Zaanse schans diydiva
op pad

Creatieve inspiratie uit Noord-Holland

Afgelopen week hebben wij lekker herfstvakantie gehouden in De Rijp. In deze blogpost laat ik je de creatieve inspiratie zien die ik daar opdeed in de omgeving. Ook met de fotografische inspiratie zat het wel goed deze midweek. Dat zie je wel aan die prachtige foto die ik maakte met mijn telefoon (!) zonder filters (!) van de Zaanse schans…

Vakantie

Ik ga graag op vakantie, maar dat hoeft niet eens ver weg te zijn. Gewoon op pad gaan buiten je eigen omgeving is al genoeg voor mij. Dit keer was niet ons geliefde Zeeland, maar Noord-Holland onze bestemming. Die provincie kennen we eigenlijk nauwelijks. Alleen in Hoorn (en natuurlijk Amsterdam) kwamen wij al eerder. Maar De Rijp en omgeving is ons goed bevallen!

Ik ben gek op klederdracht, dus ik hoopte daar iets van mee te pikken in Volendam. Oei, wat viel dat tegen. Natuurlijk weet ik wel dat het toeristisch is, maar toch. De Dijk langs de haven is een miniatuurvariant van het Amsterdamse Damrak, net zo verschrikkelijk: allemaal dezelfde souvenirwinkels en (vr)eetgelegenheden. En op de foto gaan in één van de vijf (!) shops in “klederdracht”… Nee, toch maar niet. Als je het dorp inloopt, dan vind je wel historische straatjes. Een leuke regionale stoffenzaak heb ik niet gezien.

Daarvoor moest ik in Marken zijn, zo bleek later. Helaas begon het zodanig te hozen (en wilden man en kind acuut terug), waardoor ik niet verder kon kijken. Maar naar Marken wil ik absoluut terug, maar dan op een zomerse dag! Al valt het dan misschien tegen, omdat je waarschijnlijk over de toeristenhoofden kunt lopen… Het dorpje is echt schattig om te zien, allemaal van die typisch Noord-Hollandse huisjes (met veel groen hout), heel dicht bij elkaar. Op de terugweg kwamen we nog langs een zaak waar  geweven klederdrachtsjaals werden verkocht en maakte ik deze foto van een Wilhelmina naaimachine, die in het raamkozijn van een hotel stond. Handnaaimachines bleken het leitmotiv van mijn vakantie!

 

Handnaaimachine’s

handnaaimachines diydiva

Niet alleen in Marken, maar ook de dag erna in Alkmaar en vervolgens in Hoorn kwam ik verschillende handnaaimachines tegen! Gevalletje selectieve perceptie, zullen we maar denken. In Hoorn bezochten we het Museum van de Twintigste Eeuw, één van mijn favorieten. Het was al zo’n jaar of 5 geleden dat we er voor het laatst waren. Het nieuwe gebouw (een voormalige gevangenis) hadden we dus nog niet gezien. Het is zo’n leuk museum, voornamelijk ook door de herkenbaarheid. Er valt daar zoveel te zien! Ik bleef lang staan dromen bij de kralenbeursjes.

kralenbeursje diydiva

 

Lekker bezig

Als ik op vakantie ga, neem ik bewust geen laptop mee. Vakantie is voor mij dus ook blogvakantie! Meestal schrijf ik wel wat DIY ideetjes op, want dat blijft stromen… Soms is het goed even afstand te nemen (en te merken dat ik het bloggen mis).

Afgelopen maand zijn jongste dochter en ik druk geweest met Gel-a-peel. De eerste ontwerpjes lukten niet zo soepel, maar inmiddels hebben wij de slag te pakken. De door mij gekochte doos met 3 tubes rose hebben wij op vakantie opgemaakt. Verder had ik mijn sok mee, maar het kwam er nauwelijks van om ’s avonds nog een paar toertjes te breien. We zijn een paar keer uit eten geweest en als je daarna vrij laat thuis komt, dan heb ik weinig puf meer voor creatieve uitspattingen. Zo’n midweek vakantie is eigenlijk ook te kort om veel te kunnen doen;-)

Daarnaast ben ik begonnen met een testversie van de Blossom bag. Dit gratis patroon voor een tas had ik al heel lang liggen. Ik was begonnen met een restje fluweel, dat overbleef van een cape die ik aan het maken ben voor kerst. Dat klinkt spectaculairder dan het is hoor, geen Zorro-toestanden voor mij. Het is een kort cape-je uit een Burda van enkele jaren geleden, dat eigenlijk als een soort vestje over een trui gedragen wordt. Op de cape heb ik aan beide kanten een krullend-cirkelachtig motief geborduurd. Met een miniversie van dat motief versierde ik ook al de flap van de tas. Vervolgens bleef de tas bijna een jaar liggen in deze staat. Ik had slechts een deel van de omvangrijke patroonbeschrijving geprint. Verkeerde zuinigheid, want daardoor miste ik de “knip-op-maat” delen, waardoor ik geen biet snapte van hoe ik deze tas moest maken. Omdat je met een restje stof je geen fouten kunt veroorloven, besloot ik tot deze testtas. Ik printte de hele patroonbeschrijving en stopte die in mijn koffer, met een rest rose-rode batik katoen (te klein voor nog een kledingstuk).

Ik ben nu thuis een end op streek, maar al naaiend krijg ik een hekel aan deze tas. Ik vind ‘m irritant. Waarom weet ik niet, misschien omdat die handvatten zoveel werk zijn…? Of omdat de tas op het plaatje toch mooier wordt dan de mijne? Toch is het rete-handig om een tesmodel te maken, want ik plaatste de sluiting al aan de verkeerde kant en zo kun je missers in het fluweel voorkomen. Binnenkort dus het eindresultaat van deze Blossom bag en dan volgt hopelijk een “onder de kerstboom” reportage met zowel cape als bijbehorende tas.

 

Droom

Zelfs mijn dromen leverden creatieve inspiratie op deze vakantieweek! Ik heb nog een restje liggen van mijn Rembrandt tuniek. Maar ik twijfel al heel lang wat ik met de stof met het meisje van de Nachtwacht moet doen. Aanvankelijk dacht ik aan een clutch, in Duitsland vond ik een passend patroon voor een grotere tas en toen kwam deze droom… Ik had namelijk een Desigual-lookalike mantel gemaakt met Rembrandts meisje als rugdeel, maar ook een restje stipjogging van mijn Alpenblazer was gebruikt! Om precies te zijn had ik niet 1, maar wel 3 soortgelijke jassen gemaakt. Ik denk dat ik teveel motiveringsquotes op blogs en pinterest voorbij heb zien komen: “Think Big!” 😉 . Maar toch… ik heb nog ergens een KnipMode liggen van jaren terug met een soortgelijke bonte mantel van diverse stofjes. Aangezien de kniplijn wat scheef vlak boven haar hoofd zit, is een schuin vlak op een rugpand best een goed idee!

Rembrandt stof panel meisje diydivaIk pieker nog even verder over wat ik met dit vrij schuine restlapje ga doen. Iemand nog ideeën?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.