Marilyn and me naaiblog diydiva zelfgemaakte rok naaien
outfit,  refashion

Outfit Dubai rok

Wat heeft deze rok in vredesnaam met Dubai te maken? Nou, volgens de marktkoopman waar ik de stof kocht, komt deze uit Dubai. Ik hou van een goed verhaal, dus liet ik vragen als “waarom komt een gekleurde ausbrenner (een vrij warme fluweelstof) helemaal uit de woestijnwereld?” achterwege. Of misschien is het wel heel logisch: voor dat soort warme stoffen is geen afzetmarkt in Dubai…

stof ausbrenner paars oranje paisley

Ausbrenner

Dit is een klassiek voorbeeld van verliefd worden op een mooi stofje. De lap voelt heerlijk aan en heeft een geweldige print in verlopende kleuren. Ik hou van het sprookjesachtige paisleymotief. Toen ik ‘m kocht, had ik echter geen flauw idee wat ik ervan zou maken. Achteraf gezien is het ook een lapje waarmee ik helemaal niets kon…

Ik had niets bijpassends (oranje en paars heb ik al snel na mijn seventies jeugd achter mij gelaten!). Bovendien is oranje een kleur die ik volgens de kleurenanalyse moet vermijden, omdat het mij bleek maakt. De stof moest gevoerd worden, hetgeen ook weer een deel van de charme weghaalde. Maar vooral: ik had geen enkel idee welk kledingstuk ik hiervan zou kunnen maken. Uiteindelijk kwam ik op een rok uit.

Patroon

Het patroon van deze rok kwam uit de KnipMode van juli 2006. Wie wat bewaard heeft wat… Veel patronen uit oude tijdschriften zijn gewoon tijdloos. Dan maakt het niet uit dat ze jaren later nog gebruikt worden!

Refashion

Ook dit was weer een refashion. De paarse metallic stof knipte ik uit een gekochte broek. Die zat toch niet lekker, dat metallic was een tikkie zweterig. Bovendien was het model van de broek inmiddels uit, je weet wel van die vreselijke rage van een aantal jaren terug: een laag heupmodel met een ritsje van hooguit 5 cm 😉

Ausbrenner paisley stof diydiva rok KnipMode

Ik hou van rijgsluitingen, maar voor het praktische was een ritsje (een oranje restant) in de zijkant handiger. Het paarse lint achterop was dus puur voor de sier.

Ik heb mijzelf ooit een nesteltang kado gedaan. Dat is echt een aanrader voor je “naaiatelier”! Voordien zat ik altijd te prutsen met de hamer en sloeg ik regelmatig mis. Niet alleen op mijn duim, maar ook veel nestels werden platter of schever dan gepland… Met deze tang maak ik nu eerst makkelijk het gaatje, waarna ik de nestel er moeiteloos inknijp zonder missers.

Voeren

De doorkijkstof vroeg dus om een voering. Ik dacht hiermee ook leuk de plooi in de rok te kunnen accentueren, maar eigenlijk zat ik daarmee fout. Want het stond qua kleur reuze leuk, maar voering kreukt zo hopeloos na het wassen. Aangezien ik geen strijk-held ben, waag ik mij liever niet aan het strijken van (zichtbare) voering…

Dragen

Marilyn and me naaiblog diydiva zelfgemaakte rok naaien

Toch heb ik de rok wel gedragen, alleen niet zo vaak als de lekkere stof verdiende. Voor in de zomer kon het wel met een gekocht Didi shirt. Maar als je mij naast Marilyn ziet staan, dan zie je ook dat dit niet echt flatteerde. Het wordt allemaal iets te massief.

Het grootste bezwaar is dat dit geen zomerstof is. Door de warme stof en voering was het een winterrok. Ik heb nog een poging gedaan, met een lila pluchen jasje (dat laat ik nog weleens in een andere outfitpost zien) voor erbij. Maar dat was qua kleur weer niet helemaal een goede match. Het jasje was dan weer erg warm, terwijl de rok in de winter toch fris was.

Kortom: dit was ‘m niet. Jammer he? Zo’n geweldige stof, waar dan uiteindelijk niets uit komt. Tegenwoordig heb ik een ander systeem bedacht. Ik bedenk eerst welk patroon ik nodig heb en ga gebruiken, om daarna een bijpassende lap te kopen!

Hebben jullie ook van die “twijfel-lapjes”, geweldige stof maar toch niet bruikbaar ?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.