
DIY Diva meets Prinses!
Ik ben gisteren lekker op pad geweest! Dinsdag 12 december was de officiële opening van de sieraden tentoonstelling in het Museum Volkenkunde in Leiden, in aanwezigheid van prinses Margarita. Naast mooie voorwerpen is er ook genoeg aandacht voor zelf-doen, waarvan de DIY Diva natuurlijk een groot voorstander is!
Prinses
Het persbericht rolde vanzelf mijn mailbox binnen. Je kon je aanmelden voor de officiële opening van de nieuwste tentoonstelling van Museum Volkenkunde. Extra attractie voor mij was de aanwezigheid van prinses Margarita de Bourbon de Parme. Een aantal jaren geleden lanceerde zij haar sieraden collectie, met heel mooi gestileerde blaadjes.
Vooraf bedenk je dan natuurlijk wat je aan zal doen, en welke sieraden. Ik vond deze pauwenketting wel heel geschikt.
Maar de zwarte jurk die ik aanvankelijk in gedachten had, was veel te koud. En niet zo charmant met mijn sneeuwboots eronder 😉
Dus op een winterse namiddag liep ik het museum binnen.
Na een inleiding van de directeur en kunsthistoricus Liesbeth den Besten (met moderne Zeeuwse knop ketting!) en een filmpje was het tijd voor de Q&A door Luuk Heezen met Prinses Margarita de Bourbon de Parma. Dat klinkt heel wat, maar bestond uit de vraag: welk sieraad draagt u? Nou, dat was dus een Margriet, gemaakt door een ontwerper. En ja, de kale mijnheer op de foto rechts is Maik de Boer. Na dit officiële gedeelte mochten we de tentoonstelling bekijken. Dit is de eerste zaal, waarin dragers van bijzondere sieraden aan het woord komen. Diversen van hen zag ik bij de opening.
Ik vond dit een heel aardig onderdeel en heb ook op mijn gemak naar alle verhalen staan kijken en luisteren. Ik moest lachen om een citaat van het aparte echtpaar dat je achteraan ziet:
Andere mensen gaan op vakantie, wij kopen sieraden.
Ik hou echt wel van opvallende dingen, maar geloof mij: hun sieraden zijn wel heel bijzonder…
Museum Volkenkunde
Ik kom graag in Volkenkunde de laatste tijd. De Cool Japan tentoonstelling was ook zo leuk. Vanaf vandaag is er in Leiden dus volop aandacht voor sieraden.
Credits foto: Samburu meisje foto door Mario Gerth.
Daarnaast zijn er vijf artists in residence, die een sieraad gaan maken tijdens de tentoonstelling. Je mag ze op de vingers kijken terwijl ze ieder een maand bezig zijn. Deze kunstenaars uit de hele wereld laten zich inspireren door de collectie in het museum. Maar het is niet alleen een kwestie van kijken, maar ook doen!
Dankzij het idee van sieradenmaker Cat Priem kun je zelf aan de slag. Heerlijk, een DIY sieraad, echt iets voor mij. Voor 2 Euro kun je zo’n plastic bal draaien, met daarin kralen en andere benodigdheden voor een sieraad. De inhoud is behoorlijk onorthodox, maar dat hoort ook bij de enigzins duistere ontwerpen van Cat Priem. In de werkplaats ligt koord klaar en kun je verder al het gereedschap gebruiken om de inhoud van je plastic bal te bewerken. Ik kan mij voorstellen dat dit voor kinderen ook leuk is om te doen, tijdens een museumbezoek. Wel staat er duidelijk dat kinderen onder toezicht aan de slag mogen, vanwege het “gevaar” van hamers en gaatjesprikkers.
Inspiratie
Je snapt dat mijn blijdschap groot was, toen we bij het weggaan geen goodiebag, maar zo’n goodiebal van Cat Priem kregen. Daar ga ik lekker mee knutselen.
De tentoonstelling gaf mij nog meer inspiratie. Deze mevrouw draagt een met gouddraad geborduurd horloge, gemaakt op een gebreide stof. Laat ik nou nog een restje gouddraad hebben liggen, plus een breimachine op zolder… Of misschien borduur ik zo’n horloge op een manchet van een blouse…?
Misschien ga ik gelijk nog verder: niet alleen een horloge van stof, maar ook een ketting en armband van stof, bewerkt met steentjes? Heerlijk om daar over na te denken!
Bij het dwalen voor de zalen, werden er mij twee dingen over mijzelf duidelijk:
1. Op de tentoonstelling zie je heel veel sieraden, van heel veel verschillende materialen. Bij mij hoef je niet aan te komen met dingen van dekschilden van kevertjes… Brrr! Maar van kralen en de daarvan gemaakte sieraden wordt ik het meest blij. Ik wil nog eens wat met millefiori (bloemetjes) kralen gaan doen.
2. Meteen komt bij mij de vraag op: hoe zwaar is dat sieraad? Onlangs was ik bezig met koraal (3 rijen dik) aan een Zeeuwse ketting. Nou, dat weegt dus als lood! Voor mij is het dus belangrijk om lichtgewicht sieraden te maken.
Enthousiast?
Ben je enthousiast geworden? Je kunt nog tot 3 juni naar Leiden voor deze tentoonstelling! Museum Volkenkunde ligt op nauwelijks 5 minuten lopen vanaf Leiden Centraal Station. O ja, en wat de titel betreft…ik geef toe: dat was clickbait. Het ontmoeten van prinses Margarita bestond eruit dat we in eenzelfde ruimte vertoefden. Ik heb haar niet kunnen spreken 😉

