winterjas zelfgemaakt diydiva
outfit

Winterjas op tijd klaar!

De afgelopen weken heb ik laten zien hoe mijn jas vorderde, nadat ik al deze zomervakantie de stof had geknipt… Maar hij is af! Ik heb ‘m de hele week al aan. Het is nu eigenlijk nog te warm, maar straks zal ik echt een lekkere dikke jas nodig hebben. Kijk mee hoe mijn Masai jas geworden is!

Winterjas

Al jaren loop ik ’s winters in mijn houtje-touwtje-giraffenjas. Maar begin dit jaar vonden niet alleen de kinders, maar ook manlief dat deze nu echt niet meer kon. Als in: te oud.

houtje touwtje jas giraffenprint diydiva
Blij in Blijdorp

Een beetje gelijk hadden ze wel. Ik draag ‘m al zo’n veertien jaar. Bovendien had ik wel zin in iets nieuws…

Patroon kiezen

Vroeger nam ik weleens mijn naaimachine mee op vakantie, maar in de praktijk is dat toch niet handig. Daarom beperk ik mij tot patronen overnemen op de handige Action puinzakken (in plaats van patroonpapier), een klus waar ik normaal gesproken een hekel aan heb. Maar met een zee aan vrije tijd was het een aardige activiteit.

Ik heb op zolder een hele voorraad KnipMode’s, Burda’s en nog wat exoten. Daaruit koos ik voor de wintermantel uit KnipMode 11/2016. Yep, een oudje, maar wie weet dat als je ‘m aan hebt…? Het origineel is van bont, met nepleren sluitingen met een ring en drukkers.

Nu ben ik een beetje huiverig voor drukkers. Bij mij laten ze vroeg of laat toch los. Dan heb ik niets meer aan mijn jas. De sluiting maakte ik met klittenband.

De d-ringen zitten alleen vrij los, in dat rekbare nepleer. Dus daar wil ik nog handmatig een extra steekje maken. Dat zijn allemaal zaken, die je pas in de praktijk merkt.

Masai stof

Al een tijdje geleden kocht ik bij meester Kees een prachtige lap stof, die hij bij de Masai had ingekocht. Daarmee steun ik zijn schoolproject in Kenia. Hij blij, zij blij, ik blij! De kleuren zijn prachtig: fel rood, zwart en wit, met een subtiele streep in kobalt blauw. De stof lag al een tijdje te wachten op een goede bestemming. Ik ga ‘m flink voeren, onder andere met wind- en waterdichte stof en een laag wattine.

Ik had de lap ook meegenomen deze zomervakantie naar Duitsland, en daar heb ik op mijn gemak alles keurig doorgeslagen. Zie je hoe mooi de ruiten doorlopen?

Toen duurde het weer een paar maanden totdat ik verder ging met mijn winterjas. Ik wachtte af tot er een grote stoffenmarkt naar onze stad kwam. Het was de moeite waard, want ik vond er een geweldige blauwe, warme en zachte voeringstof.

De basis werd een wind- en waterdichte voering, fluwelige voering, een laag fiberfill voering en de Masai bovenlaag. Wel zorgt de “wwvoering” voor een knisperend geluid als ik beweeg. Bij de Action kocht ik blauwmetallic (party) handschoenen. Maar dat is meer een gimmick dan iets praktisch.

De kosten

Ik kocht één Masai deken voor 22,50 Euro. De blauwe voeringstof kwam op 15 Euro voor 3 meter, en ik heb nog een flink stuk over. De fiberfill was zo’n beetje 7,50 Euro (maar daar heb ik dus uiteindelijk maar de helft van gebruikt). De wind- en waterdichte voering was 12,50 Euro. De windvanger en sluitingen zijn van zwart nepleer dat ik over had van mijn Knipster wedstrijd avontuur. De D-ringen kwamen ook op 4 Euro. Uiteindelijk zit je dan al op 61,50 Euro! Maar daarmee heb ik wel een super unieke jas!

In tijd kostte het mij ook flink wat. Ik begon in de zomervakantie, en maakte ‘m in de herfstvakantie af. Natuurlijk zat ik niet constant achter de naaimachine. Maar het duurde even voordat ik alle benodigdheden bij elkaar had.

The making of…

Het is leuk om alles op een rijtje te zien, weliswaar deels in afschuwelijke foto’s die blog-onwaardig zijn 😉 Maar wel heel bemoedigend, om een kledingstuk zo te zien groeien.

Nadat ik in het begin problemen had met het oversized patroon, ben ik nu tevreden met mijn aanpassingen. Hij is niet meer mega! Dit patroon kan ik lekker vaker gaan gebruiken. Ik wil ook nog een korte jas maken, een soort ski jack. Want mijn Masai jas is vrij lang voor op de fiets. Dan moet je opletten bij het afstappen, dat ‘ie niet achter je zadel blijft hangen en jij bijna een doodsmak maakt.

Volgens mij heb ik ergens op zolder ook nog een flinke bontrest liggen… Ik ga maar eens op zoek. Dat wordt vast een leuk ski jack!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.