keramiek porseleinverf porseleinstiften diydiva
kinderen,  moederdag

Moederdag DIY met porseleinverf of -stiften?

Er rustte geen zegen op de theebekers die ik kreeg voor moederdag. Ik heb er inmiddels 4 versleten. Iedere keer weer dezelfde, zo’n hele leuke van Blond Amsterdam in Delftsblauwe stijl. Maar als er iets sneuvelde bij de afwas, of als ik gewoon iets liet vallen, was het steeds weer díe beker van mij. Dus kocht (of kreeg) ik weer een nieuwe en zo ging dat dus al 4 keer. De laatste keer heb ik besloten maar geen nieuwe te kopen. Toch mis ik die beker. Zou het beter gaan met een zelfgemaakt exemplaar? De DIY Diva toog naar Action en Xenos en ging porselein beschilderen!

keramiek porseleinverf porseleinstiften diydiva

Moederdagkado

Natuurlijk is het een geweldige moederdag DIY: een zelfbeschilderde beker voor je ma. Dan moet je wel zo snel mogelijk beginnen. Nadat de mok beschilderd is, moet ‘ie namelijk 24 uur drogen. Daarna gaat deze pas de oven in om af te bakken.

Benodigdheden

 • Action set (1,49 Euro, ook nu, begin 2016 te koop) porseleinverf, waarin al een mok zit óf Xenos porseleinstiften (5 Euro per 4), en zelf voor een beker zorgen.
 • Enig tekentalent is handig, maar je kunt ook voor een goed voorbeeld zorgen om na te maken.

keramiek porselein diydiva

Copycat

Het is niet mijn gewoonte, maar ik ben als een vette copycat aan de slag gegaan. Toevallig had de Action beker ook nog dezelfde vorm als mijn vorige bekers… De mok van manlief van Blond Amsterdam (die noooit kapot is gegaan…) diende als voorbeeld. Het nadeel van porseleinverf en -stiften is namelijk dat je alles in één keer goed moet doen, al kun je soms iets snel wegvegen met je hand. Maar mooier wordt het daar niet van. Daarom koos ik voor de zekerheid van een voorbeeld.

Even voor alle duidelijkheid: ik zeg NIET dat jullie nu allemaal zelf Blond Amsterdam moeten gaan imiteren…

Ik koos voor uitsluitend blauwe verf, af en toe gemengd met witte porseleinverf en de blauwe stift. Achteraf ben ik niet zo blij met de stift, omdat die kleur eerder turquoise dan lekker blauw was. Maar als omlijning was de stift weer wel prettig. Je kunt nu immers strakkere lijnen daarmee trekken, dan met een kwast.

keramiek moederdag diydiva

Tip

Gebruik de verf liever niet op het gedeelte waar drinken of eten komt, alleen aan de buitenkant.

 • Werk van onder (bodem) naar boven (drinkgedeelte) en versier het handvat als laatste. De reden daarvan is heel simpel: zo hou je de mok makkelijker vast, zonder geklieder.

Conclusie

Wat werkt lekkerder met porselein beschilderen: verf of stiften? Eigenlijk, tegen mijn verwachting in, was de verf het prettigst om mee te werken. De kleuren kun je dan ook lekker zelf mengen. Maar… zo merk ik na enkele maanden gebruik van de beker: de verf gaat er toch een beetje vanaf aan de bovenrand, terwijl de viltstift blijvender is. (Misschien had ik ‘m ook niet in de vaatwasser moeten zetten;-)

Ik vond het leuk om te doen. Dit is echt een topper als moederdag kado!

porselein beschilderen beker mok diydiva

Wat vinden jullie uiteindelijk prettiger werken? De stiften of toch de verf?

6 reacties

 • thessa

  hoi allemaal,
  ik heb nu enkele projecten gedaan met de eddingstiften.
  Hema heeft alleen de zwarte de andere permanentstiften staat niet op dat het voorporselein / glas is. De zwarte van de hema (geschikt voor cd en dvd staat dit expliciet bij)

  Verder moet je idd goed letten op vuurvaste (over geschikte) borden bekers glazen. Theeglazen werken niet omdat ze de warmte niet begeleiden in de oven dus het tekenwerk niet inbakt in je servies. Blokker en Marskramer hebben setjes van 4 (bekers ontbijtborden gebaksborden en grote borden 4 voor 4 euro standaard in het assortiment). deze zitten in een witte doos met een oranje ‘band’ ik heb hier goede ervaringen mee.

  de reden dat het kan barsten, kan zijn dat je de beker met zn billen in de oven op de grond zet. Ik gebruik altijd ook voor de borden de ovenplaat. hierdoor kan de beker of bord ook aan de onderkant tijdens het bakken zn warmte kwijt. verder gebruik ik de elektrische oven en geen hete lucht en laat het porselein de gehelenacht in de oven afkoelen. Glaswerk zet je al in de oven tijdens het opwarmen.

 • Diana

  Hoi,
  Een drama maar het had nog erger kunnen worden.
  Voor vaderdag bij Xenos edding stiften waarbij je een gratis mok kreeg gekocht.
  Hartstikke leuk! Ware het niet dat met vaderdag een onzichtbare barst rondom de mok zat dus t-shirt onder de koffie.
  Kind teleurgesteld enfin..
  Xenos gebeld en zei boden meteen aan een gratis nieuwe mok op te komen halen.
  Heel netjes maar hier belde ik niet voor maar eigenlijk om te waarschuwen dat het misschien door het afbakken in de oven kwam en om ongelukken bij anderen te voorkomen.
  Natuurlijk kon het zo zijn dat de mok al een barst had voor ik m kocht.
  Maar… ik een nieuwe mok gekocht bij de action dit keer.
  Gebruiksaanwijzing nogmaals doorgelezen, kind weer druk aan t tekenen, mok in de oven.. ik schenk
  de volgende dag koffie in en wat denk je… krak.. op exact dezelfde plek een scheur.
  Ik heb Edding gebeld en mijn verhaal gedaan.
  Het moest wel een vuurvaste mok zijn. Dat staat idd niet op de mok van Xenos maar die van action wel!
  Later werd het verhaal er min of meer op aangestuurd dat het niet door het product van hun veroorzaakt werd. Dat begrijp ik maar doordat het wel met hun product beschrijving moet werken èn ik de mok bij het product kreeg mag je toch aannemen dat het eraan gerelateerd ligt.
  Het gaat mij erom dat er geen ernstige ongelukken gebeuren, je moet er toch niet aan denken dat je zo’n mooie mok (vader,-/moederdag)@cadeau krijgt en vervolgens door de gloeiend hete soep de bodem eronderuit knalt.
  Uiteindelijk zou het probleem met pijn en moeite aan de afdeling marketing voorgelegd worden.
  Inmiddels zijn we ruim 3 weken verder en ik heb nog steeds geen reactie mogen ontvangen.
  Erg jammer.
  Maar bij deze mijn ervaring met porselein stiften.

  • de DIY Diva

   Hartelijk dank voor je verhaal. Toevallig heb ik bij de IKEA twee kopjes gekocht, om verder te gaan versieren met porseleinstiften. Maar ik heb geen flauw idee of die vuurvast zijn? De set van de Action levert een beker plus porseleinverf. Dan kan je er wel vanuit gaan dat die geschikt is…

 • Anneke

  Ik probeerde het met mijn kleindochter met stiften van de Hema.
  Dat was een grote teleurstelling, na het bakken waren alle kleuren verdwenen, alleen de zwarte stift had zijn werk gedaan, maar dat was natuurlijk niet de bedoeling.

  Welke stiften raad je me wel aan?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.