
Over feestkleding en digitale vooruitgang
Ik heb nog een enorme voorraad resten, die te groot zijn om weg te gooien maar te klein om echt iets van te kunnen maken. Weet je wel: genoeg voor een mouw, of een lijfje, maar niet voor beiden. Ik combineerde goedkope wol met fluweel en werd daar heel blij van! Met de Royole Writepad heb ik vervolgens een digitale tekening van het ontwerp van mijn feestvestje gemaakt.
Royole Write pad
Het patroon lag echt al zo’n 8 jaar te wachten op uitvoering! De Burda leende ik uit de bibliotheek. Ik had geen zin om een kopietje te maken, dus tekende het jasje na. Die tekening heb ik deze week op een bijzondere manier omgezet van papier naar digitaal!
Met de Royole write pad die ik een maandje mag uitproberen, trok ik ‘m over. Met de speciale pen teken je echt op papier op een speciaal schrijfplankje. Daarna synchroniseer je ‘m naar je mobiel, of een ander device. Dat is zo leuk! Je tekening verschijnt vervolgens digitaal op het scherm, waar je ‘m nog kan nabewerken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een potlood, pen of viltstift.
Hier zie je een screenshot van mijn mobiel, met diverse tekeningen van het jasje op verschillende manieren bewerkt.
De tekening kan worden opgeslagen als jpg, png, pdf of video! Je kunt ‘m trouwens ook gelijk delen op Messenger, Facebook en Whatsapp. De Royole Rowrite pad is onder andere te koop bij Coolblue en Paradigit.
Binnenkort ga ik de Rowrite eens uitproberen voor een bullet journal, dus dit wordt vervolgd.
Burda 2010
Ik besloot opeens een bijzonder jasje uit een Burda uit oktober 2010 te maken van een rest goedkope “wol” en fluweel. Het liefst had ik ‘m helemaal uit fluweel gemaakt, maar daarvoor had ik niet genoeg. Toen ik zo lekker bezig was, besloot ik opeens: dit wordt mijn feestoutfit voor het weekend.Dus op het 50-jarige huwelijksfeest van mijn ouders (jawel, een topfeest!) had ik een heerlijk vestje voor tijdens de boottocht…
Het jasje was wel draagbaar, maar nog niet helemaal af. De kruislingse banden voor moesten er nog op. Die maken het jasje zo speciaal. Het is de bedoeling dat je ze vast stikt aan schoudernaad en de onderkant van de mouwinzet, waarna je het jasje verder als een trui aandoet.
Band
Het band dat ik daarvoor gebruikte was prachtig. (Ja, was… Je leest het goed.) Ik kocht het ooit in Amsterdam op de Noordermarkt, tijdens een shopexpeditie met oudste dochter. Het was best duur, ik herinner mij iets van 5 Euro per meter. Als je dan bedenkt dat er best veel, namelijk 5 meter nodig is voor dit jasje, dan is dat niet goedkoop.
Het had nog duurder kunnen worden! Gelukkig was ik zo verstandig bij de eerste wasbeurt het jasje in een forse waszak te stoppen. Sommige glitters en steentjes bleken met tape vastgeplakt te zijn. Die lagen na het wassen los in het zakje! Ik ben zo blij dat ik een waszak gebruikte, want anders had dit een hoop kunnen kosten als de wasmachine hierdoor kapot was gegaan.
Ook stom: wat heb je aan mooi band voor op je kleding, als je het niet mee kunt wassen!
Pasvorm
Het jasje zit heerlijk, maar is niet getailleerd. Terwijl ik dat eigenlijk wel nodig heb… De vorm is (dankzij het band) geweldig wijd uitstaand. Het contrast wol-fluweel vind ik ook een leuke toevoeging en bovendien lekker warm. Ik denk dat ik ‘m deze winter vaak ga dragen, met een shirt met lange mouwen eronder.
Op zich ben ik wel benieuwd naar een soepeler versie van dit jasje, met “losser” band. Hierdoor zal ‘ie meer glad dan wel plat zijn. Ik bewaar het patroon en zal het jasje zeker nog eens maken.
Ondertussen naai ik vrolijk verder aan een blouse van restjes. Wordt vervolgd!

