outfit

Ik ben er klaar mee…

…of toch nog niet. Wees gerust: dit stuk gaat niet over de pandemie, maar over een naaipatroon. Ik maakte nogmaals de top uit de Knipmode van januari 2016. Deze keer zou het mij lukken! Niet dus. De ontzettend leuke bovenkant werd weer een rommeltje. Waarom ga ik er dan toch nog een keer aan beginnen?

Tropische oefenvariant

Het begon allemaal met een tropische oefenvariant. Via mijn buurvrouw krijg ik af en toe een lading vuilniszakken met tweedehandskleding. Haar vader handelt hierin en wanneer zij alles heeft bekeken, mag ik vervolgens heerlijk snuffelen of er iets moois bij zit! Uit een zak haalde ik een luchtig tricot zomerjurkje (hooguit geschikt voor onder de 20 jaar…) met een geweldige zomerprint. De DIY Diva zette de schaar erin om die leuke stof her te gebruiken. Omdat ik niet erg veel stof over had, is het shirt ietwat korter geworden aan de voorkant dan ik wenste.

KnipMode januari 2016 diydiva

Meteen had ik een bijnaam voor de top: Boobies. De opening is zo laag dat je of je bh of je bhinhoud kunt showen. Nu heb ik dat wel vaker gemerkt bij een Knip patroon. Ik hou er tegenwoordig standaard rekening mee en knip bij het decolleté wat extra stof aan, om zo de dunne scheidslijn tussen sexy en sletterig naar de goede kant te laten doorslaan.

Patroon Knipmode

Vooraf was ik heel benieuwd naar de versteviging van de halslijn. Die was er niet echt… Het was een kwestie van omvouwen en stikken, waardoor ik hopeloos in de knoei kwam met de recht van draad. Er moest zeven centimeter worden opengehouden bij de hals, en niet (zoals ik deed) de panden gelijk tegen elkaar. Wel moest er naadband meegestikt worden. Ik geef toe, dat heb ik niet gedaan. Maar bij de KnipMode voegden ze dat natuurlijk wel toe, maar zelfs in het blad zie je op de foto links dat het halsje een beetje lubbert.

KnipMode 01 2016

Voor de mouwen en het achterpand verknipte ik twee geweldige Hemajurken met een streepsjesmotief, ooit uit een koopjesbak geplukt en op de groei gekocht. De jongste sprak echter direct haar veto uit, zodra deze jurken in haar blikveld kwamen. Voor mijzelf is een S-je te klein, dus alweer: de schaar erin.

Proefmodel

Deze eerste versie was een proefmodel, voor mijn geplande zwarte top met zelfgekloste kantversiering. Deze moneymusk van zwart en rood met kraaltjes vereist namelijk een fraai decolleté om te schitteren.

bobbin lace kantklossen Keltisch Moneymusk

Toen ik mijn kantkloswerk erop legde, bleek dit toch een geweldige combi, zoals je ziet. Wel zijn er enige aanpassingen nodig. Ik denk dat je niet verbaasd bent dat ik de halsuitsnijding zeker 5 cm minder diep maak.

top moneymusk kantklos diydiva

Misschien pas ik ook de breedte onderaan iets aan, zodat ‘ie gelijkvalt met de rondingen van de krullen onderaan. Niet recht maar rond dus. Het halsboord gaat 2 cm omlaag. Dat is ook prettiger met aandoen. Nu moet mijn bril eerst even af, omdat mijn hoofd met bril net niet past door dit vrij strakke stukje. Het voorpand wil ik langer, maar bij deze versie had ik niet genoeg stof meer om ‘m net zo lang als het patroon te maken.

Uiteindelijk maakte ik toch een ander shirt voor deze moneymusk, met een gewone v-hals.

Budgetstoffen

Bij budgetstoffen kocht ik een tijd terug wat lappen jersey, omdat ik echt t-shirts met lange mouwen nodig had. Mijn rode shirt met een borduursel showde ik al eerder. Voor de blauwe lap wilde ik het Knip patroon gaan verbeteren. Toevallig had ik ʻm op een foto van de Knip op Instagram voorbij zien komen. Bij dit model zat het shirt wel netjes. Vol goede moed ging ik aan de slag.

KnipMode patroon

Zoals je ziet maakte ik ʻm iets hoger, dus iets minder brievenbus. De onderkant was zo gaan lubberen, dat ik in de v twee baleintjes heb gestopt. De bovenkant ging wel, zonder versteviging, maar is niet helemaal gelijk. Je ziet het al bij de halslijn: ook al laat ik hier weer 5 cm opening weg, dan nog staat het boord overeind. Het is gewoon te groot.

En toch ben ik nog niet klaar met dit patroon.

De DIY Diva

Ik zal uitleggen waarom. In mijn Fashionary tekende ik al in 2012 (!!! dus bijna een decennium geleden !!!) dit jurkje van Pucci design. Je ziet ʻm links, hieronder. Het is een jurk met een bolerootje er aan vast. Dus eigenlijk hetzelfde patroon als “mijn” top, maar dan van andere stof en zonder ruit maar met een driehoek. Alles sluit met een strikje, dus daarmee zou ik het lubberen bij de nek kunnen opvangen.

Fashionary tekeningen diydiva

Kortom: dit komt terug. Ik ga de top de volgende keer maken als die Pucci jurk, compleet met kant (mag ook een doorzichtige stof zijn), wit kraagje (ik heb nog een zelf gekloste liggen) en fluwelen striklint. In de top doe ik dan wel elastiek, zodat het beter blijft zitten.

Maar dat ga ik niet gelijk doen. Ik blijf eerst doorgaan met het op naaien van mijn lappen. De voorraad slinkt inmiddels aardig.

Hebben jullie ook weleens zoʻn patroon, dat je toch maar blijft proberen, omdat ʻie zo leuk is?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.