slip maken burda diydiva
lingerie naaien

Zelfgemaakte slip of tent?

Zelf ondergoed naaien is lastig, dacht ik altijd. Ik had al weleens pogingen ondernomen, maar kwam altijd in de knel met het bijbehorende elastiek. Onlangs probeerde ik het opnieuw. Het zou toch te gek zijn dat ik wel blazers en jurken kan naaien, maar dat zoiets kleins niet lukt ?!

slip maken burda diydiva

Genoeg!

Dit jaar ben ik extra bezig om zelfvoorzienend te worden op kledinggebied. Inmiddels heb ik een aardige kast vol zelfgemaakte kleding. Leggings maken is er nog niet van gekomen, maar ondergoed werd nodig. Uit zuinigheid droeg ik alles op, om pas bij een eerste gaatje weg te gooien. Langzaam maar zeker raakte mijn lingerielaatje leeg. Omdat mijnheer DIY heel vaak wast, bleef het probleem handelbaar, maar ik voorzag dat er iets moest gebeuren…

Online leren

Het begon met het voorzichtig online volgen van diverse crea lingerie naaisters. De mooiste werkstukken zag ik voorbij komen. Maar ik dacht aan de turquoise satijnen slip, die ik al zeker enkele jaren half afgemaakt op zolder had liggen. Alleen het elastiek moest nog, om deze UFO (unfinished object) te doen verdwijnen…

Internet is een zegen: google wat je wilt maken en je vindt altijd wel een handleiding.

Burda

Een patroon had ik uit de Burda 1 uit 2012. Dat was een tikje vreemd: er zat namelijk aan de zijkant van de onderbroek een ritsje. Nou werkten zij met niet-elastische stof, maar toch raar. Dat wilde ik niet, dus nam ik gewoon lichtblauwe jersey.

zelf slip naaien diydiva

Lengte

De Burda onderbroek handleiding gaf mij wel een geweldige duw in de juiste richting: voor het elastiek aan de pijpen rekenden zij 60 cm per been. Kijk, dat zocht ik. Misschien zou het niet helemaal top zijn, maar ik had nu tenminste een uitgangspunt. De lengte voor het bovenste elastiek heb ik gewoon eerst gemeten bij mijn middel en toen op maat afgeknipt. Met een kleine zigzag (hooguit stand 3) zette ik het elastiek vast.

Tent

Dit is het resultaat, ook geschikt om in te kamperen 😉 Want het is wel een beetje tentmodel geworden…

Een diva zul je nooit in haar ondergoed zien, tenzij er zeer goed voor betaald wordt… Dus nee, ik ga hier niet poseren in mijn slip annex tentje. Ik hou het hier dus kuis, met een gezellige Hollandse waslijnfoto.

zelf slip maken diydiva

Het is een fifties modelletje, maar ik heb een sportieve uitvoering ervan gemaakt, met het elastiek en jersey dat ik in huis had. Ik denk dat met wat eleganter bovenband en bloemetjes jersey alles er wat meer sophisticated uitziet.

Het voordeel is, dat ik nu een basispatroon heb. Hiermee kan ik gaan variëren. Hebben jullie weleens geprobeerd zelf een slip te maken?

6 reacties

 • Simoneannemone

  Bijna elke zelfgemaakte slip ziet er al gauw uit als een “tent” . (of je moet een string maken).
  Komt vooral omdat de materialen die wij gebruiken minder rekbaar zijn dan in de confectie.

  Maar dat zie jij alleen maar (of diegene die de was vouwt in huis 🙂 ).

  Als je eenmaal zelfgemaakte slips draagt dan wil je eigenlijk geen andere meer.

  Saskia

  • de DIY Diva

   Ik ben blij met elke verklaring die er niet toe leidt dat mijn omvang de oorzaak is van een tentje 😉
   Maar inderdaad: ik merk dat ik vooral de zelfgemaakte slips uit mijn lingerielaatje pak… Het is leuk en makkelijk om ze zelf te maken, je hebt er ook zo weinig stof voor nodig. Meestal heb je wel restjes liggen, daaraan heb je meestal genoeg.

 • Firewoman / NEeltje

  Al het begin is moeilijk. Ook ik dacht dat ondergoed naaien lastig zou zijn. Nu moet je wel een dosis doorzettingsvermogen hebben, want het gaat meestal niet in één keer goed. Maar het smaakt vaak wel naar meer. En als je eenmaal zelf je ondergoed / lingerie maakt, wil je echt niet anders meer. Dus op naar de volgende…?!?

  Groet Neeltje

  • de DIY Diva

   Jazeker, heb inmiddels er al een aantal gemaakt, die binnenkort volgen op mijn blog. Tegenwoordig werk ik veel met oude tricot kleding, die ik toch wilde wegdoen. Mooi oefenmateriaal voor slips!

    • de DIY Diva

     Hoi, bedoel je zo’n grote tailleslip? Ik had het patroon van een oude Burda jan. 2012. Misschien dat op de site van Burdastyle dat patroon als pdf download te koop is? Maar als je echt een ouderwetse katoenen losse onderbroek bedoelt met lange pijpen, dan weet ik het niet…
     Groetjes
     Martine

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.