
Waarom wil ik een echte G-Star jeans?
Dit is voer voor psychologen. Onlangs kocht ik in een Haarlemse stoffenzaak echte G-Star Raw spijkerstof. Als een kind zo blij kwam ik thuis. Ik schoof bijna meteen achter mijn naaimachine ermee. Waarom is deze stof mij meer waard dan gewone jeansstof, die mij een super eerste spijkerbroek opleverde???
Denim
Op een Stoffenbeurs (speciale stoffenmarkt) kocht ik bij een vriendelijke gehoofddoekte dame een lap donkerblauwe denim. Ik wilde dikke stof met zo min mogelijk stretch. Pas na een voorbereidende wasbeurt en vooral na enkele eerste dagen dragen, weet je wat je in huis hebt gehaald. In dit geval een geweldige eerste zelfgemaakte spijkerbroek, die niet eens een strijkbeurt nodig heeft na het wassen! (Ik haat strijken…). Het is een merkloze spijkerbroek, nou ja, van het merk “Made by me!” voor de geweldige prijs van 12,50 Euro!
G-Star
G-Star is een Nederlands merk dat in 1989 werd opgericht. Inmiddels is het één van de meest succesvolle jeansmerken ter wereld. In 1996 begonnen zij met RAW denim, een stugge donkerblauwe jeansstof, terwijl de hele wereld veelgewassen zachte en vale spijkerbroeken droeg.
De lokroep van een merknaam
Ik naaide als tweede spijkerbroek dus zelf een G-Star jeans. Op de zak heb ik ook dat logo geborduurd: G-Star Raw made by me. Waarom? Waarom blijft deze broek niet “merkloos”, net als mijn eerste spijkerbroek. Is de een meer waard dan de andere?
Het dragen van merkkleding kwam op in de jaren tachtig. Is dit een restje van mijn puberteit, waarin je precies de juiste Heavy broek van het merk Crums (met brede rib, niet zijnde corduroy…) moest dragen?
Louwerke schreef een heel blog erover: Waarom dragen we merkkleding? Volgens haar gaat het om de universele wens om ergens bij te horen. Merken hebben een imago, waar we ons mee identificeren. Door een bepaald merk te dragen, maak je de buitenwereld duidelijk tot welke groep je behoort.
Imago
O.K. dat is duidelijk. Maar waarom wil ik op mijn leeftijd nog zo nodig tot een bepaalde groep horen? Het grote voordeel van ouder worden is namelijk dat je maling krijgt aan veel dingen en vooral je eigen gang gaat. Uiteraard wordt dit wel ingeperkt door het niet-kwetsen of beschadigen van anderen, maar voor de rest… Schijt!
Waarom wil ik nu dan bij een groep horen? Wil ik jong, stoer en well-to-do blijven, want dat is immers het imago van G-Star, zoals ik het zie. Al menen ze zelf dat het gaat om het contrast van rauw en geraffineerd, om “echtheid”.
Misschien is dat het. Toch een leeftijd dingetje: ik wil raw en cool blijven, ondanks dat ik ouder wordt… [schaterlach]
Hoe staan jullie tegenover kledingmerken of merkloze kleding?


2 reacties
besoloved
ik heb wel veel met bepaalde merkkleding. Omdat: ik let erop hoe een broek of shirt is gemaakt, of er mensen zijn uitgebuit, of er aan het milieu is gedacht, hoe lang dat kledingstuk mee zal gaan, en: hoe zit het? Ik vind het wel belangrijk dat het netjes zit en netjes kleedt. Ja en er hangt een prijskaartje aan. Maar goedkope kleding is ook duur, alleen dan betaalt een ander de prijs voor jou. En dat vind ik niet eerlijk! Trouwens mooi dat je zelf wat kleding maakt, maar erg mooi zit het niet… let er dan ook op dat het netjes afkleedt!
De Breimeisjes
Ik heb zelf niet zoveel met merken, maar van mij mag jij dat wel hebben 🙂 Ik vind het vooral heel leuk dat jij het zelf maakt! Echt knap!
Groetjes,
Akkelien