kledingkast capsule diydiva

De perfecte garderobe!

Regelmatig stond ik voor mijn overvolle kledingkast en dacht ik toch: “Ik heb niets om aan te trekken”. Herken je die frustratie? Ga dan met de DIY Diva mee op weg naar de perfecte garderobe!

Marie Kondo opgeruimd kast diydiva

Stappenplan

Je hoeft niet alles zelf te gaan maken, deze tips zijn ook goed bruikbaar voor een gekochte garderobe! Voordat je de ideale garderobe hebt samengesteld, zul je moeten nadenken over de volgende zaken en vervolgens daarnaar handelen:

  1. Van welke kledingstukken in je kast wordt je echt blij?
  2. Wat ontbreekt er in je garderobe?
  3. Welke lappen heb je nog in voorraad om iets van te maken?
  4. Wat is jouw stijl?
  5. Welke kleuren staan jou goed?
  6. Welke kledingstukken passen bij je figuur?
  7. Hoeveel kleding heb je nodig?

Dit jaar ga ik proberen op alle vragen voor mijzelf een antwoord te krijgen. Regelmatig zal ik over deze onderwerpen bloggen en dan hier een soort samenvatting plaatsen.

1. Favoriete kledingstukken

mijn kledingkast diydiva

Hierboven zie je mijn propvolle kledingkast aan het begin van het jaar. En toch bleek een inloopkast onzin! Bewaar alleen wat je graag en vaak draagt. Ik minimaliseerde mijn kastinhoud, een mengelmoes van gekochte en zelfgemaakte kleding. Ik voelde aan elk kledingstuk en stelde de vraag: “Word ik hier 100% gelukkig van?” Yep, dit was dus volgens het systeem van KonMari.

2. Wat ontbreekt er?

Daarna inventariseerde ik wat er ontbrak in mijn garderobe en hoe ik dat kon aanvullen. Welke patronen zou ik gaan gebruiken?

Hierbij is het ook nodig te bedenken welke kleding bij jouw leven past. Werk je op een advocatenkantoor en heb je dus 5 dagen per week formele kleding nodig? Ben je een thuisblijfmoeder, die een middenweg zoekt tussen joggingpak en leuke kleding die goed gewassen kan worden? Ga je veel naar feesten of wil je iedere zondag iets netjes voor naar de kerk? Dit bepaalt wat je nodig hebt in jouw garderobe.

3. Je stoffen voorraad

Sew your stash is mijn motto tegenwoordig. Ik wil eerst alles opnaaien, voordat ik nieuwe lappen koop. Dat geeft lucht: niet alleen in je stoffenkast, maar ook in je hoofd. Zonder projecten/lappen die liggen te wachten op je aandacht kun je immers fijner aan een nieuw naaisel beginnen…

4. Wat is mijn stijl?

Wat zijn je favoriete merken? Ik zette mijn tamelijk bonte voorkeuren op een rijtje en kwam uit bij de stijl van de merken Desigual en Blutgeschwister en de stoffen van Stenzo. Maar het zit ‘m niet in de merken. Ik ben gewoon gek op bijzondere printjes, die koop ik graag. In de toekomst let ik dan dat ze bij mijn “kleurenpalet” passen, want anders zijn die printjes moeilijk te combineren met de rest van mijn kledingkast.

Rieker laarzen diydivaDeze laarzen zijn echt helemaal mijn stijl!

Figuurtypes

“Hallo allemaal, ik ben Martine van de DIY Diva en ik ben een appeltje”

“Hallo Martine!”

Het is handig om te weten hoe je figuur omschreven kan worden, al willen diverse methoden elkaar nog weleens tegenspreken. Mij hielp het enorm om allemaal foto’s van mijzelf op een rijtje te zetten. Ik zag duidelijk waar het misging, en wat mij wel stond. Ook de vele reacties, zowel op mijn blog als op Facebook waren handig.

Marilyn and me naaiblog diydiva zelfgemaakte rok naaien
Marilyn and me…

Als appeltje is het belangrijk mijn taille goed te accentueren. Verhoogde tailles zijn verschrikkelijk bij mij. Lijnen in de lengte werken altijd beter dan in de breedte.

Toekomst

Ik wil in 2020 niet alleen een perfecte garderobe bezitten, maar ook een volledig zelfgemaakte! In mijn kledingkast vind je dan geen gekochte items meer! Maar ik ga verder dan alleen kledingstukken: ook ondergoed en sokken vallen hieronder! Uiteindelijk wil ik er voor zorgen dat ik een zelfgenaaid skipak maar ook badpak bezit!

Bewaren