roodwit Pieke Stuvel uit een stuk shirt diydiva
outfit

Diva maakt beginnersfout

Met behulp van het patroon “Uit een stuk” begon ik vóór Knipster aan een roodwit gestreept shirt met lange mouwen. Daarna ging het lange tijd de la in, totdat ik het onlangs afmaakte…met een klassieke beginnersfout!

Pieke

Ik gebruikte het patroon uit het boek “Uit een stuk” van Pieke Stuvel al eerder, voor een donkerblauwe sweater voor mijn kerstoutfit. Bestel het boek hier bij Bol!

uit een stuk diydiva boek Pieke StuvelOp de stoffenmarkt had ik voor 3 Euro een metertje roodwit gestreepte jersey gekocht, waarvan ik een shirt met lange mouwen wilde maken voor onder mijn oude matrozenjurk. Later bedacht ik mij dat dit ook een lekker shirt zou zijn om mee naar de finale van Knipster te gaan, in combinatie met mijn donkere spijkerbroek en “Delftsblauwe” katoen hoodie. (Over die laatste blogde ik nog niet, komt binnenkort wel eens). Maar de mooie weersvoorspelling maakte dat ik toch een ander outfit koos.

Omdat het shirt dus nooit de “hoofdrol” zou krijgen in mijn outfit, maar eronder, besloot ik te kiezen voor een snel patroon.

Foutjes

Ik vouwde de stof tweemaal, netjes omgeslagen tussen een rode en witte streep, en sloeg het patroon daarna door. Ik werk tegenwoordig weer netjes, vandaar. Achteraf gezien had ik een steep door de midden moeten vouwen, want…

Ik heb netjes de doorhaaltjes op elkaar gedaan en zag toen dat daardoor de strepen niet doorliepen. Maar ik wilde nu niet rommelen, want ik had niet voor niets alles doorgeslagen… En ik was ook niet zo alert. Bij een normaal patroon, met een los voor- en achterpand, had ik sowieso erop gelet dat de strepen op elkaar aansloten…

Stom hè? Dat ik zo’n beginnersfout maak, terwijl ik al decennia naai. Maar ja, dat hoort er een beetje bij. En omdat het toch gaat om een shirtje voor ergens onder, zit ik er ook niet mee. Want ik heb er weer een shirt bij van een lekker zittende jersey!

roodwit Pieke uit een stuk shirt diydivaEn dat schattige wapenschildje op de achterkant, met een zeilbootje? Ehhhh, ja. Dat is ook een blunder. Toen ik de stof knipte, maakte ik ook alvast een knipje hoe diep ik dacht de voor uitsnijding van de hals dacht te maken. Bij het aanpassen bleek dit veel te diep, waarna ik het shirt omkeerde (dat kan bij Pieke, want geen coupnaden!) en het inknipje alsnog dichtnaaide en camoufleerde. Zo’n zeilbootje (uiteraard uit mijn bijna onuitputtelijke voorraad) is ook mooi toepasselijk bij een matrozenjurk! Bij het maken van mijn nieuwe matrozenjurk heb ik ook rekening gehouden ermee dat er mogelijk een shirt onder zou kunnen!

Pasvorm

Over mijn kersttrui (van dikkere sweaterstof) was ik heel tevreden, maar toen ik dit shirt paste, vond ik de plooien onder mijn armen veel te groot. Uit een stuk trui diydivaIk had ook (in tegenstelling tot hoe Pieke tekent) vleermuismouwen gemaakt, omdat ik bang was voor een te strak shirt. Uiteindelijk heb ik de lockmachine nogmaals aan het werk gezet. Je kunt dus bij dit soort shirts een bijna haakse bocht onder je oksel maken. Vleermuisruimte hoeft niet bij deze dunne jersey. Nu zit ‘ie beter!

Afwerking

Ik lockte het shirt af bij de mouwen en onderkant. Daarna vouwde ik het om en werkte ik het af met een rood stiksel met de dubbele naald. Bij de hals koos ik voor de snelle Pieke-manier. Ik maakte een rolzoompje, reeg dat en stikte ook dit met de tweelingnaald.

roodwit Pieke Stuvel uit een stuk shirt diydivaDoor het model, zonder schoudernaad, rekt alles best uit door het gewicht van de lange mouwen. Daardoor vind ik de hals vrij ruim, vooral ook de achterkant.

Versie 3?

Of ik een versie 3 ga maken met de poppenhuisjersey die ik nog heb liggen, weet ik niet. Op zich is het lijnenspel van dit rood-witte shirt geweldig. Maar ik denk toch dat mijn voorkeur nu weer gaat naar het fijne patroon dat ik overtrok van een Didi shirt. Die pasvorm is perfect. Bovendien wordt dat een shirt dat ik niet ergens onder ga dragen, maar dat de hoofdrol krijgt.

Maken jullie ook nog weleens naaiblunders?

3 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.