroon leg je straks ook aan de vouw van de stof.) Vervolgens trek je de slip om. Eerst het voorpand, dan achterpand en tenslotte het kruis.

Op de foto hieronder zie je dat ik ook de breedte van het kant heb getekend. Dat scheelt toch ook ruim een centimeter (of anderhalf). Ik kan nog kiezen: wil ik de slip namaken zonder kant, dan gebruik ik de buitenste lijn. Gaat er elastisch kant aan, dan kies ik de binnenste lijn.

slip namaken diydiva

Hou rekening met hoe rekbaar de stof is. In mijn geval was de slip al oud en dus een beetje uitgelubberd, zodat ‘ie nog lekkerder zat 😉 Maar is jouw gekochte slip vrij nieuw en rekbaar, let dan goed op dat je stof voor je zelfgemaakte slip dezelfde rek heeft! Of pas het patroon eventueel wat aan.

Test slip

Vervolgens ga je het patroon uitproberen. NOOIT op mooie dure stof, maar gewoon met een restje of een oud tshirt. Ik koos voor het laatste en knipte de grappige tekst (oui = ja …) daarvan uit voor het voorpand. Omdat op het shirt zowel oui als non staat, had ik ook nee kunnen kiezen, maar dat staat zo ongezellig op een slip 😉 Ik nam de uiterste breedte, omdat ik picot elastiek wilde gebruiken in plaats van breed kant. (Een kantrand heb ik nog nooit geprobeerd).

oui slip diydiva

Vervolgens merkte ik dat elk patroon weer een nieuwe verrassing geeft. Normaal is 60 cm elastiek rond het been nodig, maar nu floddert dat. Ik had nog geen zin om alles los te tornen en strakker te maken. Het is immers ook maar een test slip. Na de eerste keer wassen is het flodderen trouwens flink minder geworden. In het vervolg gebruik ik voor mijn gebruikelijke (hoger opgesneden) slips wel 60 cm, maar voor dit soort lage slips is minder beenelastiek nodig. Misschien voldoet 50 cm wel.

Resultaat

Mijn testslip zit lekker (dat zitten slobberslips immers altijd…) en voldoet prima, maar ik weet nu waar ik bij een volgende slip van dit patroon op moet letten. Wel merk ik dat ik het een beetje zonde van mijn tijd en energie ga vinden om testslips te maken. Ik zou liever gelijk mijn aandacht aan prachtige stoffen geven…

Inmiddels ben ik al een leuke voorraad modellen aan het opbouwen. De gratis patronen vind je hier om te downloaden!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.