jaaroverzicht zelfgemaakte kleding diydiva
persoonlijk

Jaaroverzicht 2017

Als iedereen eind december een jaaroverzicht plaatst, dan doet de DIY Diva dat dus niet. Ik kies ervoor om als eerste nu al de balans op te maken van een creatief jaar…

Outfits

De trap is dit jaar wat minder gevuld met outfits. Maar schijn bedriegt…

jaaroverzicht zelfgemaakte kleding diydivaEentje staat er nog niet bij:

Didishirt nagemaakt diydiva

Of beter gezegd: zes nieuwe outfits van dit jaar ontbreken ook! Dat is de kleding die ik ontwierp voor de Knipster wedstrijd, waaraan ik dit voorjaar meedeed.

Knipster 2017 Martine

Ik ben sinds een jaar of twee bezig met een capsule garderobe. Inmiddels is die aardig op sterkte, alleen ontbreken er nog een paar winter sweaters. Ik ben zo blij dat ik hier ooit mee begon. Ik hoef niet meer lang voor mijn kledingkast te staan, want ik kan heel veel sets met elkaar combineren! Maar ook heb ik het idee dat ik steeds meer helemaal mijn eigen stijl terugzie in mijn garderobe. Het klopt gewoon…

Jakken

Er loopt nog een rode draad door 2017: de Zeeuwse klederdracht. Het begon heel onverwacht, met de vraag of ik voor een kennis een outfit wil maken, die zij op de nationale feestdag in Noorwegen kan dragen. De Noren lopen dan immers allemaal in klederdracht, en als buitenlanders hun eigen outfit dragen, wordt dat zeer gewaardeerd.

Ik ben dus in de Walcherse dracht gedoken en heb veel bijgeleerd! Zelf ben ik voor 1/16 ook Zeeuws, dus dit is zo leuk om te maken. Met het bovenstaande spijkerjak deed ik mee aan een design contest van het Textiellab.

In het kader van het leerproces bezocht ik ook de modeshow van het Klederdrachtmuseum in Amsterdam. Natuurlijk viel ik daar op, met mijn moderne variant van het jak, en vroegen ze mij mee op de catwalk!

klederdrachtgroep Mooizeeland jak diydivaDeze foto is genomen door Annelies Rigter uit Amsterdam. Je ziet duidelijk dat de mevrouw in het midden de recente variant van het jak draagt. Mijn versie is “ouder”, want het middenstuk is veel smaller. Ik heb ook geleerd van de dames, want natuurlijk had ik nog wat vragen over sommige details.

Inmiddels heb ik trouwens van Hanna uit Noorwegen een definitief “ja” gekregen, op de vraag of zij het ook aandurft om in dracht te gaan en zo ja, welke dracht. Dus volgend jaar zie je “the making of” een volledig outfit, van muts tot schort en alles daartussen.

Meer creativiteit

Dit jaar ging ik ook aan de slag met hout! Ik maakte een strandhuisjeskast.

zelf kast maken stijgerhout diydivaOok zaagde ik een eik(je) om, waarna ik plakjes hout had om te versieren voor de komende kerst. Verder begon ik eindelijk met het opknappen van mijn poppenhuis.

poppenhuis opknappen diydiva Hanse huisDaar ga ik in januari weer verder mee. Ik heb wilde 3D plannen ermee!

Eindelijk verscheen mijn sokken brei tutorial voor absolute beginners.

handleiding sokken breien tutorial diydivaIk eindig mijn creatieve tour met een skill die ik dit jaar leerde: ikoon schilderen. Het was heerlijk om te doen en komend voorjaar ga ik opnieuw de cursus volgen. ikonen schilderenDe techniek (eerst het donkere gedeelte schilderen, dan “naar” het licht) is nu niet meer nieuw voor mij, waardoor ik hopelijk weer een stapje verder kan komen. Het leuke is dat mijn jongste ook een deel van de cursus (lees: na schooltijd om 15 uur) gaat volgen. Ik heb zelf al weer een typisch Martine idee voor de volgende ikoon…

2017

Dit was een goed jaar. Ik ben lekker creatief bezig geweest op diverse vlakken. Dat mijn blog langzaam maar zeker uitsluitend over naaien ging, paste niet bij mij. Tuurlijk, ik zit graag achter mijn naaimachine, maar ik wil nog meer doen en daarover bloggen.

Deze laatste maanden van het jaar ga ik lekker nadenken over mijn plannen voor 2018. In de week van oud en nieuw zal ik ze met jullie delen.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.