naaldenboekje maken diydiva
moederdag

Moederdag idee voor creatieve moeders: naaldenboekje

Ik zag ‘m al in Mollie Makes, een flinke poos terug: een naaldenboekje om zelf te maken van patchwork lapjes. Eigenlijk kende ik het niet, maar mij lijkt het ideaal. Want ik ben altijd naalden kwijt. Daarom gaat de DIY Diva aan de slag om zelf een naaldenboekje te naaien! Dat is natuurlijk ook leuk voor moederdag, dus kijk hier hoe je het zelf kan maken.

naaldenboekje diydiva

Het geweldige bovenstaande naaldenboekje van karton vond ik op de Verzamelaarsjaarbeurs. Ik vond dit vintage exemplaar zo leuk, dat ik ‘m eigenlijk gewoon voor de sier wil houden en ‘m niet wil aanbreken…

Weg

Ik gebruik keurig enkele speldenkussens, maar toch verdwijnen de naalden daar weer uit. Het lijkt wel of ze pootjes hebben. Gelukkig heb ik in Oma Ellies naaikist nog een grote voorraad, maar anders…

naaidoos maaswol maasgaren diydiva

Genoeg gepraat, we gaan aan de slag. Hoe maak je zo’n schattig naaldenmapje?

Naaldenboekje maken

Kies een leuke omslag, bijvoorbeeld een mooi stofje of gebruik aan de voorkant een leuke applicatie. Zelf heb ik de buitenkant geborduurd met een patroon dat bij de Pfaff Creative 1.5 werd meegeleverd. De grootte bepaal je zelf, maar ik denk dat een handzaam formaat (zeg 15 x 15 cm tot 25 x 25 cm) het prettigst is.

naaldenboekje zelf maken diydiva

 

Dan maak je de binnenkant klaar. Heel simpel: je naait er het voeringslapje bovenop, maar eerst doe je aan de uiteinden lint voor de sluiting. Let op: dit doe je naar binnen! Naai het lapje bovenop met de naaimachine, maar laat zo’n 4 cm open om daardoor alles te kunnen keren. Dan stik je rondom alles dicht.

Een andere sluiting dan lint kan natuurlijk ook, gebruik bijvoorbeeld klittenband, een grote drukker of een magneetsluiting. Met een flapje voor de magneetsluiting stik je uiteraard anders: niet een grote rechthoek, maar een rechthoek met een flapje eraan vast!

naaldenboekje moederdag diydiva

Naai in het midden een stuk vilt of een andere stof met een losse structuur vast met een stiksel. Je kunt dit vilt ook versieren, met borduursel of door het te knippen met een kartelschaar. Er moeten links en rechts van het stiksel evenveel centimeters zitten.

Lopende band

naaldenboekje maken diydiva

Soms is lopende band werk prettig. Je krijgt dan goed de slag te pakken. Vooral het flapje vergde wat extra denkwerk… Mijn ma naait niet meer (die neemt verstelwerk enzo mee naar mij;) dus heb ik twee naaldenboekjes gemaakt, eentje voor mijn schoonmoeder en mijzelf!

Afgelopen week liet ik nog meer kado-ideeën zien voor moederdag, om lekker creatief te zijn. Als het naaldenboekje niets voor jou of je moeder is, dan kun je daar een kijkje nemen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.