poppenhuis digitale print diydiva
persoonlijk

Blue monday en mijn mislukte voornemens…

Maandag 16 januari is de meest ellendige dag van het jaar, volgens de deskundigen. En ja, het klopt: ook mijn goede voornemens zijn mislukt. Die waren zelfs onderdeel van een meerjarenplan… Maar er is gelukkig een lichtpuntje!

Kleding

Eigenlijk “mag” ik helemaal geen kleding meer kopen. Ik wil immers een beperkte capsule garderobe met uitsluitend zelfgenaaide stukken. Vorig jaar lukte het prima om niets te kopen, maar 2017 begint slecht wat dat betreft. Eens in de zoveel tijd ga ik gezellig een dagje uit met dochterlief of middelbare schoolvriendin plus kids. En ja, dan ga je meestal shoppen…Marie Kondo opgeruimd kast diydiva

Tegenwoordig moet een kledingstuk dus wel errug leuk zijn, wil ik het kopen. Maar op deze shopexpeditie ging ik overstag voor een camouflage sportbroek, een nerdy Nasa print sweater en een superman logo shirt van de Primark, een shirt met een geweldige getekende food print van de New Yorker en (ik zeg het een beetje zachtjes) slips met Minion print bij de H&M. Je had de blikken van mijn dochters moeten zien toen ik dat laatste kocht… O ja, en toen ik in mijn lunchpauze voorbij de Zeeman liep, kon ik die voordelige donkerblauwe hertenprint onesie uit de etalage niet laten hangen.

Oeps. Daar ging mijn goede voornemen. Dit was bij elkaar wel heel veel binnen twee weken. Zullen we maar afspreken dat ik de rest van het jaar geen kleding meer koop?!

Als ik het analyseer is het heel simpel: ik val voor (gekke) printjes, die ik nog nooit in een stoffenwinkel heb zien liggen. Daarom koop ik, want anders maak ik het zelf wel.

Schuldgevoel

Ter compensatie voor mijn schuldgevoel ben ik op zoek gegaan naar de Fair Fashion ranking van de winkels waar ik kocht. Met kennis kun je immers minder “slecht” inkopen. Ik gebruikte rankabrand.nl:

 • H&M, duurzaamheid C
 • Zeeman, duurzaamheid D
 • Primark, duurzaamheid D
 • New Yorker, duurzaamheid E

Poehee, dat was wel een eyeopener. Ik had vooral New Yorker hoger ingeschat. Deze lijst meet trouwens alleen de duurzaamheid van de merken. Over werkomstandigheden voor de arbeiders wordt niet gerept…

Stof genoeg

Een ander voornemen is het opmaken van mijn stoffenvoorraad. Nu heb ik de moeilijkheid dat het allemaal kleine restjes zijn, die moeilijk te combineren zijn in een nieuw kledingstuk. Om mijn capsule garderobe toch van de grond te laten komen, heb ik dus wél lappen bijgekocht.

poppenhuis digitale print diydivaNaast deze geweldige (Stenzo?) poppenhuislap voor een shirt met lange mouwen, wil ik nog een dito zwart en dito roodwit gestreept shirt naaien. Over mijn nieuwe G Star raw denim had ik nog niet geblogd… Vorige week ben ik in Haarlem naar de Jan Sikkes geweest. In de Facebook groep zelfkledingmaken had ik gevraagd waar je nou “echte spijkerstof”, zoals van gekochte jeans kon kopen en deze tip gekregen. Jaaaaaaaaaaaaaaaaa, ze hadden zelfs diverse rollen G Star raw! Ik koos de lichte wassing, met enige stretch, zodat ik een strakkere versie van mijn absoluut favo jeans kan maken. Maar goed… weer een lappie erbij. Hij ligt al onder de naaimachine, trouwens.

 

Lichtpuntje

Het lijkt vreemd om een fikse buikgriep aan te stippen als lichtpuntje. Toch is het logischer dan het lijkt. Al jaren wil ik wat minder snoepen. Ik ben een echte zoetekauw en ik graas het liefst de hele dag door… Het erkennen is al de helft van het probleem, maar stoppen lukte tot nu toe niet. Ik heb gewoon (honger) trek!
koelkastmagneet diydiva

De buikgriep gaf letterlijk pijn na elk hapje dat ik nam. Mijn darmen protesteerden luid bij elke 10 cm dat het hapje vorderde… Nou, dan stop je wel met eten, hoor. Ik leefde drie dagen op enkele beschuitjes, en was dankbaar voor elke dag dat de buikpijn minder werd. Gevolg was dat kleine porties al ruim voldoende voor mij werden. Zou mijn maag gekrompen zijn in die korte tijd? Of in ieder geval gewend aan “minder, minder, minder”?

Ik besloot voortaan die kleine porties te handhaven, het was immers genoeg voor mij? Bovendien wil ik uitsluitend snoepen van wat ik écht heel lekker vind. Het moet het waard zijn, minimaal een 9 maar liever een 10! Een imitatie chocoprins is dat duidelijk niet, dus die laat ik lekker liggen. Een verantwoorde Nakd bar is jummie, dus die “mag”. Toen ik ‘m at, deed ik dat trouwens in twee delen. Ik zat vol…

Dit wil ik absoluut volhouden, mede omdat de weegschaal deze dagen onder een voor mij magische grens zakte! Misschien gaat het nu lukken om de 4 kilo boven mijn ideaalgewicht te lozen? Deze week kan ik weer werken, dus ga ik weer op de fiets. Ik heb er zin in!

Hoe is het met jullie goede voornemens afgelopen?

Bewaren

Bewaren

Bewaren

5 reacties

 • KouweKleren

  Misschien heb je je niet helemaal aan je voornemen gehouden, maar je bent je er wel bewust van en hebt een stap gezet omdat te blijven. Dat is toch een mooi begin? Misschien helpt het om eens grondig door je kast te gaan, dan weet je weer wat je hebt en wat je misschien mist. En een echte ‘hebben hebben’-drang kun je te lijf gaan met een kledingruil of kringloopshoptrip. Die kelding is er al, dus daar belast je niemand mee. Koopdrang moet nu eenmaal slijten, heb ik gemerkt. Gewoon lekker blijven proberen!

  • de DIY Diva

   Weet je dat ik eigenlijk nog nooit een tweedehandsshop ben binnengelopen voor kleding? Dat is toch weer anders dan kleding krijgen van bekenden, vind ik. Maar je hebt gelijk: ik ben ook jarenlang gewend te shoppen, dat leer je niet in één keer af 😉

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.