matrozen trui breien
outfit

Upcycling van een trui

Beter dan recycling! Ik had een oude gebreide trui, die vanwege een vlek in de re-mix ging. Ik laat je zien hoe…

De trui

Dit ben ik, net 18 jaar oud geworden. Ik droeg lenzen, en had big hair. De vlag hangt uit, omdat ik geslaagd ben voor mijn middelbare school. De dag voor mijn 18e verjaardag was de diploma uitreiking.

matrozentrui gebreid diydiva

De trui was gebreid door mijn oma. Het is katoen, want bij wol heb ik al snel last van kriebel.

Op de foto zie je die vlek, net onder het anker. De gouden knopen op de schouders had ik er al afgehaald. Die waren gekrast door het vele wassen. Het onderste boord was uitgerekt en gaan lubberen.

gebreide matrozentrui diydiva

De trui is vanaf mijn 18e altijd met mij meegereisd. Ook toen er een vlek in kwam, die ik er niet uit kreeg, kon ik het niet over mijn hart verkrijgen om de trui weg te doen. Hij bleef enkele decennia in de kast liggen… Totdat ik bewuster met mijn kleding ging omgaan. Ik stopte met de wegwerp fast fashion en maakte mijn hele garderobe zelf. Mijn kast werd leger, maar wel gevuld met favorieten. Ik kon er best een trui bij gebruiken, en wilde die van oma weer gaan dragen!

Aanvankelijk plande ik om het hele voorpand los te maken en opnieuw te breien met nieuwe, schone wol. Maar ik vreesde toch teveel kleur- en kwaliteitsverschil, en het vele werk… Dit was geen recht toe-recht aan breimachine klusje! Ik maakte kennis met sashiko borduren, het zichtbaar repareren en bedacht toen de oplossing. Mijn trui zou op strategische plaatsen geborduurde patches krijgen. Een beetje (veel) van mijn oma, en een beetje van mijzelf dus!

Ik zwengelde mijn borduurmachine weer aan en keek heerlijk zen toe, hoe steek voor steek de mooiste patronen van Urban Threads op mijn lapjes van afgedankte spijkerbroeken tevoorschijn kwamen. Daarbij veroorloofde ik mij ook “grapjes”, zoals van een gewone vlag de Hollandse versie te maken. Dat was heel simpel, gewoon een rood, een wit en een blauwe nauwe zigzag erin naaien.

Het “mouw piece” is mooi groot. Het paste nog net in mijn borduurring. I am the captain of my soul, staat er in. Misschien dat ik bij een volgende keer die letters nog wat meer benadruk, met het toevoegen van een andere kleur.

Ik heb de patches bewust niet afgewerkt met een zigzag. Met het dragen zullen de jeans rafels toenemen. Ook vond ik op de “mart” gouden knoopjes, met de letter M erop. Toppers!

Draagbaar

Inmiddels heb ik de trui al weer een paar keer aan gehad! Hij is perfect voor de huidige temperatuur. Het is echt een upcycling geworden. Ik vind de trui zelfs nog leuker dan voorheen.

Zo, weer een project af. Ik ga verder met het volgende. Er ligt nog een paar kerst kniekousen op mij te wachten, met de vraag of ik ze af krijg voor 25 december dit jaar 😉 Op Insta kun je nog vaker dan op mijn blog mijn vorderingen volgen.

Fijne week allemaal!

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.