klederdrachtmuseum Amsterdam diydiva
klederdracht,  klederdrachtmuseum,  op pad

Klederdracht in Amsterdam?

Afgelopen zaterdag ben ik voor het eerst naar het klederdrachtmuseum in Amsterdam geweest. Ik was heel benieuwd naar de collectie, maar er was nog een reden waarom ik naar de hoofdstad vertrok… de Zeeuwse invasie!

Klederdracht

Ik heb mijn hele leven al iets met klederdracht. Volgens mij begon dit toen ik een jaar of 10 was, en bij mijn opa en oma oude foto’s zag van familie in de Hoeksche Waardse klederdracht. Onlangs werd ik gevraagd om te helpen bij het maken van een Zeeuwse outfit. Het is nog niet zeker of het doorgaat, maar ik vind het helemaal niet erg om mij eens te oriënteren hierop 😉 Ik heb al patronen en ben bezig geweest met een jak te maken. Maar er zijn ondanks de werkbeschrijving en het filmpje van het Zeeuws Museum op YouTube toch nog vragen…

De hoofdreden om naar Amsterdam te gaan was de speciale Zeelandmiddag, georganiseerd door het Klederdrachtmuseum in de naastgelegen Singelkerk op 16 september!

Het klederdrachtmuseum

Het klederdrachtmuseum is klein maar fijn. Hier zie je mij genieten tussen de “hoofdzaken”. Ik draag mijn zelfgemaakte Zeeuwse jak, daarover straks meer…

klederdrachtmuseum Amsterdam diydiva

In een oud, prachtig opgeknapt grachtenpand, vind je 7 kamers vol moois. Eén kamer is voor de “hoofdzaken”, de mutsen en sierijzers, de rest is regionaal gevuld.

Ik hou van de kleurigheid van klederdracht, hetgeen in dit museum mooi is doorgevoerd naar het pand zelf. De grote foto’s die de hele wand beslaan, zijn ook om van te smullen.

klederdrachtmuseum Amsterdam diydiva

Ik deed ook nieuwe inspiratie op. Het Staphorster stipwerk is best leuk voor een blouse. Wel nog even nagaan of dit in de was kan… Het museum geeft regelmatig stip-workshops, dus ik heb zo’n vermoeden dat ik over een tijdje nog eens richting Amsterdam ga! Maar ook deze kinderkapertjes vond ik schattig (maar dan voor mijzelf).

kapertje klederdrachtmuseum Amsterdam diydiva

De linker variant is Zeeuws, de rechter werd gedragen door een Volendams kindje. Haakwerk en pompoms, dat moet toch lukken?

De Zeeuwen komen naar Amsterdam

Om twee uur begon de Zeeuwse invasie in het museum. De leden van de klederdrachtgroep “Mooi Zeeland” kwamen langs, voordat ze hun modeshow in de Singelkerk zouden houden. Natuurlijk wilden zij de Zeeuwse kamer zien…

klederdrachtmuseum Amsterdam diydiva

Mijn zelfgemaakte Zeeuwse jak, dat ik binnenkort eens in een eigen blogpost zal showen, gaf al snel aanleiding tot een praatje. Deze was ook herkenbaar als de moderne versie uit 2017. De avond ervoor had ik achterop nog een “patje” geborduurd met dit jaartal. Normaal plaatste de jakkenmaakster altijd haar logo op elk gemaakt kledingstuk.

Het was vol in de Singelkerk! Heel veel dames, en ook wat heren, met Zeeuwse wortels waren naar de hoofdstad gekomen. Zo leuk om dan gelijkgestemden te ontmoeten, heel veel van hen droegen (net als ik) een Zeeuwse knopring, of soortgelijke sieraden.

De toelichting was handig, zo hoor je een hoop details. Je ziet op de foto ook de mevrouw die dit vol enthousiasme deed.

klederdrachtmuseum Amsterdam diydiva

Net voor het einde van de modeshow werd ik op mijn schouder getikt door iemand van de groep. Ze hadden mijn moderne Walcherse jak gezien en wilden graag dat ik aan het einde ook op de catwalk opging. Nou, dat durfde ik wel. Na afloop kreeg ik veel positieve reacties, (“Bent u van de mode academie?” Nee, dit is gewoon mijn hobby) en kon ik veel dames wijzen op het filmpje van het Zeeuws museum, waarmee zij ook aan de slag kunnen.Credits foto: www.anneliesrigterphotography.com

Kortom, een topdag! Mijn tip: ga vooral als je in Amsterdam bent eens langs het klederdrachtmuseum. En ik zal mijn bucketlist weer eens aanvullen met Staphorster stipwerk en een kaper maken…

Naschrift 2021: helaas is dit mooie museum als gevolg van de corona crisis ten onder gegaan. Het is gesloten.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.