foute kersttrui Elfie diydiva
outfit

Outfit 3: Nieuwe spijkerbroek

Een spijkerbroek voor Kerstmis? Ik denk dat velen ietwat verbaasd de wenkbrauwen optrekken, maar dit is helemaal iets voor de DIY Diva. Wat is er mis met een nette donkere broek, zeker wanneer deze met een apart cape-je erop gedragen wordt? Nou, ook dit stuk kwam op tijd af! Mijn eerste zelfgenaaide spijkerbroek! Ik ben echt trots en hoop dat er nog vele zullen volgen… Deze broek is namelijk een topper, die ik in korte tijd al vaak heb gedragen!

refashion HM NY diydiva

Patroon

Het patroon is van mijn basisbroek, uit KnipMode januari 2016. De rechte zakken veranderde ik naar ronde spijkerbroekzakken. Het wortelpijpmodel dat je hierboven ziet, heb ik aangepast naar rechte pijpen. Dat leverde een veel te wijde broek op. Ik heb diverse malen alle zijnaden enkele centimeters (!) ingenomen. Links zie je de Volendammer variant, rechts is de slankere versie, al is het nog steeds geen skinny 😉 (maar daar hou ik niet van).

KnipMode januari 2016 broek diydiva

Stof

De stof kocht ik op het Stoffenspektakel. Ik was op zoek gegaan naar een spijkerstof met zo min mogelijk stretch. Ik ken mijzelf: stretchstof voelt zo akelig na het wassen, dan wil ik de broek gewoon niet aantrekken. Vooral niet als ik net onder de douche vandaan ben. Ik heb deze stof eerst gewassen, om zo al wat krimp eruit te halen. Mocht iemand een tip hebben waar je echte dikke “zachte” jeans kunt kopen, die aanvoelt als van gekochte spijkerbroeken, laat het mij ajb weten!!!

geborduurde kontzak spijkerbroek diydivaEén zak is geborduurd met een ouderwets naaimachine logo, dat ik online kocht bij Urban Threads, een borduurshop met “rauwe” (denk: veel steampunk en schedels) motiefjes. Het kostte 3,- US Dollar, dus ongeveer 2,50 Euro. Met mijn Pfaff Creative 1.5 en bijbehorende software zette ik de tekst “made by me !” erbij. Ik wilde niet een super opvallende print, maar nu valt het toch een beetje weg. Misschien dat het na een paar wasbeurten, als de jeans wat bleker is, meer naar voren komt. De andere zak is bewust leeg gehouden.

Naaien

Om de broek in elkaar te zetten, gebruikte ik naaimachine (met oranjegeel garen) en locker (donker garen). De kruisnaad is met een verstevigde steek (3x erlangs) genaaid. Een volgende keer ga ik daar ook naadband gebruiken of verstevigen. Als ik nu na enkele keren dragen die kruisnaad aan de binnenkant bekijk, dan vrees ik dat dit ooit gaat uitscheuren… Versteviging gebruikte ik alleen bij de gulp, niet op de band of bij de zakingangen. Dat blijft allemaal prima zitten, spijkerstof is dik genoeg om dit weg te laten.

Tegenwoordig begin ik elk nieuwe project met een nieuwe naald, in dit geval echt een jeansnaald. Mijn Pfaffje naait de stevige stof lekker door, alleen als er vier laagjes op elkaar langskomen (band plus riemlusje bijvoorbeeld), dan sputtert ‘ie een beetje. Met wat hulp gaat dat weer voorbij. De riemlusjes wilde ik erop, zodat het echt een (gekochte) jeans lijkt, maar ook omdat ik vaak riemen draag. Bij de volgende broek moet ik de lusjes iets meer ruimte geven, nu staan ze een beetje strak.

Ook heb ik op de heupen (en aan de voorkant bij het kruis) wat extra ruimte over. Daardoor zit ‘ie heerlijk, maar iets strakker ziet er wel mooier uit. Een kwestie van finetunen bij de volgende broek (die er zeker gaat komen!).

De feiten

  • Patroon: KnipMode januari 2016, rechter gemaakt.
  • Stof: Stoffenspektakel, donkere jeans met nauwelijks stretch. Geen voering gebruikt.
  • Kosten: ritsje uit voorraad, borduur- en geel stikgaren uit voorraad, stof Stoffenspektakel 2,5 meter à 5 Euro per meter (dus nog een stuk over voor een korte broek!), 2,50 Euro voor het borduurmotiefje, 5 naalden voor 2,95 Euro, dus per naald ongeveer 60 cent. Ik rond deze spijkerbroek af op 15,- Euro!
  • Tijd: patroon, had ik al, maar beetje aangepast 3/4 uur; stof knippen kwartiertje; borduren wel 2 uur inclusief zoeken motief, kopen, ontwerpen en borduren; zakken uurtje, rits en naden en rest 5 uur. In totaal wel een werkdagje van 8 uur!

cape burdastyle 08-2009

Conclusie

Nadat mijn voorgaande kerstoutfit naaiprojecten niet helemaal werden wat ik ervan hoopte, was het tijd voor iets dat wel lukte. Nou, deze spijkerbroek is helemaal top! Ik ben er erg blij mee. In de tussentijd heb ik ‘m al diverse malen aangehad. Deze jeans maakt mijn capsule garderobe een stuk draagbaarder. Ik kan veel bovenstukken ermee combineren. Trouwens: ook mijn donkerblauwe “Uit een stuk trui” beschouw ik als een heerlijk succesnummer. Dus de helft van mijn plannen pakte goed uit, de andere helft (cape en tas) was minder. Tsja, wie niet experimenteert zal ook nooit mislukkingen meemaken…

Afgelopen zaterdag op de markt stond ik opeens aan een mooie lichte jeans te voelen bij de stoffenkraam. Ik denk dat ik binnenkort toch nog eens een strakker modelletje van dit broekpatroon ga uitproberen, want hierin zat wel stretch (en de stof voelde ondanks dat lekker zacht aan).

foute kersttrui Elfie diydivaEindconclusie: ik ben klaar voor Kerstmis! Morgen show ik de hele outfit op DIY Diva manier en zelfs in 3d model…! Lees dus donderdag weer mee.

Bewaren

Bewaren

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.