kralenbeursjes diydiva
oranje

Tips: verkopen van zelfgemaakte spullen op een markt

Knutselen en handwerken is leuk, maar op een gegeven moment heb je zelf genoeg. Ook al je familie en vrienden zijn voorzien van een leuk kadootje. Kortom: je afzetmarkt is verzadigd, maar jij wilt lekker verder creatief bezig zijn. Wat doe je dan met zo’n overschot? Dan ga je eens op de markt staan! Als je om je heen kijkt, is dit het seizoen voor jaarmarkten, boerenmarkten enz.
kralenbeursjes diydiva

Samen met een vriendin, die veel zelfgemaakte etenswaar heeft (jams, likeur, chutney, soep) stond ik gisteren op de jaarmarkt van Stampersgat. Reuze gezellig geweest, maar ik heb beroerd verkocht. Er bleken op die datum nog 5 andere kermissen en markten in de buurt te zijn, dus het was zeer rustig…

Tips

1. Kijk van tevoren op buienrader.nl, luister naar de weerberichten en kleed jezelf daarop! Regenjassen mee is toch altijd handig, we wonen immers in Nederland. Zorg voor een extra kleed, om je waar te beschermen tegen de zon en extra doorzichtig plastic om je waar te beschermen tegen de regen.

2. Begin vroeg met het inruimen van je kraam. Dan kun je er vaak met de auto ook nog een beetje bijkomen.

3. Wie vormen je doelgroep? Als je op een markt in een verzorgingstehuis staat, dan zullen de mensen geen jam kopen (suiker…) of chutney (ze koken niet zelf meer), maar bijvoorbeeld wel gek zijn op advocaat. Zelfgemaakte kaarten doen het daar ook wel, want oma’s en opa’s sturen nog echt kaarten… Denk lokaal! Het beste verkocht waren Stampersgatse likeurtjes en mijn lavendelzakjes met daarop een oude foto van het dorp geprint.

4. Laat proeven! Zorg voor wegwerplepeltjes voor advocaat. Vertel daarbij over de kipjes, die in jouw tuin wonen, maak het persoonlijk. Neem een heel wit mee, snij dat in dobbelsteentjes en doe er jouw jam op. Voor likeurtjes is het handig om plastic proefglaasjes te hebben, plus een waterfles en emmer om ze eventueel om te spoelen.

5. Verzamel vooraf plastic zakjes (liefst klein formaat) en neem die mee. Zet een doos ermee onder de kraam. Zet onder de kraam ook een doos met een schaar, tape, viltstift en karton om de prijzen op te zetten.

6. Zorg voor wisselgeld. Betaal in de twee weken vooraf zelf overal met 20 Eurobiljetten, en hou het wisselgeld al apart. De meeste mensen komen naar een markt met net-gepinde 10 en 20 Eurobiljetten. Zij hebben vaak geen kleingeld bij zich.

7. Neem een grote voorraad spullen mee. Het staat zo leeg, 1,5 kaart op een kraam…

8. Maak de kraam gezellig. Laat ‘m opvallen met slingers en ballonnen.

9. Hou een visitekaartje bij de hand. Dat kun je gewoon zelf printen op stevig papier. Een logo en je adres / webadres is voldoende. Zorg er ook voor dat je de data van de komende markten waarop je staat uit je hoofd weet, zodat de mensen kunnen terugkomen voor meer!

10. Geniet! Hopelijk hoor je een hoop enthousiaste reacties. Zo niet, denk na over de feedback. Met een leuk bedragje kun je weer nieuwe knutselspullen kopen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.