persoonlijk

Hoe verder?

Ik heb even zitten denken hoe het nu verder moest met mijn blog. Het is een rare tijd, maar dat schrijft iedereen al. Moet ik verder gaan met luchthartig schrijven over nieuw genaaide kleding, alsof er niets aan de hand is? Nee, want zelf merk ik dat ik dat wegklik in mijn blogfeed. Dit weekend vond ik de juiste middenweg: mijn naaimachine inzetten voor de goede zaak!

Moeilijk

Ik werk momenteel vanuit huis. Ik doe onderzoek, dus dat is te doen, al mis ik toch enkele belangrijke bronnen, die nog bij ons in de archiefkelder staan. Ik ben dankbaar dat dit technisch kan. Voorlopig kan ik vooruit, en zo niet dan is het tijd om meer kennis op te gaan doen. Dat is ook fijn, want in de hectiek van alledag kom je daar meestal niet aan toe.

Ikea miniature kast Pax diydiva

Jongste dochter is bij mij. Haar school is dicht en langzaam maar zeker vinden wij samen een nieuw ritme. Het is belangrijk dat ze niet gaat achterlopen met haar schoolwerk. Gelukkig had ze al veel digitaal sociaal contact met vriendinnen, dus dat is nu ook niet vreemd.

Moeilijker is het met man en oudste dochter. Beiden hebben een vitale baan, in de zorg. Dochter zorgt er ook nog eens voor met een bijbaan dat de supermarkt gevuld blijft. Ze vertelde laatst dat zij en haar collega’s met gebogen hoofden naar de kantine lopen als het pauze is. De klanten zijn zo onaardig vanwege de lege schappen, aangezien je tegen het hamsteren niet op kunt vullen.

Maar het allermoeilijkst: als we lekker alle vier thuisbleven de hele tijd, dan weet ik haast zeker dat wij niet getroffen zouden worden door corona. Nu heb ik dus twee van mijn liefsten die in de frontline staan.

Mijn gezin is mijn burcht, mijn toevlucht. Ik hou mijn kasteel graag heel!

De DIY Diva

Actie!

Dit weekend bleek mijn naaihobby opeens heel belangrijk. Er waren wel echte mondkapjes voor het werk met coronapatiënten, maar die mochten niet preventief worden gebruikt. Daarvoor waren mondmaskers van stof, met een inlegvel van gevouwen keukenrol of een stofzuigerzakfilter voldoende.

Het is altijd prettig om actief te kunnen strijden, in plaats van afwachten. Dus wij zetten thuis een “lopende band” op.

Mondmasker patroon

Manlief sneed het patroon uit, dat door de Belgische overheid was verspreid. Een link, plus een uitgebreide fototutorial vind je hier op het Bernina blog. Neem vooral het model met plooien en niet die met een naad middenvoor op de neus. De vulling kan daar lastiger in.

Gelukkig heb ik een voorraadje aan katoen, en in dit geval fold-over-elastiek in plaats van biaslintjes, dus we konden gelijk aan de slag. Het officiële patroon is met lintjes en wordt gewassen op 90 graden. Voor het doel waarvoor wij ze maken wordt gezegd dat 60 graden voldoet, dus dan kun je wel (lingerie) elastiek gebruiken. Dat is ook handiger dan linten strikken met je handschoenen aan.

Mijn man vond het nog best lastig, zo’n rolmes 😉 Ik heb mij over de rest ontfermd en zo hadden we na een paar uur toch een aantal maskers voor hem (zwart wit gestreept, met witte binnenkant) en wat vrolijke turquoise maskers met een herderstafereeltje en bloemetjeselastiek voor enkele collega’s. Die waren zelf ook aan de slag gegaan, of hadden daarvoor hun moeder “ingehuurd”. Dus er zou genoeg moeten zijn voor iedereen.

Mocht jij ook willen gaan naaien voor zorginstellingen, ga vooral aan de slag. Met wat google-n op internet of een blik op Facebook zie je vast wel een inleverpunt voor bij jou in de buurt!

Onze “oogst” aan mondkapjes. En die vlaggetjes? Yep, een verjaardag zonder visite… Maar ze had toch wel een leuke dag gehad, vond ze.

3D mondmaskers

Omdat ik liefst op meerdere paarden wed (nou ja, figuurlijk dan. Ik ben niet zo’n gokker) zocht ik ook naar opties om mijn 3D printer in te zetten. Via Thingiverse zijn enkele maskers te vinden. Met een gratis account kun je de files downloaden. Heb wel wat geduld, Thingiverse is langzaam.

Zelf een masker printen bleek lastig. Mijn printbed is vrij klein, ik gebruik ‘m immers vooral voor poppenhuismeubeltjes… Een volledig masker is te groot voor mijn 11 x 11 centimeter.

De komende tijd ga ik proberen het grote bestand te splitsen, en er gaatjes in de maken. Zo kan ik twee delen printen, die ik dan aan elkaar naai, en dubbel fixeer met ductape erover.

Wel is het de vraag of je zo’n zweterig kapje de hele dag op kan houden. Volgens mij is een katoentje dan prettiger. Hoewel dat ook een akelig gevoel geeft, hoor.

Altijd tijd tekort

Wat wel duidelijk blijkt, is dat ik nooit tijd over zal hebben. Zelfs tijdens deze thuisblijfperiode heb ik niet het idee dat ik nu zeeën van tijd heb.

Ja, mijn reistijd (6 uur per week) is weg, maar ik werk nog gewoon en doe mijn huishouden wat fanatieker. Wij wassen ook meer vanwege de crisis. Normaal wil ik een trui wel twee dagen aandoen, maar met dat niesen in je elleboog lijkt mij dat niet fris danwel slim.

Wees verstandig en doe lief

Ik blijf positief. Als we allemaal verstandig doen, en 1,5 meter afstand houden, dan gaat het lukken. We hebben briljante wetenschappers (dat idee om de groepsimmuniteit te meten dankzij de bloedbank, hoe kom je erop!) en ik hoor heel veel aardige dingen.

theezakjes kaart diydiva

Mijn ouders (beiden 70 plus) kregen van de buurmeisjes een lieve getekende kaart in de bus. Hun moeder stond bij hen op de stoep met het aanbod voor hulp. Wij houden zelf onze oude buurvrouw (90 plus) in de gaten en als het nodig is doen we met liefde ook boodschappen voor haar. Er is een straat app opgezet. Mijn kerk is heel actief, met bemoediging en hulp.

Tenslotte nog een nieuwtje in de categorie “elk nadeel heeft zijn voordeel”: het was de bedoeling dat het tv-programma Verborgen Verleden eind 2020 zou worden uitgezonden. Het lag al op de plank te wachten.

Maar omdat er zo veel andere programma’s niet door gaan, was er nu opeens eerder ruimte. Vanaf 3 april 2020 gaat het van start. Deze foto komt uit de aflevering die 24 april wordt uitgezonden. Rechts op de foto zie je actrice Jennifer Hoffman. Die vrouw links op de foto ken ik niet, hoor 😉

Hoi, wat vind jij hiervan? (Je reactie wordt keurig via de wettelijke AVG regels verwerkt!)

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: