Delft mozaiek
op pad

Inspiratie in Delft

Net als vorige week gingen wij samen op pad. Zo´n dagje uit is heerlijk: nadat dochterlief is uitgezwaaid en naar school gefietst, stappen wij in de auto om een stad te bezoeken. Na een lunch op het terras (en lekker mensen kijken) is het tijd om creatieve inspiratie op te doen. Deze keer bezochten wij Delft.

Plannen veranderen

Geweldig he? Bovenstaand mozaiek kwamen wij bij toeval tegen, toen we door de stad dwaalden. Mozaiek is ook leuk om te doen… Ik heb mij daar nog nooit zo in verdiept. Toch kom ik op een leeftijd dat ik ga selecteren, merk ik. Ik ben de magische 50 grens gepasseerd (daar voel je nix van). Ik wil de rust vinden om te doen en maken wat mijn voorliefde heeft. Mijn creatieve blog begon ooit met papier. Ik maakte kaarten en zette die online. Maar ik voel nu steeds beter wat ik wil. Textiel (ook zoʻn lekker breed begrip…) is mijn passie. Dus het wordt tijd om als Marie Kondo tekeer te gaan in mijn papier verzameling en ook mijn snijmachine en mallen op Marktplaats te zetten.

Het lekkere van een dagje uit samen, is dat plannen rustig kunnen veranderen. Je hoeft geen rekening te houden met kinderen, die je iets hebt beloofd. Ik had eerst naar het Delftsblauw museum van Royal Delft gewild. Maar dat bleek praktisch wat onhandig. We hadden geparkeerd in de Prinsenhof garage, en hadden dan vanuit het centrum echt ver moeten lopen. Ook twijfelde ik of dat museum niet echt een toeristenfuik zou zijn, meer winkel dan historie. Zodoende kwamen wij als cultuur uitje in de Nieuwe kerk terecht.

Een heel protestantse kerk, zonder tierelantijnen. Dé attractie is natuurlijk het grafmonument van Willem de Zwijger en de begraafgeschiedenis van de Oranjes. Persoonlijk vond ik de “kijkgaten”, waar je de archeologen “live” aan het werk ziet het leukste om te zien.

Inspiratie kwam, hoe kan het ook anders, van boven. Dit is het plafond van de Nieuwe kerk. Omdat ik graag mijn twee grote liefdes, historie en textiel, bijeen wil brengen, ben ik van plan om deze oude motieven te gaan gebruiken. Misschien inbreien in een paar sokken?! Als je de motieven van dichtbij ziet, zijn sommigen behoorlijk modern!

Ook bijzonder om te zien: de linkerkant heeft geen gebrandschilderde ramen, de rest wel.

Wolwinkel in Delft

Ze zijn leuk, deze stoeltjes met onafgewerkte onderkant, maar ik zou toch de draadjes netjes hebben afgehecht.

We liepen langs een wolwinkel, maar het lukte mij om niet naar binnen te lopen! Dat vond ik wel behoorlijk verstandig, want ik heb nogal wat projectjes liggen voor van de winter. Op mijn breimachine wil ik van zwarte dunne merino een vestje met lange mouwen maken. Ik ben al bezig met een paar rood-blauwe ajour sokken. Ik heb laatst bij Wolplein nog sokkenwol gekocht voor kerstkniekousen, toen ik bollen bij moest kopen voor de deken van dochterlief. Inmiddels vordert dat haakwerk, met halve vasten, wel aardig. Ik gebruik dan ook dikke chenille draad (lekker zacht) en haaknaald 8.

Je ziet het rechts, de eerste 20 cm zijn al wel binnen. Maar ja, het is een tweepersoonsdeken dus nog zoʻn 1.80 m. te gaan…

Woonkamer opknappen

De afgelopen week zijn wij ook druk bezig geweest in de woonkamer. We hebben nu onzichtbare boekenplankjes. Zo leuk, het lijkt wel of ze zweven! Inmiddels staat rechts op de verwarming ook een houten opzet, waar planten gaan komen. Ik heb het zelf gezaagd en geverfd. Daar was het lekker weer voor, om dat buiten te doen. Inmiddels hangen ook de okergele gordijnen in dat hoekje. Ik had ze besteld (met 25% korting!) en nu waren ze klaar.

Volgende week zijn wij beiden bij toeval weer een dag tegelijk vrij. De derde week op een rij! Ik denk aan museum Voorlinden in Wassenaar, eventueel op de fiets erheen. Maar dan moet het weer ook meewerken en de herfst schijnt te beginnen… Manlief had nog geen voorkeur, al kan dat altijd nog komen.

Het voelt een beetje als pensioen, dit soort dagen. En weet je, dat bevalt prima! Fijne week allemaal.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.