Opgeruimd

Opgeruimd leven? Fotoalbum gemaakt!

Ik had mij voorgenomen dit jaar mijn foto’s uit te zoeken en lekker bij de kerstboom te zitten met ons nieuwe fotoalbum vol gezinsfoto’s van 2010-2015. Maar soms gaan dingen in een stroomversnelling… Toen Fotofabriek.nl mij vroeg om eens hun fotoalbums uit te proberen, ging ik gelijk aan de slag! Met als resultaat dat ik op mijn verjaardag onlangs al ons nieuwste gezinsalbum kon laten zien! De DIY Diva deelt haar fototips in deze blogpost.

fotofabriek gezinsalbum 1

Foto’s verzamelen

Bij een opgeruimd leven horen ook opgeruimde foto’s! Omdat je afbeeldingen vaak op diverse media bewaard worden, moeten die eerst verzameld worden. Een heidens karwei… Daarom is het het handigst om dit zo snel mogelijk na het nemen van de foto’s te doen. Ik bewaar alle foto’s op onze laptop, in speciale mapjes. Als ik met mijn telefoon een mooi kiekje heb gemaakt, dan mail ik dat diezelfde avond nog naar mijn webmail, om ‘m een dag later of zo te verwerken op de laptop.

Zo ben ik nu dus bezig met een mapje “gezinsalbum 2016-…” De komende jaren schuif ik daar dus alle mooiste foto’s in, met in ieder geval een afbeelding van de verjaardagen, zomervakantie en kerstmis. Dit wordt dan aangevuld met bijzondere gebeurtenissen dat jaar. Ik doe dat echt regelmatig, ook omdat mijn geheugenkaart van mijn fototoestel geregeld vol zit. Dus vlak na een verjaardag ga ik er even voor zitten en schuif ik er een paar in het mapje op de laptop. De selectie van de leukste foto doe je dus dan al. Hooguit een minuutje werk en reuze handig voor later. Want mijn ervaring is dat je heel veel foto’s maakt van iets…

Met mijn archiefachtergrond heb ik ook de “afwijking” om alle foto’s in dat mapje gezinsalbum te voorzien van een jaar, maand en gebeurtenisomschrijving. Dat is later handig met sorteren op de juiste periode. Dan krijg je dus bijvoorbeeld “2015 08 zomervakantie Zeeland 1 (en 2, 3 etc.)”.

Bewerken doe ik niet. Bijknippen, kleuren aanzetten etc. is voor later, als het fotoalbum gemaakt wordt.

Radar

Fotofabriek.nl is in 2015 door het consumentenprogramma Radar getest als beste maker van fotoalbums. Volgens de experts van Radar is hun fotoalbum een duurzaam boek, met een goede boekband en mooi weergegeven afdrukken. Met name de prijs-kwaliteitverhouding zorgde voor de eerste plaats.

Dat maakt nieuwsgierig! Tot nu toe had ik alleen ervaring met Albelli en Hema, dus downloadde ik snel de software. Dat ging soepel. (Online werken, zonder download, kan trouwens ook, net als het uploaden van je eigen pdf.)

Software

De software is eenvoudig te bedienen, maar heeft tegelijkertijd heel veel keuzemogelijkheden. Dat lijkt tegenstrijdig. Met de standaardpagina’s als sjabloon kun je heel snel een fotoboek vullen. Op de foto hieronder zie je enkele sjablonen aan de rechterkant. Zelf een ontwerp voor een pagina maken is ook mogelijk. Jouw eigen template kun je vervolgens opslaan en weer voor volgende pagina’s gebruiken.

fotofabriek schermafbeelding

Zelf vond ik het uitlijnen van zo’n zelf ontworpen pagina vrij lastig. Je kunt uiteraard het liniaal aanzetten, maar dan nog bleef ik prutsen om alle fotovakken dezelfde grootte te krijgen. Natuurlijk had ik de standaardpagina’s kunnen gebruiken (en dat deed ik ook vaak naar volle tevredenheid), maar ik hou juist van veel “liggende” foto’s, terwijl de Fotofabriek vooral vierkante foto’s de voorkeur geeft. Dat is een kwestie van smaak.

Het was even zoeken naar de pipet, om een kleur uit de foto te halen die dan als achtergrondkleur ging dienen. Logischerwijs bleek de pipet pas zichtbaar op het moment dat je achtergrondkleuren selecteerde… Zo heb ik het rose van de verjaardagsjurk laten terugkomen in de kleur van de rechter bladzijde op bovenstaande foto.

Een nadeel vond ik het dat het programma regelmatig vastliep toen ik bezig was met mijn fotoboek, met name in de eindfase. Dan ben je veel veranderingen opeens kwijt en moeten die opnieuw. Na de tweede keer ben ik toen heel vaak gaan opslaan tussendoor.

Dit liet ik echter snel achter mij, toen de postbode met mijn fotoboek kwam!

Het resultaat

Toen ik de stevige verpakking opende, was ik gelijk blij met het eindresultaat. Wat een mooie omslag! De foto is haarscherp afgedrukt. Zoals het testteam van Radar al ontdekte, was de kaft ook goed stevig.

De kwaliteit van de foto’s is prima. Ze zijn scherp en mooi van kleur.

fotofabriek gezinsalbum 3

Uiteindelijk werd het geen gezinsalbum van 2010-2015, maar tot 2012. Ik mocht een fotoboek maken van 24 bladzijden en het bleek dat er in die eerste jaren zoveel gebeurde! De periode 2005-2009 kon ik in ons vorige gezinsalbum van 24 bladzijden kwijt, maar nu had ik duidelijk meer ruimte nodig. Ik ben benieuwd hoeveel bladzijden ik nodig heb om 2013-2015 in te proppen…

P.S. Ook enthousiast geworden? Er loopt momenteel een leuke kortingsaktie…

diva dis

Bewaren

Bewaren

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.