Maxima blouse KnipMode
outfit

Uit Maximaʻs kledingkast

Ik ben een fan van de kledingkeuze van Koningin Maxima. Wat zou ik graag eens een kijkje nemen in haar inloopkast! Het postzakrokje dat ik maakte, naar aanleiding van haar postzakpak, was leuk en ik kreeg ook veel enthousiaste reacties daarop. In de KnipMode had ik een geweldige blouse gezien in Maxima-stijl. Maar zoals gebruikelijk kwam dit op de enorme stapel van creatieve ideeen, totdat ik onlangs achter de naaimachine schoof.

Echte zijde

Ook deze lap lag al heel lang in mijn voorraadkast, misschien wel langer dan 10 jaar. De roodzwarte ruit is prachtig. Maar ik maakte er al een midi-rok (denk: Audrey Hepburn elegant!) van, die volledig verpest werd in de was. Toen was de liefde bekoeld en verdween de rest van deze zijden lap weer in de kast.

Tot ik het Maxima patroon zag in KnipMode 4/2019. De stevige zijde zou prachtig passen bij dit model met grote mouwen, die halverwege de arm met een strik verbonden waren.

Even terzijde: ik weet niet of ik tegenwoordig nog wel echte zijde zou kopen. Zoals bekend worden de zijdenrupsen in kokend water gestopt om de stof te kunnen maken. Niet echt een vorm van het goede leven, dat ik probeer na te streven.

Getob

Wel aarzelde ik toen ik de mouwinzet zag. Dat is ook zoʻn bijzondere vorm, met een rare hoek erin. Uit ervaring weet ik namelijk dat dit altijd tobben is. Ik denk dat ik bij een eventueel volgende blouse niet ga prutsen in die hoeken, maar gewoon een stuk omvouw en met een topstitch vastmaak.

Bij de buik moest ik aanpassen aan mijn breedte. Ik heb voor de bovenkant van de blouse gewoon de doorslag gebruikt en ben beneden wat wijder gegaan. Die hele sluiting van het patroon is trouwens een beetje vreemd. Je moet namelijk nog een extra stofreep toevoegen, die eigenlijk geen nut lijkt te hebben.

Topper

Het is grappig, je zou denken: dit is een ouwe meuk set, gemaakt van een patroon van ruim 3 jaar oud met een stof van meer dan 10 jaar geleden. Maar: de blouse is een topper! Je krijgt direct het sparkle gevoel als je ʻm draagt. Het model is apart, de mouwen zijn blikvangers. De stof werkt mee aan het wow effect. Bovendien is (door de wijde mouwen?) dit precies passend met mijn brede rug. Ik draag ʻm graag en kan niet wachten tot het voorjaar, als ik ʻm zonder t-shirt met lange mouw eronder kan dragen. Dan valt de aparte mouw nog meer op.

Ik wil zeker dit patroon opnieuw gebruiken, maar dan wel een keertje met of een korte mouw, of een gewone lange mouw. Ik naai niet graag blouses, maar voor dit model maak ik een uitzondering! Dan ga ik trouwens nog eens de werkbeschrijving bekijken. Want nu ik deze blogpost maak, valt het mij opeens op in de tekening dat de losse mouw aan de ene kant met een strik, maar aan de andere kant ook met een knoopje (???) vast lijkt te zitten. Hmmm…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.