
Sewing with a plan begint met sew your stash
Het zat mij al tijden dwars: graag ging ik naar de Stoffenmarkten, om dan thuis te komen met prachtige lapjes, waar ik eigenlijk niets mee kon combineren. Geweldige eenlingen, zogezegd. Maar ook mijn voorraad beviel mij niet. Allerlei stofjes, die eigenlijk net te klein waren om iets van te maken. Maar te groot om weg te gooien, want dat is zonde… Hier komt mijn degelijk calvinistische opvoeding weer om het hoekje kijken;-)
Serie
Dit is een blogpost uit een serie over het samenstellen van jouw ideale garderobe:
- Alles past, in één kast!
- Wat ontbreekt er nog in je kast en wat is je stijl?
- Hoeveel kledingstukken heb je werkelijk nodig?
- Kies je kleur
Voorraad
Een voorraad helpt niet bij het zelf kleding naaien. Want eigenlijk is het ballast. Lapjes die je aankijken als je de la toevallig opent, met de vraag: wat ga je van mij maken en vooral: wanneer? Je legt er jezelf een druk mee op. Dit moet je ook nog doen…
Ik maakte al schoon schip met mijn kledingkast. In het verlengde daarvan ging ik nog even door met de Marie Kondo methode. Alle lapjesrommel haalde ik uit mijn ladekast en gooide ik op een steeds hogere stapel. Daarna liet ik alles letterlijk door mijn handen gaan, en vroeg ik mij af: word ik hier gelukkig van? (Of beter: ga ik hier ooit ter wereld in lopen, als het genaaid is…?).
Want door de jaren heen had ik ook diverse lappen gekregen, omdat de koopsters ze toch niet zouden gebruiken. Tsja, daar was soms ook wel een reden voor… Sommige lapjes waren zo neutraal/saai/inspiratieloos (doorhalen wat niet van toepassing is), dat ze jaren in mijn kast lagen, zonder dat ik maar in de verste verte een idee had wat ik er van zou maken. Of het was van een stofsoort (kreukend linnen), dat ik nooit zelf zou kopen. Heel lief om dit alles te krijgen, maar meestal was het niet iets dat ik zelf zou kiezen. Bovendien waren diverse lapjes net-geen-meter, dus ook niet genoeg voor één kledingstuk. En aangezien ik niets bijpassends in mijn voorraad had…
Bij mij ging het dus vooral om een stoffenstash, met patronen had ik niet zo’n problemen. Want dat lees je ook weleens in Sew your stash blogposts, over een dubbele problematiek…
Kortom: ik merkte dat mijn voorraad belemmerend werkte. Ik had twee ladenkasten vol lappen, maar ik kon er niets mee.
Voorbereiding
Vorig jaar nam ik mij al voor om mijn voorraad door te ploegen en op te maken. Want soms vergeet je zelfs welke stoffen je nog hebt… Dankzij de Pfaff Creative 1.5, waarmee ik leuke projectjes kon borduren, en dankzij de Stashvember aktie, lukte dat aardig. Dit jaar gaat mijn hele voorraad eraan! Een ambitieus plan, maar die circa 15 lappen, dat moet toch lukken.
Want in vergelijking met anderen is dat een zeer bescheiden voorraad. Zo las ik in een blogserie van Lisa Kievits van paprikapatterns.com dat zij begon met 80 (ja, echt: tachtig!) lappen. Mwah, dat is voor mij wel genoeg voor de rest van mijn leven, als ik dat moet opnaaien… Hoewel ze geweldig leuk schreef over het ordenen van haar patronen en stoffenvoorraad, slaagde zij niet. Want uiteindelijk groeide haar voorraad naar 106 stoffen! Dat is niet meer te doen, dat voelt als een blok aan je been. Dat krijg je toch nooit (en zeker niet met plezier!) opgemaakt?
Simpel
Eigenlijk is het heel simpel. Het werkt net zo als je wilt afvallen: dan haal je geen snoep meer in huis (want ik weet niet hoe dat bij jullie gaat, maar bij mij gaat het anders gewoon op!). Dus: als je je stoffenvoorraad wilt opnaaien, dan koop je geen nieuwe stof meer. Dit houdt ook in, dat je je uitschrijft van de mailinglists van stoffenzaken. Als je wilt, is het immers altijd wel ergens ter wereld uitverkoop van lapjes. Voor je het weet, zit je weer uren online te dubben of je dit voordeel laat lopen of niet.
Op zich heb ik geen moeite met het niet-kopen. Hier in de stad is twee keer per jaar het Stoffenspektakel, maar dat laat ik gewoon voorbij gaan. Het wordt makkelijker als je denkt: die twee uur die ik anders op de markt loop, ga ik nu lekker achter de naaimachine zitten om iets te maken.
Projecten
Ik maak echter één uitzondering, vooral omdat mijn voorraad nogal wat kleine lappen kent. Ik verzin een project daarvoor en als dit inhoudt dat ik dan een bepaalde, AANVULLENDE stof of fournituur mis, dan mag ik die kopen. Puur om het project af te maken.
Die projecten moeten trouwens aan nog een eis voldoen: bij voorkeur leiden ze tot een samenhangend geheel in mijn kledingkast. Het nieuwe kledingstuk moet dus weer bij andere setjes passen. Zo krijg ik geen nieuwe weesjes of lonely stukken erbij, waarmee wel een project is afgenaaid, maar dat vervolgens niet bij mijn bestaande garderobe past.
Voorraadbeheer
Uit diverse blogreacties die ik las, kwam naar voren dat Evernote veel werd gebruikt om de bestaande voorraad te overzien. Dankzij deze notitie-app op je mobiel heb je altijd je stoffenvoorraad bij de hand, hetgeen handig is om stof of fournituren te kopen voor projecten die je af wilt maken.
Anderen gebruikten zelfs hele spreadsheets in Excel hiervoor.
Dat is echt allemaal too much voor mij. Ten eerste wil ik langzaam maar zeker naar een voorraad van hooguit 3 lappen (waarmee ik dan al duidelijke plannen heb). Het is vooral belangrijk om niet meer zoveel in voorraad te hebben. Ik wil gewoon met een klein notitieblaadje in mijn portemonnee richting stoffenmarkt gaan, eventueel met een klein staaltje stof van mijn voorraad erop geplakt. Als je Evernote en Excel nodig hebt, dan heb je al teveel stof…
Nu ik dit schrijf, bedenk ik mij dat eigenlijk het proces omgedraaid zou moeten worden: eerst heb je een leuk patroon en daar ga je een stofje bij shoppen. En liefst dan ook nog een bijbehorend stuk (denk: jasje of rok/broek), zodat je gelijk een setje hebt!
Tips
Bestaat jouw voorraad vooral uit restanten jersey? Probeer dan eens zelf je lingerie te naaien! Vooral onderbroeken zijn heerlijk snel te maken en vergen geen grote lappen. Bovendien: slips zijn niet zo moeilijk. Bh’s naaien is een vak apart, daar heb ik mij ook nog niet aan gewaagd. Maar nu heb ik het gratis download (als kerstkadootje van KnipMode) patroon, dus zal het er ooit van komen…
In mijn voorraad had ik ook twee geweldige lappen fluweel, gekocht toen mijn favoriete stoffenzaak Toetenel ermee ophield. Dat is inmiddels al echt jaren geleden… Maar hou rekening met het seizoen als je gaat naaien. Hartje zomer ga je namelijk echt niet (met zwetende handjes…) lekker een fluwelen jasje voor de winter naaien. Daar heb je dan gewoon geen zin in. Net zoals je in de winter niet moet denken aan korte broeken maken.
Tenslotte: stel dat er lappen in je voorraad zitten, die je echt niet wilt gebruiken. (Naaien moet immers ook leuk blijven, je gaat geen tijd stoppen in iets dat je nu al niets vindt.) Dan is het heel simpel. Die lap gaat naar de kringloopwinkel of rommelmarkt van de kerk, waar het iemand treft, die er wel blij mee is! Ontdoe je van ballast, daar wordt je leven ook lichter van.
Eerlijk
Mijn naaiplannen vind je hier. Eigenlijk ben ik best benieuwd naar jullie voorraad! Vertel eens eerlijk, hoeveel lappen heb je liggen? Is dat heerlijk of toch ballast?


2 reacties
Perwin
Precis het zelfde hier. Ik koop nu alleen nog maar stof als ik een patroon of idee in mijn hoofd heb. Als ik de stoffenspektakel bezoek, ga ik selectief op zoek. Bij de kringloop neem ik alleen lappen mee als ze mij echt aanspreken. Dus niet redelijke leuke. Gekregen stoffen die ik eigenlijk niet mooi vind, geef ik weer weg. Opgeruimd huis opgeruimd hoofd. Ik merk dat ik daardoor dingen ga maken die ik dan ook echt leuk vind.
Judith
Heerlijk toch, een diepe voorraad aan stoffen ;o). Ik heb ook een flinke voorraad, maar die van mij is juist bedoeld als diep en breed, omdat ik ze voor patchwork gebruik…Ik kan me voorstellen dat je voor kleding naaien toch echt liever meer bij elkaar passende lappen hebt :o). Naaien om je stash te verminderen is sowieso (voor beide doeleinden) een goed idee!