mijn kledingkast diydiva
capsule garderobe,  Opgeruimd

Alles in één kledingkast – capsule wardrobe

Ik probeer al jaren een beetje systeem in mijn kledingkast te krijgen. In 2015 was ik al bezig met wegdoen, met het streven zowel mijn zomer als wintergarderobe in één kledingkast te proppen op te bergen. Dat lukte niet helemaal, want er ligt namelijk nog steeds 1 box op zolder. Tijd voor harde aktie! Dit jaar ga ik ruimen en zelfs nog een stap verder: mijn zomer en wintergarderobe gaat uit 40 items bestaan. Ja, dat is inclusief jassen en schoenen…

mijn kledingkast diydiva

“Minder, minder, minder…”

Zoals je ziet hangt mijn kledingkast behoorlijk vol. Té vol, vind ik. Het is een wirwar van opeengepropte verschillende hangertjes, hetgeen het lastig maakt bijpassende setjes te vinden. Dat moet anders. De oplossing: “Minder, minder, minder…” Kledingstukken, welteverstaan!

Het idee van een capsule garderobe is dat je een beperkt aantal kledingstukken hebt, die je onderling heel goed kunt combineren. Meestal gaat het om 30 tot 40 stuks. Daaronder vallen wel schoenen en jassen, maar ondergoed en sportkleding horen er niet bij. De oorsprong van de capsule garderobe vind je op het un-fancy blog en bereikte mij via de groene meisjes.

Als je niet zo drastisch wilt beginnen, dan kan je ook voor de 4 piece mini capsule wardrobe kiezen. Deze mini versie bestaat meestal uit 4 stukken, 2 bovenkleding en 2 onderkledingstukken die onderling helemaal uitwisselbaar zijn. Bij Lucky Lucille vind je een voorbeeld.

De capsule garderobe kun je samenvatten met de quote van modekoningin Vivienne Westwood:

Buy less, choose well and mix it all”.

Reden

Waarom zou je überhaupt ervoor kiezen om je kledingkast te gaan legen? Hoe meer kleding, hoe meer keus, toch? Nope, bij mij werkte het niet zo. Want je zag door de bomen het bos niet meer.

Het helpt je op verschillende manieren. Het scheelt tijd en gedoe bij het kiezen van je kleding voor de dag. Je weet wat je hebt, wat er eventueel ontbreekt en zo vermijd je impulsaankopen en teveel geld uitgeven. Doordat je minder geld uitgeeft, kun je nu iets duurdere kwaliteitskleding kopen, die langer meegaat. Farewell Primark…

DIY Draai

Maar ik zou de DIY Diva niet zijn, als ik er niet een zelfgemaakt tintje aan gaf! Want ik ga ernaar streven zoveel mogelijk van die kledingstukken zelf te maken… Ik begon in 2015 met het maken van mijn eigen ondergoed (al telt dat officieel niet mee in de capsule garderobe). Verder denk ik er weleens aan om zelf sokken te gaan breien. sokken motief oma diydiva

Wat de kleding betreft is wat ik kocht aan stoffen niet echt een samenhangend geheel. Komend jaar maak ik mijn lappenvoorraad op. Daarna zorg ik dat nieuwe stof wordt gekocht met het patroon al in gedachten en dat het past bij minstens één ander kledingstuk.

Basis

Ik kies voor 40 basisstuks. Waarom? Nou, het jaar dat ik 40 werd, was een goed jaar voor mij! Wat er zeker in mijn garderobekast terechtkomt :

 • 5 lekker lange hemdjes
 • 5 shirts met korte mouwen
 • 5 dito met lange mouwen
 • 3 zelfgemaakte leggings
 • 2 korte broeken
 • 3 rokken
 • 2 sweaters
 • 1 sweat vest
 • 2 colberts/jasjes
 • 2 jurkjes
 • 5 paar sokken (alleen voor de zomer, ’s winters heb ik oma’s gebreide sokken)
 • 3 paar schoenen (1 paar zomerschoenen, 1 paar laarzen, 1 paar sneakers)
 • 2 jassen (1 zomerjas, 1 winterjas)

Leuk, ik heb er zin in.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.