verzamelaarsjaarbeurs 2016
op pad

Op pad: Stoffenbeurs en Verzamelaarsjaarbeurs

De afgelopen weken ben ik lekker creatief op pad geweest! Eerst naar de Stoffenbeurs in Leiden en afgelopen weekend naar de Verzamelaarsjaarbeurs in Utrecht. Ook benieuwd naar mijn ervaringen en mijn schatten?

Stoffenbeurs

Je weet dat ik druk bezig ben met sew your stash, oftewel het gebruiken van de lappen die ik nog heb liggen. Maar dat gaat niet altijd samen met het opbouwen van “de perfecte capsule garderobe”…

Zwarte jersey

Ik heb mijn kledingkast kritisch doorgenomen en weet nu wat ik nog mis. Ik wilde een simpel zwart hemd maken met een diepe halslijn. Die kan ik dan dragen onder een geweldige (gekochte) top met geborduurde rozen daarop. Ook ga ik dit jaar eindelijk een bijpassende top naaien bij de gekantkloste moneymusk met kralenversiering. Samengevat dus 1 + 1 = 2 meter zwarte jersey! Ik vond een goede lap van dikke kwaliteit voor 8 Euro per meter. Uit de restjes verwacht ik toch wel minstens een slip te kunnen maken.

Nou is zwarte jersey niet zo fotogeniek, dus breng ik hier alleen mijn tweede stofje voor het voetlicht:

poppenhuis digitale print diydiva

Poppenhuis tricot

Daarnaast heb ik nu beter mijn “stijlvoorkeur” in beeld gebracht. Deze Pipi Langkous houdt van bonte (kinder)stoffen… Ik had de print al op internet gezien en toen ik ‘m in handen had, kon ik ‘m echt niet weerstaan. Omdat er nog wel één shirtje met lange mouwen in mijn kledingkast ontbreekt, kocht ik dus 1 meter. Misschien wordt het een raglan, misschien gebruik ik een basispatroon dat ik maakte van een gekocht Didi shirt dat zo heerlijk zat… Ik betaalde 13,95 voor deze tricot van Stenzo met digitale poppenhuisprint. Misschien kan ik de resten combineren met het zwarte jersey voor nog een slip.

Rest

Verder gaf ik mijn budget (50 Euro) uit aan een grote lap witte vlieseline (5 Euro bij de kraam van fournituren.nl) en 2 kaartjes met 3 grote drukkers voor 1,60 Euro per kaartje.

Ik besluit deze druilerige ochtend op de stoffenbeurs met een mooie ontdekking: bedrukt vilt, met onder andere vintage prints! Leuk voor tassen en zo. De marktmevrouw had het ontdekt bij een beurs in Engeland. Ik kocht het niet, want ik heb nog voor twee tassen stof op zolder liggen. Maar het is altijd leuk om wat nieuws te ontdekken en wie weet of ik er later wat mee ga maken…

Verzamelaarsjaarbeurs

Ik was er nog nooit geweest: de Verzamelaarsjaarbeurs (mooi Scrabble woord!) in Utrecht. Samen met mijn oudste dochter ben ik gezellig een dagje op stap geweest. We boften, want via het blog van Lana, leesvoer.net wonnen we 2 kaartjes! Thanx Lana!

Geld

Van tevoren twijfelde ik hoeveel geld ik zou meenemen. Ik ging ervan uit dat je niet vaak zou kunnen pinnen bij handelaren. Maar ja, hoeveel geld dan? Want wat in een portemonnee zit, vliegt er vast uit… Uiteindelijk nam ik 90 Euro op, in “kleine” biljetten. Want wij gingen al zaterdagmorgen vroeg op de eerste beursdag. Dan hebben veel handelaren nog niet zoveel wisselgeld.

verzamelaarsjaarbeurs 2016

Patronen

Ik wilde op zoek naar vintage patronen, ook weer niet te veel, en voor een aardige prijs. Helaas… Ik vond op dat gebied helemaal niets. Sommige handelaren hadden wel wat oude Libelles of franse zelfmaakbladen uit de fifties. Die laatsten waren dan zonder patroonbladen, of hadden alleen een vermelding van de afmetingen, waarbij je dan zelf wordt geacht het patroon te tekenen. En die ene Burda die er lag uit de eighties die hoefde ik niet: die kleding heb ik al eens gedragen 😉 Been there, seen that!

Groot

In het begin liepen dochter en ik wat verloren rond. Deze beurs is echt ontzettend GROOT! Zeker drie grote hallen en daarbij ook nog een hal of twee met vinyl platen, cd’s en wat moderner verzamelspul zoals Japanse manga. We liepen gewoon de “gangpaden” af en stopten als we iets leuks zagen (kralenbeursjes!). Wat ik wel jammer vond, is dat er niet een soort groepering is: handelaren met soortgelijke waren bij elkaar. Dus een hoek met voornamelijk textiel, een hoek met alleen autootjes, of serviesgoed etc. Maar ik snap ook wel dat dit niet echt kan, want veel handelaren hebben hun tafel vol staan met van alles door elkaar.

Mijn schatten

Een tijdje terug, toen ik mijn garderobekast verder opruimde, stond ik met de hoedjes van mijzelf en mijn oma in handen. Je ziet het, beiden zijn ruim voorzien van een voile oftewel russian netting. Ik heb mijn zelfgemaakte (linker) stewardessendopje zelden gedragen, omdat de voile mij niet bevalt. Ik heb ‘m al eens losgehaald en opnieuw bevestigd, maar deze valt gewoon niet lekker (te slap).

hoedje met voile diydiva

Dus was ik heel blij dat ik op de Verzamelaarsjaarbeurs een Belgische dame trof met heeeel veel ouderwetse fournituren, waaronder een doos (!) vol met voile. Ik kocht een lichtblauwe strikjesvoile, 1 meter voor 4 Euro (plus een restje van de rol dat daarvoor zat en gescheurd was). Bovendien zag ik zoveel oude hoedjes deze zaterdag, dat ik ook een beter idee heb hoe ik het zal draperen.

Moederdag

Voor komende moederdag wil ik aan de slag met een naaldenboekje. Dit schattige vintage mapje kon ik niet weerstaan, vanwege de inspiratie, de print, de binnenkant en ook de prijs: 2 Euro. Bij diezelfde kraam kocht ik voor 0,40 Euro per stuk nog 6 knopen met een klokprint.

naaldenboekje diydiva

Verder

Op een vintagebeurs kom je natuurlijk ook Veronica tegen, met dj’s uit het verleden. Ik kon van dichtbij zien dat Erik de Zwart met zijn 58 jaar toch aardig geconserveerd is 😉

Ook waren er acteurs uit de Star Wars film, vast zeer beroemd, maar voor ons niet…

 

Waar ik wel mijn vraagtekens bij zet: ik zag ook enkele archiefstukken, compleet met de zegels er nog aan. Voor mij als historica is het simpel. Dit is ooit gestolen uit een archief en hoort gewoon daar terug en niet aan de muur bij een particulier!

Maar mijn eindconclusie is dat het leuk is om eens rond te kijken op de verzamelaarsjaarbeurs. Je ziet zoveel verschillende dingen: wat dacht je van een sprinklerverzameling (van die waterkraantjes die spuiten als het brandalarm aangaat), of de delftsblauwe KLM huisjes die je kreeg tijdens de vlucht?

Zijn jullie weleens op de verzamelaarsjaarbeurs geweest? En, nog wat leuks gescoord?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.