Knijperzak met patroon

Een degelijk en praktisch kado: een knijperzak, waarin ik ook veel liefde stopte. Ik maakte er eentje op verzoek voor mijn jarige schoonzus. In deze blogpost deel ik het patroon, zodat je zelf aan de slag kunt.

Knijperzak

De knijperzak die schoonzus ooit kocht in Zuid-Afrika was aan vervanging toe na al die jaren trouwe dienst. Ik kreeg van haar man het verzoek een waardig opvolger te maken. Een fotootje en de maten werden doorgeappt en ik ging aan de slag. Ook deze versie zou een Afrikaans tintje moeten hebben…

Ik ben best tevreden met deze eerste knijperzak ooit die onder mijn machine vandaan rolde. Deze is niet diep, dus heel praktisch in gebruik.

Stof

De stof met de big five kocht ik gewoon in Nederland, bij Stoffen-online.nl. Het is de Designed by Poppy deco stof safari mint. Een halve meter kostte 4,50 Euro. Het is een fijne kwaliteit katoen om mee te werken. Normaal was ik de stof vooraf, maar voor een knijperzak vond ik dat niet nodig.

Patroon

Deze zak is 30 cm hoog en 35 cm breed. Ik had een halve meter stof gekocht, dat was ruim voldoende. Hier kun je mijn patroon downloaden: gewoon op de afbeelding hieronder klikken en ‘m uitprinten. De strook met “Knijperzak” knip je eraf. Let op, dit patroon moet je aan de stofvouw leggen voor het knippen!

knijperzak patroon download dediydiva

Hanger

Ik gebruikte een kleerhanger van de Primark, om precies te zijn een rokhanger. De twee knijpers schoof sloopte ik eraf. Controleer even of jouw kleerhanger past bij de breedte van mijn patroon.

knijperzak patroon diydiva

Werkwijze

Ik maakte eerst het voorpand met het gat. Ik legde een cirkel die rondom gezigzagd was op de goede kant, stikte de cirkel, knipte het binnenstuk uit de cirkel en vouwde alles naar binnen. Toen heb ik de omvouw geperst met de strijkbout. Vervolgens stikte ik 2x langs de cirkel aan de goede kant, zodat het beleg binnenin bleef zitten.

Het achterpand is dubbel, dus 2 rechthoeken van stof. Dat doe je om de print mooi te laten zien achter het gat. Anders zie je daar een witte achterkant van de stof, als je maar 1 laag achterkant doet.

Stik de 3 lagen stof op elkaar, met 2 goede kanten tegen elkaar en een achterkant. Markeer waar de verbreding zit van de kledinghanger, daar stik je de bovenkant dus niet. Je laat dat open, zodat de hanger erdoor kan.

Daarna stik je de zijkanten en onderkant. Knip de hoekjes schuin af en vouw alles zodat de naden binnenin zitten. Pers nogmaals met een natte theedoek en het strijkijzer, zodat de zijkanten mooi plat en recht worden.

Tenslotte puzzel je de kleerhanger erin, dat is meestal even wrikken…

Resten

Van de stofresten heb ik nog twee zakjes gemaakt, die ik vulde met gedroogde lavendel uit eigen tuin. Altijd leuk voor in de linnenkast!

Kado

Ik zei het al, dit was voor mijn schoonzus’ verjaardag. Ik heb wel mijn zwager de tip gegeven om bij dit huishoudelijke kado ook iets extra’s te geven. In de knijperzak kan best een leuk doosje bonbons of een lief briefje worden gestopt.

Anders wordt het wel heel praktisch en een tikje onromantisch…

Love, de DIY Diva.

Hoi, wat vind jij hiervan? (Je reactie wordt keurig via de wettelijke AVG regels verwerkt!)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.