
De ultieme zelfgemaakte slip tutorial
Wil jij ook je eigen slips naaien? Heb je al enige ervaring achter de naaimachine, maar weet je niet hoe je met lingerie kan beginnen? Zoek niet verder, de DIY Diva geeft in deze ultieme slip tutorial al haar geleerde geheimen prijs! Vanaf nu kan jij je ook eigen ondergoed maken!
Ervaring
Ik heb inmiddels de nodige ervaring opgedaan met het zelf maken van slips. Mijn ondergoedla is al voor 1/3 deel gevuld met eigen creaties! Ik begon met de Burda “tent”, een hoog fifties ontwerp met een voorpand uit 3 delen. Een tijdelijke gratis download van KnipMode leverde een laag model op, waarvan de voorkant bij KnipMode van kant was en bij mij van geborduurde tule. Op basis van die twee slips heb ik een eigen patroon getekend, een lekker zittend middenmodel.
Slips naaien is geen rocket science. Iedereen kan het ! Je werkt hooguit met vier lapjes stof: een voorpand, een achterpand en een kruisstukje. (De DIY Diva kan wel tellen, uitstekend zelfs. Het kruis knip je altijd twee maal en zo kom je dus niet op 3 maar 4 lapjes!).
Slips naaien is geen rocket science. Iedereen kan het !
Er zijn zelfs patronen waar dit middenstukje aan het voor- of achterpand vastzit, dus dan hou je nog minder onderdelen over. Hoe makkelijk wil je het hebben?
Benodigdheden
Voor het zelf maken van slips heb je nodig:
- Deze tutorial.
- Een patroon van een slip (eventueel nagemaakt van een bestaande slip)
- Rekbare stof, liefst katoenen jersey (maar begin met een oud t-shirt of restjes stof). Je hebt echt niet veel nodig.
- Elastiek (2 meter per slip, totale kosten ongeveer 2-3 Euro)
- Naaimachine met zigzag, en naaigerei: schaar, spelden, garen.
Hoe kom je aan patronen voor slips?
Online, my dear! Als echte Hollandse kijk je natuurlijk eerst bij de gratis patronen die ik verzamelde. Daarnaast staat er soms in de BurdaStyle en KnipMode of andere zelfmaaktijdschriften een enkel lingeriepatroon, maar niet al te vaak. In mijn voorraad vond ik nog een KnipMode van januari 2008 met een complete set, bestaande uit slip, string, bh en hemdje. Het beste kun je hun webshops met downloads bekijken, zoals bijvoorbeeld: https://www.knipmode.nl/shop/vrouw/onderkleding en http://www.burdastyle.com/pattern_store (zoek op lingerie)
Snuffel rond op www.naaipatronen.nl, waar je ook patronen van Merckwaerdigh en Bella Hendriks (een Nederlandse zelfmaak ondergoedgoeroe) vind. Het is grappig dat de patronen van Merckwaerdigh ondanks de rampzalige spelling van de naam (niet alleen voor buitenlanders, maar ook voor Nederlanders) een wereldwijd succes zijn! Ik lees regelmatig lovende blogs van Amerikaanse zelfmaaksters over die ontwerpen.
Hoe maak je een patroon van een favoriete slip?
Kort samengevat: favoriete (afgeschreven) slip losknippen bij de naden (of bij verder gewenst gebruik ervan: omvouwen) en natekenen op overtrekpapier. Niet moeilijk, maar hou wel rekening met hoeveel de stof rekt. Is het niet erg elastisch, maar juist strak zittend? Teken de slip dan iets ruimer op het papier.
Natuurlijk kun je het voorgaande combineren: een slippatroon van Burda of Knip nemen en dat aanpassen door je favo slip erop te leggen. Experimenteer met patronen, kijk wat lekker zit en pas aan wat nodig is. Mijn eerste slips waren allemaal testmodelletjes, gemaakt van oude t-shirts of kleine restjes jersey. Want ja, in het begin ga je fouten maken en dat is dan zonde van dure stof…
Hoe zet ik de slip in elkaar?
Je begint met het kruis. Dat is altijd dubbel geknipt, je snapt wel waarom. Je kunt speciale kruisjesbadstof kopen, maar tot nu toe heb ik gewoon dezelfde stof ervoor gebruikt als voor de rest van de slip. Aangezien ik meestal katoenen jersey koop, zit dat prettig.
Ik ga hier uit van een patroon met een voor- en achterpand en middenstukje. Het is mogelijk om beide naden aan de binnenkant van de dubbele kruisjesstof te krijgen, maar je moet gewoon even zien hoe die techniek werkt (stay tuned).
Stik eerst de twee lapjes kruis aan één kant vast, maakt niet uit of je begint met aan het voor- of achterpand. Ik koos voor het achterpand, dat een beetje ineen gefrommeld is, zodat je ziet hoe je de drie lappen neerlegt (foto 1). Zorg ervoor dat de mooie stofkanten van het kruis tegen elkaar liggen (met het voor- of achterpand ertussen dus). Foto 2 is een voorbeeld van hoe de naad gaat worden, netjes binnenin.
Leg alles weer zoals op foto 1. Rol nu dit pand op tussen die twee kruislapjes. Rol het andere voor- of achterpand ook op en stop dit ertussen, maar nu zodat de andere kant gestikt kan gaan worden. Probeer even uit met spelden hoe je het zo moet leggen dat de goede stofkanten aan dezelfde kant komen. (Gewoon spelden zetten en dan al het kruisje keren, zoals het op foto 5 wordt, maar nu dus om te testen!) Je naait weer 3 stoflagen aan elkaar. (foto 3)
Speld en stik het vast (foto 4) en keer nu via de zijkant waarna je een keurig dubbel kruisje hebt. Op foto 5 zie je hoe de naden netjes aan de binnenkant zitten. Ik stikte met zwart garen, want het is altijd zo’n gedoe om de klossen van mijn lockmachine te wisselen en straks ga ik toch weer verder aan een ander project met zwart, omdat dit beter zichtbaar is op de foto’s. Een lockmachine is overigens geen noodzaak, maar wel handig. Heb je ‘m niet, geef dan een zigzag. Stik vervolgens een (sier)stiksel (=topstitch) aan de twee randen waar het kruis aan voor- en achterpand vastzit.
Ik vind het mooier om het kruis aan beide kanten vast te stikken aan voor- en achterpand. Er is echter ook een groep naaisters die liever alles open laten, of een kant dichtstikken. De reden daarvoor is dat zij menen dat bij een “open” kruis het wasmiddel er makkelijker tussen kan komen.
Vervolgens zijn er twee manieren om de slip verder in elkaar te zetten: 1. de zijnaden stikken en dan elastiek erin of 2. eerst elastiek erin en daarna zijnaden sluiten. Wat is de beste manier? Dat mag je helemaal zelf weten!
Toelichting werkwijze 1.
Ik werk het liefst op deze manier, dus eerst de zijnaden dichtnaaien.
Ik sloot eerst het elastiek, door de uiteinden aan elkaar te naaien, zodat het een rondje werd. Speldt het elastiek cirkeltje dan vast op 4 punten van de stof, waarbij je het elastiek enigszins gelijk verdeelt. Want bij de achterkant zou ik het elastiek iets strakker innaaien, zodat het mooier aansluit bij de bilpartij…
Ik vond het handig iets tussen twee handen te nemen, om vervolgens met mijn mond elastiek en stof op één punt vast te pakken. Beetje raar, maar het werkte wel. Dan laat je de twee handen los en pak je elastiek en stof in een hand en kun je spelden. Dit is mijn favoriete manier om een slip te maken.
Toelichting werkwijze 2.
Toch zie je in diverse online tutorials ook dat elastiek wordt wordt gestikt bij slips, waarvan de zijkanten nog niet aan elkaar zijn gezet.
Welk elastiek gebruik ik en hoe doe ik dat?
Je kunt gewoon elastiek gebruiken (je weet wel, met ribbeltjes, op zo’n kartonnen kaartje, links op de foto), of vouwelastiek (fold over elastic, oftewel FOE, midden op de foto met bloemetjes) of pico(t)elastiek met kleine schulpjes aan de rand en een zachte binnenkant, rechts op onderstaande foto.
Ik heb een normaal postuur en gebruik bij de benen 60 cm (per been, dus 2 x 60 cm). Dit is vooral een geschikte lengte voor normale slips die enigszins zijn opgesneden. Laagzittende slips bij je benen kunnen toe met minder centimeters. Kwestie van uitproberen, maar met 60 cm heb je tenminste een richtlijn… Na verschijning van deze tutorial op Facebook kreeg ik de tip om niet standaard uit te gaan van 60 cm, maar toch het benodigde elastiek te berekenen. Dat doe je zo: meet met een centimeter de volledige beenopening op. Daarvan trek je dan 10-20% af (afhankelijk van hoe strak je elastiek zelf is: 10% bij heel strak elastiek, 20% bij lekker los elastiek). Zo weet je het aantal centimeter dat je nodig hebt aan elastiek. Dat ga je vervolgens over het been verdelen, met bij de billen een iets strakker aangetrokken deel.
De taille meet je gewoon even door het elastiek om je heen te doen en dan te knippen. Trek het niet te strak aan, het moet lekker zitten. Kijk even of je een taille- of een heupslipmodel hebt en meet dus op de juiste hoogte 😉
Grof gerekend heb je dus in totaal 2 meter elastiek nodig voor 1 slip, voor bovenkant en beenrand.
Het elastiek leg je eerst op de goede kant, met in mijn geval de franje (of picootjes) op de stof, naar de tailleband wijzend. Op de meeste naaimachines zit een zigzagsteek die per zig uit drie steekjes bestaat, en elke zag ook weer drie steekjes. Dit is de zaagtandsteek. Die gebruik ik altijd voor lingerie, waarbij ik de steeklengte op 2 zet en mijn zigzaggrootte op 5. Hou de stof met elastiek daarop ietwat uitgerekt terwijl je stikt en help een beetje. Je stikt steeds kleine stukjes van ongeveer 7 cm. Dan stop je om weer een nieuw stukje elastiek vast te houden. Als dat gedaan is, vouw je het om, zodat het goed zit (zie foto hierboven). Zigzag nu opnieuw met de 3×3 steek (zaagtand steek) de rand, wederom een beetje uitrekkend met beide handen.
Er is ook een groep makers, die zweert bij het gebruik van de kleine (“normale”) zigzag in plaats van de 3×3 zigzag. Hieronder zie je een voorbeeld. De werkwijze is hetzelfde als hiervoor verteld. Doordat deze zigzag kleiner is, komen de stiksels onder elkaar en niet over elkaar.

Het belangrijkste: als je 2x over elkaar stikt, dus als het garen elkaar kruist, dan verlies je rekbaarheid. Hou daar rekening mee.
Vouwelastiek
Vouwelastiek, de naam zegt het al: met een vouwlijntje in het midden van het band, verdient wat extra toelichting. In mijn ogen is dit het elastiek met de minste rek. Op Aliexpres.com vind je heel veel rollen fold over elastiek, bedoeld voor armbandjes en haarelastiek, maar zeker ook geschikt voor ondergoed. Kies een gezellige print, die goed omgevouwen kan worden. Want een halve minion op een slip oogt toch wat minder leuk. Let bij dit elastiek goed op aan welke kant je het eerst moet stikken!
Een verantwoorde slip voor maar 2 Euro, zelfgemaakt in een uurtje!
Tijd en geld
Als je eenmaal een fijn patroon hebt, dan gaat het maken van slips vlot. Je kunt er (lopende) “bandwerk” van maken, zoals de Vlaamse naaiblog madammen dat noemen. Ik denk dat ik tegenwoordig een uurtje doe over een slip, van begin tot eind.Je kunt je slips zo duur maken als je zelf wilt. Mijn eersten waren van resten jersey en oude t-shirts. Ik gebruik liever picot elastiek, dat is eigenlijk mijn enige uitgave voor slips. Het kost zo’n 1 Euro per meter en aangezien je voor 1 slip 2 meter elastiek nodig hebt, ben je dus met 2 Euro wel klaar. Natuurlijk kun je het zo duur maken als je wilt…
In de toekomst wil ik ook met stukken elastisch kant van ruim 20 cm breed gaan werken, in plaats van alles in jersey. De prijzen daarvan variëren ook, maar ik zag al mooie kantjes voor 5 Euro per meter. Als je dan eens bedenkt hoe duur kanten designerslips zijn… Tel uit je winst!
Verantwoord !
Leuk dat je mijn slip tutorial hebt gelezen en blijkbaar van plan bent om je eigen ondergoed te gaan maken. Tuurlijk, ik ben begonnen uit nieuwsgierigheid en omdat ik vele restjes jersey over had. Maar er is meer!
Het idee beviel mij slecht dat iemand ergens ver weg in een vol naaiatelier onder slechte omstandigheden (voor mens en milieu) slips zat te naaien die in mijn kast terecht kwamen. Dat wilde ik niet meer, geen fast fashion ten koste van anderen! Langzaam maar zeker wil ik een volledig gevulde kast met zelfgemaakte kleding. Dus in de toekomst kun je nieuwe tutorials verwachten, want mijn volgende stap is natuurlijk te leren hoe je zelf een bh maakt.
Volg mijn blog op pad naar duurzame, verantwoorde, maar vooral fijne op het lijf gemaakte kleding!


5 reacties
suus
Hoi DIY Diva ^_^
Bedankt voor die prachtige artikel en alle moeite die je er ingestoken heb.
Ik ga dit weekend ook wagen aan het maken van een onderboxem.
En alles wat ik hier gelezen heb toepassen.
Fijne weekend en nogmaals bedankt ^_^
Groetjes Suus
artemisrotterdam
Ik maakte een onderbroek naar jouw voorbeeld en kon hem meteen aan. In de volgende versie van de slip kan ik wat specifieke wensen kwijt en misschien wat verfijning aanbrengen. Nu maakte ik het van een gekregen lapje (groen) en elastiek (zwart) dat ik nog had liggen. Dat elastiek moet trouwens goedkoper te krijgen zijn. Graag zou ik ook een oplossing weten voor het ‘lubberen’.
Alles wat de fast fashion weer slow maakt is welkom. Ik streef er ook naar zoveel mogelijk zelfgemaakt te hebben.
Bedankt dat je dit via internet de wereld hebt ingeslingerd!
de DIY Diva
Hoi, leuk om te horen dat er meer mensen zijn die alles zelf willen maken!
Als tip voor het lubberen denk ik aan verkleinen. Bedoelde je het elastiek: dan een korter stuk proberen, waardoor het strakker valt. Bij stof die te wijd is, zou ik ook de zijkanten wat strakker doen. Als het gaat om lubberen van de stof na het wassen, dan ligt het mogelijk aan de kwaliteit van de stof. En sommige stof is rekbaarder dan andere, daar moet je steeds je patroon op aanpassen.
Goedkoper elastiek heb ik wel gezocht via Aliexpress, maar niet echt gevonden. Daarbij speelt soms ook de kwaliteit een rol…
Groetjes en veel succes met zelf maken!
Mar10
Thea Marcus
Ik ben je dankbaar voor de info. Ik durfde mij nooit aan lingerie nu is de drempel heel laag geworden.
de DIY Diva
Hee, mooi! Daar heb ik deze handleiding voor geschreven. Ik heb alle vragen op een rijtje gezet, die ik zelf had voordat ik slips ging naaien. Inmiddels heb ik al aardig wat antwoorden gevonden 😉