patroon tekenen tuniek diydiva
naaien praktisch

Hoe kom ik aan een leuk naaipatroon?

Er zijn zoveel mogelijkheden om een leuk patroon voor zelfmaakmode te vinden! Naast de good old tijdschriften en losse patronen kun je heel veel downloaden… De DIY Diva wijst newbies in naailand de weg!

naaitijdschriften Burda LMV KnipMode diydiva

Tijdschriften

De klassieke methode! In de boekhandel vind je in Nederland en Vlaanderen diverse zelfmaak tijdschriften. Nadat lang de KnipMode en BurdaStyle alleen heersten, is er tegenwoordig sprake van de “grote drie”: KnipMode, BurdaStyle en La Maison Victor. Daarnaast zijn er nog de uitgaven: Simply naaien, Fashion Trends. Damesmode om zelf te naaien in maat 34-48 en Ottobre.

Tip: ga je op vakantie, neem dan een lokaal naaitijdschrift mee. Mijn collectie bevat inmiddels een Franse Burda en een Spaanse Patronas. Wel opletten met de maatvoering: Spaanse dametjes zijn vaak kleiner en smaller dan wij stoere Hollandse meiden. Kies eventueel voor een maatje groter… Hoewel de naaitermen in een vreemde taal soms wat lastiger zijn, heb je een leuk vakantiesouvenir!

En dan?

O.K. Je hebt een tijdschrift met een leuk patroon gekocht. Dan is de volgende stap alle patroondelen over te trekken op patroonpapier vanuit een niet altijd even duidelijk patronenbijlage… Gewoon gelijk uitknippen kan niet, omdat bepaalde delen over elkaar zijn geprint.

patroon tekenen tuniek diydiva

Zoals je ziet werk ik ’s zomers ook graag aan onze tuintafel, mits het niet te hard waait…

Makkelijker

Het kan makkelijker, zonder het overtrekken. In dat geval moet je een los patroon kopen, online of op de markt. Dit kun je gewoon uitknippen in jouw maat. Nadeel: een tijdschrift geeft meer patronen, zo’n los patroon is er altijd maar ééntje (al zijn er soms varianten van) die meestal net zo duur is als een tijdschrift. Relatief gezien geeft een tijdschrift dus meestal meer waar voor z’n geld.

Online

Internet is geweldig! Je kunt nu tegen betaling patronen downloaden van ontwerpers van over de hele wereld. Het is echter ook mogelijk om gratis patronen te vinden! Heb je al eens gezocht bij Craftsy.com ?

Let op: het nadeel van downloaden is dat je veel a4tjes moet printen en vervolgens plakken. Je printerinstelling moet staan op 100% (en niet aanpassen aan pagina) en op A4. Doe je dat niet, dan vervormt je patroon! Ik spreek uit eigenwijze ervaring…

Inmiddels heb ik een aantal gratis patronen verzameld (waaronder veel lingerie) op deze pagina. Als echte Hollandse heeft ook een Diva een voorkeur voor kostenloos…

En jij?

Heb jij nog tips? Van interessante (kleine) patroonontwerpers of handige sites voor patronen? Ik hoor het graag!

2 reacties

  • Josine

    Ik vind La Maison Victor toch wel het leukste tijdschrift. Tot nu toe heb ik ze alleen nog maar gekocht ter inspiratie want jammer genoeg staan er naar mijn idee in de tijdschriften niet zoveel dingen in voor beginners behalve rokjes. Wel heb ik mezelf beloofd om snel aan m’n eerste kledingstuk te beginnen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.