Sint Maarten mantel

“Maffe vraag” was de aanhef van het mailtje dat ik ontving. Nu ben ik een groot voorstander van “hoe gekker, hoe beter”, dus nieuwsgierig opende ik het bericht dat van onze dominee afkomstig was. Vervolgens ben ik achter mijn naaimachine geschoven…

Sint Maarten

Dit jaar valt 11 november, de dag van Sint Maarten, op zondag. Omdat ze in de kerkdienst daar aandacht aan wilde besteden, vroeg onze predikante heel voorzichtig of ik tijd had om een Sint Maarten mantel te maken. Bij het verhaal voor de kinderen zou één van de mannen dan Sint Maarten spelen, die met een slag van zijn zwaard zijn mantel zou delen om weg te geven.

Toeval: mijn naam Martine is, net als de naam Maarten, afgeleid van Martinus.

Ik vond het een leuke klus en mijn hersenen draaiden meteen overuren. Ervaring met capes heb ik al, zoals mijn fluwelen versie, maar ook die van rode fleece. Maar de Halloween cape leek mij een beter uitgangspunt. En hoe construeer je een mantel die ook na deling groot genoeg is? Op welke manier maak je ‘m deelbaar, klittenband? Hoe sluit je de mantel? Kies ik voor makkelijk fleece of toch opvallender velours de panne? Welke kleur heeft een Sint Maarten mantel eigenlijk? Uiteindelijk heb ik de mantel lekker tijdens een fietstochtje richting werk “gemaakt”. Nou ja: uitgedacht.

fiets schaduw diydiva

mantel

De keus viel op velours de panne, dat ook niet duur is (2,50 Euro per meter). Overal op internet zie je rode mantels van Sint Maarten, dus die kleur werd het. Voor 1 mantel heb je 1.50 meter nodig (en de breedte is meestal ook 1.50 m). Omdat onze kerkgemeenschap zelfs 2 kerken heeft in het dorp, heb ik twee exemplaren gemaakt van 3 meter stof.

Ik maakte geen gebruik van een patroon, met schouders daarin. Ik knipte de 1.50 m doormidden en lockte alle zijkanten met rood garen. De onder- en bovenkant was een zelfkant, dus ook lekker makkelijk. Bovenaan vouwde ik een stuk van 5 cm om naar binnen, als kraag. Daarover zigzagde ik een stuk ondergoedelastiek, dat ik aantrok. Aan beide mantelstukken maakte ik bovenaan een knoop en een knoopsgat. De twee delen zijn op de rug aan elkaar te maken met 2 stukjes klittenband.

Dit is het eindresultaat, dat ik hier even thuis zelf showde:

Sint Maarten cape maken

Links zie je de voorkant van de volledige mantel, rechts de gedeelde versie. Dankzij de knopenconstructie kunnen beide mantels gedragen worden door ‘m bij de hals dicht te maken.

De middelste foto toont de achterkant. Onderaan zie je een klein beetje dat de mantel uit twee losse delen bestaat. Maar omdat de cape door een lange man gedragen werd en dus niet op de grond hing, viel dit weg.

11 november

Sint Maarten cape diydivaTijdens het naaien besefte ik dat ik het verhaal van Sint Maarten eigenlijk niet ken. Ja, iets met delen, tegenwoordig vooral veel snoep. Afgelopen zondag kwam gelukkig de volledige uitleg. Sint Maarten kwam een arme man tegen bij de stadspoort, die het koud had. Toen sneed hij met zijn zwaard de mantel in tweeën en gaf de helft daarvan weg.

En ja, de constructie werkte, zoals je ziet op de foto. (Het gezicht van het kindje, dat de arme man speelde, heb ik geblurred.) Ik vond het leuk om deze capes te maken en mijn steentje bij te dragen aan een fijn begin van de zondag.

Love, de DIY Diva.

One Reply to “Sint Maarten mantel”

Hoi, wat vind jij hiervan? (Je reactie wordt keurig via de wettelijke AVG regels verwerkt!)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.